UE pusă „pe jar” de posibila invazie a rușilor în Ucraina. Va oferi peste 1 miliard de euro Kievului

25 Ian. 2022, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Ian. 2022, 13:31 // Actual //  MD Bani

Comisia Europeană a propus luni, o finanțare de peste 1 miliard pentru Ucraina, îndemnând blocul să acționeze rapid asupra pachetului, pe fondul temerilor care se profilează cu privire la o invazie rusă, transmite Politico.

Mișcarea este cea mai recentă încercare a aliaților europeni de a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, în timp ce aceasta se confruntă cu peste 100.000 de soldați ruși adunați de-a lungul graniței sale, alimentând avertismentele privind comploturile Kremlinului de a destabiliza sau ataca țara. Și vine în momentul în care Ucraina și-a exprimat frustrarea față de țările UE precum Germania pentru că au refuzat să trimită arme.

Cu toate acestea, nu este clar cât de repede ar putea ajunge banii UE în Ucraina. Finanțarea trebuie să primească undă verde din partea țărilor UE și a Parlamentului European înainte de a fi finalizată.

Pachetul, care ar putea ajunge la 1,32 miliarde de euro, conține un amestec de împrumuturi și granturi despre care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis că vor „ajuta Ucraina acum să-și abordeze nevoile de finanțare din cauza conflictului”. Dacă va fi aprobat, a adăugat ea, UE ar putea începe „plata rapidă” către Ucraina a 600 de milioane de euro.

Un oficial al Comisiei a subliniat că întregul pachet reprezintă bani „noi” pentru Ucraina, care ar fi ușor accesibili.

Dincolo de finanțarea propusă luni, von der Leyen a spus că Comisia „va începe în curând să lucreze” la un pachet de ajutor financiar pe termen mai lung pentru Ucraina „pentru a sprijini eforturile de modernizare ale țării”.

În plus, Comisia își intensifică asistența bilaterală pentru Ucraina, alocând încă 120 de milioane EUR sub formă de granturi.

„Să fie clar încă o dată”, a spus von der Leyen. „Ucraina este o țară liberă și suverană. Își face propriile alegeri. UE va continua să-i fie alături.”

Miniștrii de externe ai UE și-au reafirmat luni sprijinul pentru Ucraina, condamnând încă o dată Rusia și avertizând asupra unui răspuns unitar și sever dacă Moscova va invada. Dar aliații se confruntă și cu dezacorduri cu privire la modul exact de a răspunde, cu opinii diferite cu privire la sancțiunile care ar pedepsi cel mai eficient Rusia, limitând în același timp daunele aduse economiei europene.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat luni, de asemenea, că blocul nu va evacua familiile diplomaților UE din Ucraina deocamdată, chiar dacă SUA. și U.K. a început acest proces pe măsură ce tensiunile cu Rusia escaladează.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ