Un tată din România a lansat o aplicație mobilă de depistare a autismului la copii. Poate fi descărcată gratuit

17 Ian. 2022, 17:31
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
17 Ian. 2022, 17:31 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Un tată din România a lansat o aplicație mobilă care poate identifica din timp semnele autismului, care ajută la recunoașterea anumitor comportamente atipice ale copiilor preșcolari în tabloul clinic specific tulburărilor de spectru autist.

Emil David, profesor logoped și tatăl unei fetițe diagnosticate cu tulburări de spectru autist, a realizat aplicația gratuită în 2021 și spune că în cadrul său sunt cuprinse 4 chestionare adaptate formatului digital, cu afișarea instant a rezultatelor imediat după completare, scrie startupcafe.ro.

Aplicația are scopul de a realiza screening-ului autismului, adică de a identifica precoce semnele tulburărilor de spectru autist. Aplicația poate fi folosită atât de medici și specialiști cât și de părinți.

Pentru a descărca aplicația este nevoie ca utilizatorul să instaleze pe telefon un soft de scanare a codurilor QR, care poate fi descărcat gratuit de pe internet, iar mai apoi poate citi codul pe care îl găsiți mai jos sau pe care îl puteți accesa AICI.

„Aplicația specializată pentru Android (update november 2021) pentru identificarea precoce a semnelor autismului la copii, încă de la 18-24 de luni de la naștere a luat naștere – ca intenție de realizare și implementare – încă de acum peste 10 ani, când diagnosticul de autism al fetiței mele a fost stabilit târziu de către medicii specialiști (la început, pentru că avea un limbaj expresiv limitat, ca lexic, a fost stabilit doar diagnostic de retard de limbaj din cauze necunoscute), astfel că și terapia specifică autismului a debutat mai târziu, din nefericire”, spune Emil David.

Aplicația, realizată sub îndrumarea profesorului universitar dr. Alois Gherghuț, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, include teste etalonate: M-CHAT, Q-Chat, ATEC și, „inclusiv, Chestionarul de Screening pentru Autism al Ministerului Sănătății, elaborat și implementat prin Programul Național de Sănătate Mintală 3.1, instrument etalonat de identificare precoce a semnelor autismului pus la dispoziția medicilor de familie încă din 2016”, potrivit lui Emil David.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ