Tornada scumpirilor s-a temperat! Inflația anuală a fost de 4,2% în 2023, iar în decembrie am avut deflație

11 Ian. 2024, 10:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Ian. 2024, 10:32 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna decembrie 2023 au înregistrat o creștere de 4,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această evoluție vine în contrast cu luna decembrie 2022, când creșterea anuală a fost semnificativ mai mare, ajungând la 30,2%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Comparând decembrie 2023 cu noiembrie 2023, s-a înregistrat o deflație, cu prețurile scăzând cu aproximativ 0,4%. Această scădere vine ca o schimbare semnificativă în tendința de creștere constantă a prețurilor înregistrată în ultimele luni.

În analiza pe întreg anul 2023, prețurile au cunoscut o creștere medie de 13,4%, cu cele mai semnificative creșteri înregistrate la serviciile prestate populației, cu o majorare de 21,8%. Produsele alimentare au avut o creștere de 13,2%, iar mărfurile nealimentare au crescut cu 8,1%.

În ceea ce privește produsele alimentare, s-a observat o creștere notabilă la fructe și legume, cu aproximativ 12%, carne și conserve din carne, lapte și produse lactate, care au înregistrat o creștere de peste 3%, iar pâinea a avut o creștere de 2,2%. În același timp, uleiul vegetal a înregistrat o diminuare de 21,1%, iar zahărul a scăzut cu 4,1%.

La mărfurile nealimentare, majorarea prețurilor la încălțăminte și confecții cu 9,6%, și respectiv, 5,8%, a contribuit la creșterea generală, alături de creșterea prețurilor la materialele pentru întreținerea și repararea locuinței cu 4,3%.

Serviciile prestate populației au cunoscut și ele schimbări semnificative, cu majorări considerabile la serviciile de alimentare cu apă și de canalizare (24,6%), serviciile transportului de pasageri (20,8%), și serviciile de alimentație publică (6,5%). De asemenea, tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice au înregistrat o scădere notabilă de aproximativ 43%, iar serviciile de furnizare a gazelor naturale au scăzut cu 12,1%.

Menționăm că Guvernul a intervenit pentru a atenua impactul creșterii prețurilor, oferind compensații pentru consumatorii casnici la factura de energie, contribuind astfel la o atenuare de 1,3% a inflației medii anuale.

În ultima prognoză BNM estima o inflație anuală de 6% la sfârșitul anului 2023 și de 4,6% în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău