UE debursează 50 milioane de euro Republicii Moldova în calitate de asistență macro-financiară

08 Oct. 2021, 15:26
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Oct. 2021, 15:26 // Actual //  MD Bani

Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a debursat 50 milioane de euro Republicii Moldova în calitate de asistență macro-financiară (AMF). Această debursare face parte din pachetul de asistență macro-financiară de urgență (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate, care are scopul de a-i ajuta să răspundă la consecințele economice generate de pandemia de COVID-19.

Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie, a declarat: ”Sunt bucuros de faptul că Uniunea Europeană a debursat adițional 50 milioane de euro în calitate de sprijin financiar oferit Republicii Moldova. Aceasta este o dovadă concretă a angajamentului asumat de UE pentru a ajuta Moldova să facă față impactului economic și social provocat de pandemia de COVID-19. Aceste mijloace, care au fost alocate în urma îndeplinirii angajamentelor de politici agreate, confirmă progresul realizat de Republica Moldova în implementarea măsurilor necesare pentru securizarea unui viitor mai stabil și mai prosper.”

Debursarea primei tranșe de 50 milioane de euro către Moldova din cadrul Programului AMF a avut loc în luna noiembrie 2020. Moldova a realizat un progres remarcabil, reușind să îndeplinească condiționalitățile aferente politicilor agreate cu Uniunea Europeană pentru debursarea celei de a doua și ultima tranșă în mărime de 50 milioane de euro în cadrul actualului Program AMF COVID-19. Aceste condiții au inclus măsuri importante menite să îmbunătățească gestiunea finanțelor publice în sectorul sănătății, combaterea corupției, măsuri de consolidare a bunei guvernări și a statului de drept, precum și măsuri de ameliorare a mediului de afaceri.

De asemenea, Moldova continuă să întrunească condițiile preliminare stabilite privind respectarea drepturilor omului și aplicarea mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a unui sistem parlamentar pluripartidist și a statului de drept.

Prin această debursare, Uniunea Europeană a încheiat cu succes 5 din cele 10 programe AMF incluse în pachetul AMF COVID-19 în valoare de 3 miliarde de euro, debursând primele tranșe către toți partenerii săi.

Debursarea în cadrul AMF are loc la scurt timp după acordarea unui grant în mărime de 36,4 milioane de euro pentru suport bugetar în cadrul Planului de redresare economică al UE pentru Moldova, în valoare de până la 600 milioane de euro pentru următorii 3 ani. În conformitate cu acest Plan, precum și cu Planul economic și investițional pentru Parteneriatul Estic, Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova pe calea redresării economice și implementării în continuare a reformelor.

Asistența AMF este oferită sub formă de împrumuturi în condiții foarte avantajoase. Programul reprezintă o manifestare concretă a solidarității UE cu partenerii săi, oferindu-le sprijin pentru a răspunde la impactul economic provocat de pandemia de coronavirus.

Realitatea Live

08 Iul. 2024, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2024, 15:33 // Actual //  Lupu Eduard

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii efectuează astăzi percheziții la sediul unei companii de construcții din capitală, implicată într-un dosar de abuz de serviciu. Investigația vizează multiple nereguli în procesul de edificare a unui imobil cu 12 nivele pe strada I.L. Caragiale din Chișinău. De asemenea, ancheta examinează și presupusele acțiuni ilegale ale unor factori de decizie din cadrul Primăriei Chișinău, care în 2017 ar fi eliberat acte permisive pentru construcția blocului, încălcând prevederile legale.

Cauza penală a fost deschisă în urma plângerilor locatarilor din blocurile vecine și a unui raport de expertiză care a evidențiat încălcările comise de compania de construcții, cauzând prejudicii imobilelor din proximitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pentru acumularea probelor, ofițerii CNA au solicitat documente de la direcțiile specializate ale Primăriei Chișinău și de la compania de construcții. După ce administrația agentului economic a refuzat să transmită actele și a îngrădit accesul autorităților la fața locului, astăzi, în baza unei autorizații judecătorești, s-au efectuat percheziții la sediul companiei. În același timp, ofițerii CNA, împreună cu specialiștii Inspecției de Stat în Construcții, desfășoară cercetări la fața locului la adresa blocului menționat.

Până în prezent, nicio persoană nu a primit statut procesual, iar cercetările continuă sub conducerea Procuraturii Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău