Cristian Melnic, un tânăr de 22 de ani, recent licențiat în tehnologia alimentelor, deja de doi ani cultivă plante medicinale pe dealurile din Dobrogea (mun. Chișinău) și Climăuții de Jos (r-nul Șoldănești).
Tânărul produce ceaiuri, suplimente alimentare încapsulate și chiar seruri cosmetologice. Pentru dezvoltarea afacerii, în anul 2021, Cristian a aplicat la programul „Start pentru tineri”, implementat de ODIMM și a obținut un grant de 180.000 lei. Banii au fost investiți în echipamentul tehnologic, iar întreprinderea pe care o gestionează a ajuns să producă un sortiment de 21 de remedii naturiste fabricate din plante medicinale.
În prezent, tânărul antreprenor își vinde produsele pe rețelele sociale, însă în următorii ani planifică să le distribuie în farmacii și chiar să le exporte pe piața europeană.
Ideea de afacere cu plante medicinale a apărut în 2016 și a fost susținută de tatăl său, doctor în științe biologice, care a pus umărul prin tehnologii inovative de cultivare și selecționare a plantelor medicinale.
Actualmente, pe plantațiile familiei Melnic sunt crescute circa 60 de specii de plante medicinale. Acestea sunt cultivate în sistem de agricultură ecologică, fără erbicide, doar cu îngrășăminte naturale. De asemenea, plantele sunt crescute manual, fără echipamente agricole.
În anul 2022, ODIMM a pus la dispoziția tinerilor mai multe instrumente financiare de suport în afaceri, printre care Programul de stat „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”. Recent, Guvernul a aprobat extinderea acestui program pentru încă trei ani, iar suportul financiar nerambursabil a fost majorat până la 200.000 lei. Astfel, finanțarea statului ajunge la 70% din valoarea proiectului investițional.