Ucraina va cere îngheţarea pe o durată de 2 ani a plăţii datoriilor externe

21 Iul. 2022, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iul. 2022, 06:15 // Actual //  bani.md

Ucraina va cere deţinătorilor internaţionali de obligaţiuni să accepte o amânare de 2 ani a plăţii datoriilor sale, astfel încât să îşi poată concentra resursele financiare în scădere pe respingerea Rusiei, se arată într-o rezoluţie guvernamentală publicată miercuri, anunţă Reuters.

Confruntându-se cu o prăbuşire a PIB estimată la 35-45% în acest an, în urma invaziei Moscovei din februarie, parlamentarii au cerut ministerului de finanţe al ţării să negocieze amânarea plăţii datoriilor de aproximativ 20 de miliarde de dolari până la 15 august.

Amânarea, despre care mulţi creditori spun că este probabil să fie acceptată şi care a fost susţinută rapid de marile puteri occidentale, ar veni la timp pentru a amâna aproximativ 1,2 miliarde de dolari din plăţile datoriei scadente la începutul lunii septembrie.

Rezoluţia guvernului postată a precizat că „toate datele de plată a dobânzii pentru obligaţiuni” vor fi amânate în cadrul planului.
În încercarea de a evita ceea ce ar fi clasificat drept o incapacitate de plată dură, Kievul intenţionează să ofere creditorilor, printre care se numără guverne şi multe dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, plăţi suplimentare ale dobânzilor odată ce prioada de amânare se va încheia.
Ucraina a estimat un deficit fiscal de 5 miliarde de dolari – sau 2,5% din PIB-ul de dinainte de război – pe lună, ceea ce, potrivit economiştilor, împinge deficitul fiscal la 25% din PIB, faţă de doar 3,5% înainte de conflict.

În plus, cercetătorii de la Şcoala de Economie din Kiev estimează că va fi nevoie deja de peste 100 de miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura bombardată a Ucrainei, în timp ce şeful puternicului Băncii Europene de Investiţii a avertizat că suma ar putea ajunge la mii de miliarde de dolari.

„Noi, în calitate de creditori bilaterali oficiali ai Ucrainei, intenţionăm să oferim o suspendare coordonată a serviciului datoriei”, a declarat un grup de guverne, printre care se numără Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Japonia şi Marea Britanie, la scurt timp după ce Ucraina a făcut propunerea. „De asemenea, încurajăm cu tărie toţi ceilalţi creditori bilaterali oficiali să ajungă rapid la un acord”, a adăugat grupul.
Ucraina are o multitudine de obligaţiuni, împrumuturi care însumează peste 20 de miliarde de dolari.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 09:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 09:23 // Actual //  Ursu Victor

Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, a reacționat la decizia SUA de a impune tarife majorate asupra unor produse moldovenești, subliniind că Republica Moldova are tot dreptul legal să răspundă, însă cu măsuri bine gândite și direcționate.

„NU, Moldova nu aplică 61% tarife la import din SUA, așa cum s-a vehiculat – tariful mediu ponderat este de doar 2,8%”, a clarificat economistul. Potrivit lui, reacția Moldovei trebuie să fie una strategică, nu impulsivă: „DA, Moldova are tot dreptul legal să riposteze, dar într-un mod inteligent. Să majorăm tarifele doar pentru produsele americane care concurează direct cu producătorii autohtoni – în special produsele alimentare și băuturile –, fără să scumpim importurile de mașini, echipamente și tehnologii, care sunt esențiale pentru dezvoltarea economică”.

Lupușor consideră că impactul imediat al acestor măsuri americane nu va fi dramatic, întrucât ponderea SUA în exporturile de bunuri din Moldova este de doar 2,5%. Totuși, avertizează că anumite companii ar putea avea de suferit: „Franzeluța, Kvint și alte companii importante pot fi afectate”.

În concluzie, directorul Expert-Grup susține că, deși ofensiva comercială „trumpistă” trebuie tratată cu seriozitate, răspunsul Moldovei trebuie să fie echilibrat, protejându-și industria locală, dar fără a frâna accesul la tehnologie și dezvoltare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ