Ucraina își crește importurile de gaze naturale din Slovacia

03 Feb. 2022, 21:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2022, 21:30 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina a semnat un acord pentru a-şi majora, cu până la 55%, importurile de gaze naturale din Slovacia, în condiţiile în care încearcă să îşi asigure aprovizionarea cu energie ameninţată de o posibilă invazie a Rusiei, odată cel mai mare furnizor de gaze al Ucrainei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Operatorul de sistem de transport al gazelor din Ucraina (GTSOU) a informat joi că Ucraina şi-a majorat capacitatea garantată pentru importurile de gaze din Slovacia, de la 27 milioane metri cubi pe zi până la 42 milioane metri cubi pe zi. Operatorul din Ucraina a precizat că noul acord încheiat cu firma Eustream a.s. din Slovacia va fi valabil până la data de 31 martie 2022.

Acest acord ne va îmbunătăţi în mod semnificativ securitatea energetică în această perioadă”, a informat GTSOU.

Ucraina trebuie să importe mai mult de 30% din gazele naturale pe care le utilizează şi Slovacia este principala rută pentru livrările sale. În luna ianuarie consumul mediu de gaze al Ucrainei a fost de 127 milioane metri cubi pe zi.

La începutul acestei săptămâni, GTSOU a informat că Ucraina a început să primească gaze naturale din Europa Occidentală via Ungaria, adăugând că aceasta a devenit o nou rută de aprovizionare.

Ucraina a încetat să mai importe gaze naturale din Rusia, care odată era cel mai important furnizor al său, după ce relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Autorităţile de la Kiev acuză Moscova că utilizează energia ca o armă împotriva Europei, acuzaţie respinsă de Moscova.

 

Realitatea Live

09 Mai 2024, 20:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
09 Mai 2024, 20:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Rușii bogați care au intrat sub sancțiuni occidentale după izbucnirea războiului din Ucraina au început să-și transfere treptat activele înapoi acasă, temându-se de o posibilă naționalizare a afacerilor lor, au declarat doi miliardari ruși pentru Bloomberg, sub protecția anonimatului. Potrivit unuia dintre ei, sunt forțați să-și desfășoare afacerile numai în Rusia și încearcă să nu se gândească la posibilele riscuri ale confiscării bunurilor.

Un alt antreprenor care a fost sancționat și și-a returnat bunurile în patria sa a remarcat că acum el și familia sa își vor construi o nouă viață în Rusia.

Agenția clarifică faptul că Cipru și Elveția, după declanșarea invaziei ruse, au introdus o interdicție privind furnizarea de servicii pentru administrarea trusturilor de familie, ai căror fondatori sau beneficiari sunt cetățeni ruși. Alți ruși bogați caută să-și mute averea în „țări prietene” precum Emiratele Arabe Unite, dar cei mai mulți miliardari sancționați au optat să-și mute bunurile acasă.

Averea combinată a celor 26 de ruși de pe lista de miliardari Bloomberg este estimată la aproximativ 350 de miliarde de dolari. Vârsta medie a acestor oameni este de 63 de ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău