TOP probleme cu care se confruntă tinerii din Chișinău atunci când sunt în proces de încadrare pe piața muncii (SONDAJ)

24 Sept. 2021, 05:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 05:39 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Tinerii din municipiul Chișinău se plâng de posibilitățile reduse de angajare în câmpul muncii. În urma unui sondaj realizat cu 3041 de tineri s-a stabilit că, salariul insuficient, nepotismul și cumătrismul, nedorința angajatorului de a angaja tineri fără experiență de muncă, sunt principalele trei problemele cu care se confruntă tinerii atunci când sunt în proces de încadrare pe piața muncii. Sondajul de opinie a fost realizat de Consiliul Municipal al Tinerilor din Chișinău (CMTC), rezultatele fiind prezentate la Forumul Municipal de Tineret din 17 septembrie curent.

În urma sondajului de opinie publică a fost realizat și un TOP al problemelor cu care se confruntă tinerii atunci când vor să se angajeze:

  • 73% – posibilități limitate de afirmare în Moldova;
  • 63%  – lipsa de posibilități de asigurare financiară a necesităților familiei/viitoarei familii;
  • 59 % – dificultatea de a obține un loc de muncă;
  • 52% – posibilități limitate de a iniția o afacere;
  • 41 % – discriminarea tinerilor pe piața muncii.

Pentru a îmbunătăți situația tinerilor pe piața muncii, participanții la sondaj au venit și cu unele soluții: oferirea de stimulente agenților economici/angajatorilor care angajează tineri; acordarea facilităților  pentru inițierea afacerilor de către tineri; dezvoltarea unor parteneriate stabilite între instituțiile de  învățământ și angajatori pentru a identifica necesitățile reale ale pieței muncii și a pregăti corespunzător viitorii specialiști.

Din cauza problemelor menționate mai sus și din lipsa unor oportunități atractive, peste 70 la sută dintre participanții la sondaj au spus că unica soluție pe care o văd este migrația și că își doresc să emigreze în timpul apropiat. Potrivit lor, principalele cauze ale migrației tinerilor sunt nivelul înalt de corupție, salariile mici, infrastructura subdezvoltată, oportunități reduse de creștere în carieră, lipsa de oportunități economice în localitățile rurale, dorința de a obține studii de calitate în străinătate, se arată într-un comunicat al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

La sondaj au participat 3041 de tineri, cu vârsta de 14-35 ani din mun. Chișinău, inclusiv din suburbii. Scopul sondajului a fost de a prezenta autorităților municipale necesitățile tinerilor și a identifica soluții privind depășirea acestora.

Forumul Municipal de Tineret a fost realizată de CMTC, în baza programului de asistență  pentru consolidarea și dezvoltarea Consiliilor raionale/municipale ale tinerilor, implementat de Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Educației și Cercetării, iar în calitate de partener a fost Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Pe lângă activitățile planificate în cadrul Forumului, tinerii au avut posibilitatea să discute cu membri ai Comisiei de Tineret a CNSM despre participarea tinerilor în procesul decizional, încadrarea tinerilor în câmpul muncii, ghidarea în carieră, migrația forței de muncă, rolul sindicatelor în domeniul protecției social-economice a tinerilor specialiști.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău