Un nou scandal în SUA: Un bancher miliardar a donat 50 de milioane de dolari fondului de campanie al lui Trump

22 Iun. 2024, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iun. 2024, 09:58 // Actual //  bani.md

Tim Mellon, un descendent retras al dinastiei miliardarilor din sectorul bancar american, a donat 50 de milioane de dolari unui grup de strângere de fonduri care îl susţine pe Donald Trump, la o zi după ce fostul preşedinte al SUA a fost condamnat pentru falsificarea înregistrărilor comerciale într-un proces de şantaj din New York, raportează Financial Times.

Mellon ar fi donat 75 de milioane de dolari grupului, cunoscut sub numele de Make America Great Again Inc, în ultimul an, conform documentelor federale.

El a donat, de asemenea, 25 de milioane de dolari unui super Pac care îl susţine pe Robert F Kennedy Jr, candidatul independent la preşedinţie. Un consilier politic al lui Mellon a refuzat să comenteze în numele acestuia.

Mellon este cel mai mare donator al ambelor super Pac-uri, statut care îl transformă într-o persoană esenţială în efortul lui Trump de a-l învinge pe preşedintele Joe Biden în alegerile din noiembrie.

Trump s-a poziţionat în urma lui Biden în cursa pentru strângerea de fonduri de campanie. Fostul preşedinte a cheltuit aceste fonduri nu numai pentru a-şi învinge rivalii republicani în alegerile primare republicane, ci şi pentru avocaţii care îl reprezintă în procese penale şi civile. Maga Inc a donat sume uriaşe unui alt grup, care îi plăteşte onorariile juridice, cheltuind alte milioane de euro pentru publicarea de reclame care îl susţin pe Trump.

Maga Inc a strâns 69 de milioane de dolari în mai, după ce Mellon şi mega-donatorii GOP Richard şi Liz Uihlein, magnaţi ai transportului maritim, au contribuit cu 10 milioane de dolari, titanul petrolului texan Kelcy Warren donând alte 5 milioane de dolari.

Super Pac-urile sunt organizaţii de campanie care pot strânge sume nelimitate în numele candidaţilor, nefiind supuse limitelor stabilite pentru donaţiile directe către candidaţi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 10:44 // Actual //  Ursu Victor

În pofida unei recolte promițătoare în sezonul agricol 2025–2026, fermierii moldoveni se confruntă cu o piață instabilă și o serie de provocări comerciale regionale, arată analiza detaliată a economistului Iurie Rija. Conform acestuia, deși producția de grâu cunoaște o revenire semnificativă – cu randamente estimate între 4,0 și 4,5 tone/ha și o recoltă totală prognozată la 1,5–1,6 milioane tone – valoarea comercială a grâului este serios afectată de contextul regional.

Politicile comerciale restrictive ale Uniunii Europene față de grâul ucrainean pot crea un „spațiu de preț” avantajos pentru exporturile moldovenești, însă presiunile asupra pieței nu lipsesc. România, principal partener de export, înregistrează o recoltă record, ceea ce trage cotațiile în jos. În același timp, Ucraina continuă să vândă sub cost în regiune din cauza dificultăților logistice și a lipsei de acces predictibil la porturi.

În sezonul iulie 2024 – iunie 2025, Moldova a exportat 838,7 mii tone de grâu, în scădere cu 37,5% față de sezonul precedent. Totuși, prețul mediu a crescut ușor cu 7,7%, ajungând la 3,88 lei/kg. Chiar și așa, valoarea totală a exporturilor a scăzut la 3,25 miliarde lei, cu 32,7% mai puțin decât în sezonul anterior, când încasările au atins un maxim istoric de 4,83 miliarde lei.

În prima jumătate a anului 2025, Republica Moldova a exportat doar 273 mii tone de grâu – aproape la jumătate față de perioada similară din 2024 – dar la un preț mediu de 4,30 lei/kg, cu 18% mai mult decât anul trecut.

Potrivit economistului, „marjele de profit vor fi strânse în 2025–2026, iar supraviețuirea pe piață va depinde de eficiența operațională. Doar fermierii cu randamente ridicate și costuri optimizate vor putea genera profit real”.

Datele arată că România a rămas principala destinație de export (435.000 tone), urmată de Grecia și Italia, țară care a oferit cel mai mare preț mediu – 4,49 lei/kg. Libanul continuă să mențină o cerere constantă, semnalând stabilitatea unor rute comerciale din Orientul Mijlociu.

Pe plan intern, prețurile actuale de tranzacționare variază între 2.700 și 3.200 lei/tonă, insuficient pentru a acoperi cheltuielile în cazul fermelor cu productivitate medie. Din acest motiv, mulți producători au ales să amâne vânzările, în speranța unei redresări a prețurilor după epuizarea presiunii de ofertă post-recoltă.

În clasamentul exportatorilor, RUSAGRO-PRIM rămâne lider detașat cu 66.000 tone exportate în primul semestru din 2025, urmată de OROM-IMEXPO și GRANDO INVEST. În schimb, fostul lider AGROFLORIS-NORD a dispărut complet din piață în 2025, după un declin abrupt în anul precedent.

În concluzie, Iurie Rija avertizează că, în pofida semnalelor pozitive din producție, „competitivitatea și adaptarea rapidă la contextul regional vor face diferența între fermierii care rezistă și cei care se retrag”. Consumatorii și procesatorii pot spera în menținerea unor prețuri accesibile, dar pentru producători, urmează încă un sezon de echilibristică între randamente, prețuri și volatilitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA