Un duşman neaşteptat îl pândeşte pe Erdogan

16 Mai 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mai 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Lira turcească a oscilat ieri în jurul unui minim pe două luni, obligaţiunile suverane în dolari au scăzut, iar costul asigurării ex­punerii la datoria ţării au urcat puternic în condiţiile în care Turcia se îndreaptă către un al doilea tur al alegerilor pre­zidenţiale după ce preşedintele Tayyip Erdogan a câştigat în faţa rivalului din opoziţie Kemal Kilicdaroglu în alegerile din weekendul trecut, dar nu a obţinut o majoritate clară pentru a-şi extinde mandatul.

În două săptămâni, Erdogan îl va înfrunta din nou pe Kemal Kilicdaroglu în turul doi.
„Este o dezamăgire majoră pen­tru investitorii care sperau într-o victorie a candidatului opoziţiei şi o revenire la politici economice nor­male“, a declarat Hasnain Malik, din cadrul Tellimer, pentru Reuters.

Erdogan ar putea ajunge să con­ducă ţara încă cinci ani dacă între timp nu se va întâmpla ceva drama­tic, cred analiştii de la Commerz­bank, potrivit Portfolio. Iar această dramă poate veni chiar de pe piaţa valutară sub forma prăbuşirii lirei.

Aşteptările pieţei erau că în cazul înfrângerii lui Erdogan politica mo­netară neortodoxă a Turciei din ultimii ani ar putea ajunge la capăt. Acesta ar fi fost un rezultat pozitiv pentru liră, deoarece un guvern de opoziţie ar fi putut restabili inde­pendenţa băncii centrale şi ar fi per­mis creşterea ratei dobânzii, cred experţii Commerzbank.

Cu toate acestea, astfel de spe­ranţe au fost spulberate când rezulta­tele au arătat că Erdogan a obţinut rezultate peste aşteptări.
Potrivit analiştilor Commerz­bank, scopul politicii economice a Turciei în următoarele două săp­tămâni ar putea fi prevenirea unei deprecieri dramatice a lirei. Pe ter­men mediu şi lung însă rezultatele alegerilor pot complica şi mai mult tabloul economic al Turciei deoarece nu există indicii că politica monetară neortodoxă de până acum se va încheia, inflaţia nu va continua să crească, iar lira nu va slăbi.

Analiştii Commerzbank arată că mişcările cursului de schimb din ulti­mele zile şi săptămâni arată că men­ţinerea sub control a cursului lirei va fi din ce în ce mai dificilă. Re­zultatul surprinzător din alegeri poate creşte presiunea asupra monedei turceşti.

Înaintea celui de-al doilea tur, inflaţia şi deprecierea puternică a lirei continuă să stârnească cele mai mari îngrijorări în rândul e­lec­toratului turc. Acesta ar putea decide că a venit vremea ca experimentul economic al lui Erdogan, unul care nu a mers deloc bine în ultima vreme, să se sfârşească, notează Bloomberg.

Abordarea lui Erdogan s-a transformat în una de tipul creştere cu orice preţ, iar preţurile sunt ridicate. Pentru a tura motorul creşterii, strategii turci au pompat credit în economie şi susţinut teoria potrivit căreia dobânzile ridicate alimentează inflaţia şi că acestea ar trebui menţinute scăzute.

Această teorie a fost impusă unei bănci centrale lipsite de independenţă. Rezultatul a fost o serie de crize monetare, iar potrivit Bloomberg Economics condiţiile pentru o nouă astfel de criză, un deficit comercial în creştere puternică, un volum ridicat de datorii externe ajunse la maturitate şi rezerve valutare insuficiente, sunt deja aici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA