Un duşman neaşteptat îl pândeşte pe Erdogan

16 Mai 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mai 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Lira turcească a oscilat ieri în jurul unui minim pe două luni, obligaţiunile suverane în dolari au scăzut, iar costul asigurării ex­punerii la datoria ţării au urcat puternic în condiţiile în care Turcia se îndreaptă către un al doilea tur al alegerilor pre­zidenţiale după ce preşedintele Tayyip Erdogan a câştigat în faţa rivalului din opoziţie Kemal Kilicdaroglu în alegerile din weekendul trecut, dar nu a obţinut o majoritate clară pentru a-şi extinde mandatul.

În două săptămâni, Erdogan îl va înfrunta din nou pe Kemal Kilicdaroglu în turul doi.
„Este o dezamăgire majoră pen­tru investitorii care sperau într-o victorie a candidatului opoziţiei şi o revenire la politici economice nor­male“, a declarat Hasnain Malik, din cadrul Tellimer, pentru Reuters.

Erdogan ar putea ajunge să con­ducă ţara încă cinci ani dacă între timp nu se va întâmpla ceva drama­tic, cred analiştii de la Commerz­bank, potrivit Portfolio. Iar această dramă poate veni chiar de pe piaţa valutară sub forma prăbuşirii lirei.

Aşteptările pieţei erau că în cazul înfrângerii lui Erdogan politica mo­netară neortodoxă a Turciei din ultimii ani ar putea ajunge la capăt. Acesta ar fi fost un rezultat pozitiv pentru liră, deoarece un guvern de opoziţie ar fi putut restabili inde­pendenţa băncii centrale şi ar fi per­mis creşterea ratei dobânzii, cred experţii Commerzbank.

Cu toate acestea, astfel de spe­ranţe au fost spulberate când rezulta­tele au arătat că Erdogan a obţinut rezultate peste aşteptări.
Potrivit analiştilor Commerz­bank, scopul politicii economice a Turciei în următoarele două săp­tămâni ar putea fi prevenirea unei deprecieri dramatice a lirei. Pe ter­men mediu şi lung însă rezultatele alegerilor pot complica şi mai mult tabloul economic al Turciei deoarece nu există indicii că politica monetară neortodoxă de până acum se va încheia, inflaţia nu va continua să crească, iar lira nu va slăbi.

Analiştii Commerzbank arată că mişcările cursului de schimb din ulti­mele zile şi săptămâni arată că men­ţinerea sub control a cursului lirei va fi din ce în ce mai dificilă. Re­zultatul surprinzător din alegeri poate creşte presiunea asupra monedei turceşti.

Înaintea celui de-al doilea tur, inflaţia şi deprecierea puternică a lirei continuă să stârnească cele mai mari îngrijorări în rândul e­lec­toratului turc. Acesta ar putea decide că a venit vremea ca experimentul economic al lui Erdogan, unul care nu a mers deloc bine în ultima vreme, să se sfârşească, notează Bloomberg.

Abordarea lui Erdogan s-a transformat în una de tipul creştere cu orice preţ, iar preţurile sunt ridicate. Pentru a tura motorul creşterii, strategii turci au pompat credit în economie şi susţinut teoria potrivit căreia dobânzile ridicate alimentează inflaţia şi că acestea ar trebui menţinute scăzute.

Această teorie a fost impusă unei bănci centrale lipsite de independenţă. Rezultatul a fost o serie de crize monetare, iar potrivit Bloomberg Economics condiţiile pentru o nouă astfel de criză, un deficit comercial în creştere puternică, un volum ridicat de datorii externe ajunse la maturitate şi rezerve valutare insuficiente, sunt deja aici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ