Un start-up românesc anunță că a atras 9 milioane de dolari prin vânzare de criptomonedă. Ce reprezintă Humans

14 Sept. 2021, 11:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2021, 11:13 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Un start-up românesc de tehnologie a anunțat că a obținut o finanțare de 9 milioane de dolari prin vânzarea privată de criptomonedă.

„Humans, startup romȃnesc de deep tech, anunţă atragerea unei finanţări de nouă milioane de dolari prin vânzarea privată de criptomonedă. Printre investitorii principali se numără antreprenorul Răzvan Munteanu, unul dintre cei mai activi investitori din zona de blockchain şi Elrond Research, braţul de investiţii a celei mai cunoscute companii de blockchain din România”, anunţă compania.

Anterior, firma lansase „Proof-of-Human”, despre care susținea că este o tehnologie „unică în lume”.

„Planul nostru este să ne continuăm investiţiile în inovaţie astfel încât să putem permite oricui să creeze tot ceea ce îşi poate imagina, fără nicio constrângere legată de timp, spaţiu, buget sau abilităţi, combinând tehnologia blockchain şi Inteligenţa Artificială (AI). Vom face totul bazat pe guvernanţă şi transparenţă pentru toate modelele AI generate pe platforma humans.ai”, a declarat Sabin Dima, CEO Humans.

Humans se prezintă drept o platformă care integrează date şi tehnologie pentru a genera modele AI unice şi a le utiliza ca API (interfaţă de programare a aplicaţiilor) de către comunitatea de afaceri.

Startup-ul susțune că tehnologia sa permite dezvoltatorilor de aplicaţii sa utilizeze modelele AI plătind drepturi într-un mod echitabil atât celor care oferă tehnologie, cât şi date.

„La intersecţia dintre inteligenţa artificială şi tehnologia blockchain se află un univers enorm de oportunităţi. Ne bucurăm să sprijinim iniţiativa Humans de a crea tehnologii şi produse care vor extinde abilităţile oamenilor de a se exprima, coopera şi tranzacţiona în moduri creative”, a declarat Beniamin Mincu, CEO Elrond.

Focusul iniţial al platformei Humans este synthetic media, ce permite crearea vocii, imaginii şi gesturilor unor persoane, fără a mai fi necesară prezenţa fizică numită ADN digital. Pornind de la acest ADN digital se poate crea conţinut audio şi video de la zero cu ajutorul inteligenţei artificiale.

„Studiourile de producţie, agenţiile de publicitate şi orice creator de conţinut pot accesa genomul digital licenţiat, pot crea conţinut media îmbogăţit şi automatiza rezultatele personalizate într-un singur loc. Inovatorii pot publica şi genera bani din A.I. într-un mediu gata de vânzare care se ocupă de gestionarea datelor şi de toate integrarile necesare. Oricine îşi poate licenţia asemănarea digitală, vocea, gesturile, mişcările de dans sau orice altă abilitate, iar creatorii de conţinut pot folosi orice combinaţie pentru a crea actori sintetici şi materiale media foarte personalizate”, a adăugat Dima.

Humans mai spune că are o echipă formată din programatori doctoranzi în computer vision, olimpici internaţionali şi veterani software.

Printre investitorii săi se numără Răzvan Munteanu, Elrond Research şi fondul de investiţii Early Game Ventures.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO