În perioada recentă a campaniei electorale din Republica Moldova, observatorii de la organizația Promo-LEX au raportat o dublare a cazurilor de abuz de resurse administrative, precum și deficiențe considerabile în raportarea financiară a concurenților electorali.
Într-un interval de două săptămâni, s-a observat o creștere semnificativă a activităților de promovare, cu cel puțin 1.421 de astfel de activități desfășurate. Cele mai mari procente din aceste activități au fost raportate de PAS (22%), PSRM (19%), PȘ (13%) și PDCM (6%).
Utilizarea instituțiilor statului în scopul promovării inițiativelor electorale, situație în care dispare delimitarea dintre stat și partid politic a fost atestată în 4 cazuri (Guvernul Republicii Moldova, Comitetul Executiv al UTAG, Consiliul Orășenesc Taraclia și Consiliul Raional Orhei).
Numărul cazurilor de abuz de resurse administrative a crescut, ajungând la 77 de astfel de incidente. Aceste cazuri includ implicarea în activități de campanie a persoanelor care dețin funcții publice, implicarea administrațiilor publice locale în promovarea electorală a candidaților, atribuirea meritelor pentru lucrări sau servicii de uz public finanțate din bani publici, organizarea întrunirilor electorale în instituții publice în timpul programului de muncă și alte situații considerate abuzive.
Observatorii au identificat și cazuri ce pot fi considerate corupție a alegătorilor și multiple încălcări ale legislației privind publicitatea electorală, cum ar fi amplasarea neautorizată a publicității și lipsa informațiilor complete în aceasta.
De asemenea, analiza rapoartelor financiare a arătat deficiențe semnificative în ceea ce privește donațiile raportate și cheltuielile neraportate la Comisia Electorală Centrală (CEC). Colectarea donațiilor în numerar cu depășirea limitelor legale și colectarea donațiilor de la persoane juridice implicate în contracte de achiziții publice sunt printre problemele identificate.
În perioada 6 – 27 octombrie 2023, 30 formațiuni politice și 16 candidați independenți au raportat venituri în valoare totală de 29,8 mil. de lei. Cele mai multe venituri (69%) au fost raportate de cinci concurenți: PAS – 23%, PSRM – 15%, PȘ – 12%, PN – 11% și MAN – 9%. Circa jumătate din acestea sunt donații de la persoane fizice, iar 40% – venituri transferate din contul partidelor politice. Au fost raportate cheltuieli de 28,2 mil. de lei, dintre care 1,4 mil. de lei au fost din donații materiale.
Observatorii Promo-LEX au identificat colectarea donațiilor în numerar cu depășirea limitelor legale în cazul a 5 concurenți electorali (ALDE, PȘ, PSRM și 2 candidați independenți). De asemenea, în cazul a doi concurenți electorali (PAS și MAN) a fost observată colectarea donațiilor de la persoane juridice care, în ultimii trei ani înainte de începerea perioadei electorale, au încheiat contracte de achiziții publice. 6 concurenți (PAS, MAN, CUB, PLDM, PS și LOC) au raportat donații de la persoane juridice ce înregistrează restanțe la bugetul de stat.
Promo-LEX a estimat o sumă totală a cheltuielilor neraportate la CEC de cel puțin 2,1 milioane de lei de lei pentru activitățile de campanie desfășurate de 24 formațiuni politice și 23 CI. Din totalul cheltuielilor estimate drept neraportate, 42% au fost pentru PR, urmat de PȘ – 14%, PAS – 10% și PSRM – 9%.