Un lan de levănțică a fost plantat la Colegiul Agroindustrial din Rîșcani cu suportul UE. Vor produce uleiuri eterice

01 Dec. 2021, 13:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Dec. 2021, 13:44 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 1 decembrie 2021, la Colegiul Agroindustrial din Rîșcani a fost plantat un lan de levănțică cu o suprafață de 2 hectare și un lan de salvie cu aceeași dimensiune. Acțiunea fac parte din proiectul de investiție de reabilitare și dotare a Colegiului pentru  care au fost alocate 340 de mii de euro.

În cadrul proiectului, laboratorul instituției urmează a fi dotat cu mobilier, utilaje de ultimă generație, tehnică IT și o instalație de extragere a uleiurilor eterice. Investiția este realizată în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul UE, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

În prima fază a proiectului au fost livrate utilajele agricole necesare pentru plantarea, recoltarea și întreținerea plantațiilor de levănțică și salvie. Folosind aceste utilaje, elevii colegiului, îndrumați de cadrele didactice, au reușit să planteze cu succes lanul de levănțică și salvie.

Recolta urmează a fi procesată utilizând capacitățile laboratorului didactic ce va fi edificat și dotat în cadrul proiectului.

Beneficiari direcți ai investițiilor vor fi peste 330 de elevi ai Colegiului Agroindustrial din Rîșcani, specialiști din sector, precum și fermieri care sunt specializați în cultivarea plantelor etero – oleaginoase.

În urma implementării proiectului investițional, Colegiul Agroindustrial din Rîșcani va deveni un centru de instruire a specialiștilor calificați din acest domeniu.

În prezent, produsele derivate în urma cultivării plantelor etero-oleanginoase sunt la mare căutare pe piețele regionale și internaționale. Fiind rezistente la condiții mai aride, acestea se pretează cultivării în Republica Moldova.

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul investește 12 milioane de euro în reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare din țară. Banii sunt puși la dispoziție de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

Anterior, prin intermediului aceluiași proiect au fost făcute investiții importante la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova și Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Aici, lucrările de renovare și modernizare costă, în total, circa 6 milioane de euro.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 09:51 // Actual //  Ursu Victor

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, susține că asupra platformei de mesagerie ar putea fi declanșată o campanie coordonată de discreditare, orchestrată prin intermediul presei și al rețelelor sociale. Într-o postare publicată pe canalul său oficial, Durov a prezentat mai multe exemple recente care, în opinia sa, indică o tentativă organizată de a submina încrederea publicului în Telegram.

Primul caz menționat este o știre falsă privind presupusa retragere a Telegram de pe piața rusă. Durov explică faptul că informația a apărut inițial într-o publicație satirică, dar ulterior a fost preluată de canale „serioase” fără a menționa contextul umoristic. „A trebuit chiar să adăugăm etichete de dezmințire sub aceste postări”, a spus el.

Un alt exemplu invocat este controversa legată de presupusa blocare a unor canale OSINT (de informații din surse deschise) din motive politice. Potrivit lui Durov, aceste canale au fost suspendate temporar de algoritmi automați pentru publicarea de date cu caracter personal, dar au fost deblocate rapid. Totuși, unele publicații au continuat să relateze subiectul fără a preciza acest lucru.

Al treilea caz este legat de un „pseudo-investigație” despre presupuse vulnerabilități ale IP-urilor folosite de Telegram. „Deși mai mulți experți independenți au demontat complet afirmațiile tehnice, demontările nu au primit nici pe departe aceeași atenție mediatică”, a subliniat Durov.

În concluzie, el a reiterat că Telegram luptă de peste 12 ani pentru confidențialitatea utilizatorilor și accesul liber la informație – motive pentru care ar deveni adesea ținta unor presiuni mediatice. „Este posibil să nu avem de-a face cu simple greșeli jurnalistice, ci cu o campanie de discreditare bine pusă la punct. Fiți vigilenți!”, a avertizat fondatorul.

Declarațiile lui Durov vin pe fundalul intensificării discuțiilor din Rusia privind controlul mai strict asupra aplicațiilor de mesagerie. Președintele Comisiei pentru politică informațională din Duma de Stat, Serghei Boiațki, a declarat recent că Telegram și WhatsApp ar putea intra sub incidența unor sancțiuni mai dure din cauza refuzului de a localiza datele utilizatorilor și de a elimina conținutul interzis de legislația rusă. Măsurile ar urma să fie aplicate după lansarea unei platforme digitale interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO