În acest weekend sărbătorim Ziua Națională a Vinului. Astăzi vor fi premiați și învingătorii concursului „Polobocul de Aur”, unde se premiază cele mai bune vinuri de casă. Și pentru că este perioada în care gospodarii produc vinuri acasă, Mihai Druță, președintele Asociației de Somelier din Moldova, a oferit 5 sfaturi pentru a produce corect un vin de casă în cadrul rubricii „Un vin bun cu Mihai Druță”.
„Condițiile casnice în anul 2023 și 20, 30 de ani în urmă s-au schimbat foarte mult. Acum, fiecare producător de vin casnic are acces la foarte multe comodități, începând cu utilaje performante pentru a produce vinul de casă până la utilaje care ar putea măsura densitatea, zahărul și altele”, a menționat Mihai Druță.
Sfaturi pentru a produce un vin bun de casă:
- Atunci când vrem să facem un vin de calitate îl facem cât mai pur ar fi (Nu amestecăm soiuri albe cu soiuri roșii)
- Alegeți cei mai buni struguri, cei mai sănătoși și care fost culeși recent
- Este recomandat să aveți anumite instrumente de măsurare al zahărului
- Optați pentru fermentarea în sec
- Se recomandă ca vinul să fie fermentat în spații deschise sau foarte bine ventilate (Gazul eliminat poate fi mortal în spații închise)
Mai multe detalii despre producerea vinului de casă aflați de la somelierul Mihai Druță, președintele Asociației De Sommelier din Republica Moldova.
„Un vin bun cu Mihai Druță” a fost filmat în incinta Taste of Blue Wine House and Shop, Radisson Blue Leogrand Hotel.