Trump, pregătit să inunde piața globală cu petrol și să doboare Rusia

23 Ian. 2025, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 16:15 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană intenționează să intensifice presiunea asupra sectorului energetic al economiei rusești, care generează mai mult de jumătate din veniturile din export și asigură un sfert din veniturile bugetare ale țării.

Dacă Vladimir Putin nu va ajunge la un acord privind Ucraina, Statele Unite vor crește semnificativ livrările de petrol pe piața mondială, reducând prețul la 40 de dolari pe baril sau chiar mai jos, a declarat Robert Wilkie, șeful echipei de tranziție a președintelui ales Donald Trump, într-un interviu acordat BBC Radio 4.

„Prezența SUA pe piața globală a petrolului va împinge prețul în jos – ceea ce va falimenta economia Rusiei. Aceasta va pune o presiune enormă asupra economiei militare a lui Putin”, a spus Wilkie.

El a anunțat, de asemenea, intenția de a crește livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) americane în Europa, unde SUA dețin deja 70% din piață, iar în unele țări, cum ar fi Germania, aproape 90%.

În campania sa electorală, Trump a promis o extindere masivă a producției de petrol și gaze în SUA, sub sloganul „Forează, dragă, forează!”. El a declarat că producția de petrol va crește cu 15%, sau 3 milioane de barili pe zi – un volum echivalent cu exporturile actuale de petrol ale Rusiei transportate pe mare.

Trump a promis să acorde terenuri federale și platforme petroliere companiilor din domeniu, inclusiv permisiunea de a fora în state bogate în petrol, precum Alaska și Texas, precum și în Golful Mexic. De asemenea, el a anunțat intenția de a elimina interdicția privind construirea de noi conducte, introdusă de Joe Biden, și restricțiile la exportul de GNL.

În primul său discurs public adresat lui Putin după inaugurare, Trump a amenințat cu sancțiuni mai dure, inclusiv un embargo total asupra tuturor bunurilor rusești, dacă Kremlinul nu va încheia războiul care a provocat pierderi uriașe și a devenit cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.

Deși SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus Rusiei peste 20.000 de sancțiuni, Moscova continuă să exporte aproximativ 5 milioane de barili de petrol pe zi, conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie. Totuși, cercul principalelor țări care cumpără petrol rusesc s-a restrâns la trei: China, India și Turcia.

Înăsprirea sancțiunilor americane din ianuarie, care include adăugarea companiilor „Gazprom Neft”, „Surgutneftegaz” și a 183 de tancuri petroliere din „flota umbră” pe lista neagră, ar putea reduce exporturile maritime de petrol cu până la 30% și veniturile totale cu 15%, estimează analiștii Alfa-Bank. Aceștia prognozează o pierdere de 800.000 de barili pe zi, echivalentă cu 30 de miliarde de dolari din veniturile din export. Analiștii Raiffeisenbank estimează pierderi și mai mari – 10% din veniturile din export, adică aproximativ 40 de miliarde de dolari anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Economistul român Andrei Caramitru a lansat un avertisment dur asupra sustenabilității sistemelor de pensii și sănătate din statele vestice, inclusiv România, pe fondul unei realități demografice și economice ignorate de decidenți. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că jumătate din toate taxele plătite de populație sunt direcționate către susținerea pensionarilor, prin pensii directe și costuri medicale, iar suma este în continuă creștere, forțând statele să se împrumute masiv.

„Tinerii nu se mai căsătoresc și nu mai fac copii. Motivul principal: costul locuințelor. Este prea mare. Dacă adăugăm și taxele tot mai ridicate, distrugem chiar segmentul care ar trebui să susțină sistemul”, afirmă Caramitru. În lipsa natalității, statele sunt obligate să importe forță de muncă prin imigrație, dar această soluție temporară creează tensiuni sociale și poate alimenta conflicte etnice și instabilitate politică.

Caramitru explică faptul că arhitectura actuală a sistemelor de protecție socială a fost creată după al Doilea Război Mondial, într-un context complet diferit: populație tânără, familii numeroase și speranță de viață de 65 de ani — exact limita stabilită pentru pensii. În prezent, speranța de viață a crescut considerabil, iar raportul dintre populația activă și cea inactivă s-a deteriorat dramatic.

Soluțiile propuse de economist sunt dure, dar inevitabile, în opinia sa: creșterea vârstei de pensionare spre 70 de ani (așa cum deja se face în țările nordice), plafonarea pensiilor pentru a evita excesul și dezechilibrul bugetar, introducerea coplății în sistemul de sănătate, trecerea graduală la pensii și servicii medicale private, liberalizarea și subvenționarea construcției de locuințe în marile orașe pentru a sprijini tinerii.

„Democratic, aceste măsuri sunt imposibil de aplicat. Populația nu le va vota niciodată. De aceea, căderea este inevitabilă. Statele doar amână deznodământul”, conchide Caramitru. În viziunea sa, fără reforme radicale, modelul actual de stat social se îndreaptă spre faliment, colaps instituțional și haos social.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA