UN Women și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară susțin ferm societatea civilă implicată în răspunsul la criza umanitară în Republica Moldova

23 Iun. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iun. 2022, 15:31 // Actual //  MD Bani

Șase organizații ale societății civile din Moldova, create și conduse de femei și/sau care promovează agenda „Femei, Pace și Securitate”, au primit susținere financiară în valoare totală de aproape 1 milion USD de la Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară al ONU (WPHF) cu susținerea UN Women Moldova.

Scopurile proiectelor care vor fi implementate de cele 6 organizații sunt de a oferi asistență umanitară urgentă femeilor refugiate, de a proteja femeile și fetele de violența în bază de gen și cea sexuală, de a contribui la sporirea participării și leadership-ului feminin la planificarea și implementarea răspunsului umanitar, precum și de a crea comunități incluzive și reziliente.

O ceremonie de semnare a acordurilor de parteneriat în vederea implementării acestor proiecte a avut loc astăzi, 23 iunie, la Chișinău. La ceremonie au participat reprezentante si reprezentanti ai Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară și donatorilor Fondului, care se află într-o misiune în Moldova, Coordonatorul Rezident al ONU, reprezentante ale organizatiilor societății civile.

„Organizațiile de femei sunt întotdeauna în prima linie în situațiile de criză. ONU oferă sprijin organizațiilor locale și ne-am dori să avem cât mai multe ONG-uri implicate în continuare. Apreciez mult deschiderea Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară și sprijinul pe care îl acordă organizațiilor din Moldova”, a menționat Simon Springett, coordonator rezident ONU.

UN Women Moldova a acordat sprijin în gestionarea crizei refugiaților din primele zile de la declanșarea războiului. Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women a subliniat că

„Fondurile alocate de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară ne permit să continuăm acordarea sprijinului pentru organizațiile implicate în integrarea refugiatelor în comunități și să prevenim riscurile specifice, cum este violența în bază de gen sau exploatarea sexuală. Este foarte importantă finanțarea unor acțiuni concrete de susținere a femeilor, femeilor cu copii și a comunităților care găzduiesc persoanele refugiate. Abilitarea organizațiilor de femei le permite să rămână active în răspunsul la criza umanitară și crește participarea femeilor făcându-le vocea mai puternică. Trebuie, în continuare, să ne unim eforturile pentru activități comune”, a mai spus Dominika Stojanoska.

Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervenții de capacitare a femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde crizelor și situațiilor de urgență și a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii.

„Ne bucurăm să putem acorda sprijin în acest moment dificil organizațiilor de femei din Ucraina și Republica Moldova pentru a depăși aceste crize. Suntem aici pentru pentru a înțelege de ce aveți nevoie și cum putem să vă susținem. Deja acordăm ajutor și vom continua, inclusiv prin împărtășirea experienței acumulate la nivel internațional în gestionarea crizelor”, a spus Ghita El Khyari, șefa secretariatului Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Reprezentantele organizațiilor Centrul Internațional „La Strada”, Gender Centru, Femei pentru Femei, Centrul de Drept al Femeilor, Asociația „Motivație”, Asociația „Institutum Virtutes Civilis” au făcut prezentări publice ale proiectelor în urma cărora vor beneficia mai multe comunități și mii de femei care locuiesc în Moldova.

Despre Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară

WPHF este singurul mecanism de finanțare globală dedicat exclusiv sprijinirii participării femeilor la consolidarea păcii și acțiuni umanitare. WPHF este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervențiile de calitate pentru a spori capacitatea femeilor locale de a preveni conflictele, de a răspunde la crize și urgențe și de a beneficia de oportunități cheie pentru consolidarea păcii. WPHF este un parteneriat inovator între statele membre ONU și societatea civilă, cu toate părțile interesate reprezentate în Consiliul său global de finanțare. UN Women Moldova susține implementarea proiectelor finanțate de WPHF.

Despre UN Women

UN Women este entitatea Națiunilor Unite dedicată egalității de gen și abilitării femeilor. O promotoare mondială a drepturilor femeilor și fetelor, UN Women a fost înființată pentru a accelera răspunsul la necesitățile acestora în întreaga lume. UN Women sprijină participarea egală a femeilor în toate aspectele vieții, axându-se pe 4 priorități strategice:

  • Femeile conduc, participă și beneficiază în măsură egală de sistemele de guvernare
  • Femeile au Securitate financiară, locuri de muncă decente și independență economică
  • Toate femeile și fetele trăiesc o viață fără orice formă de violență
  • Femeile și fetele contribuie la și au o mai mare influență asupra creării păcii durabile și rezilienței, în egală măsură beneficiind de prevenirea conflictelor, precum și de acțiuni umanitare.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2025, 13:42 // Actual //  bani.md

Oamenii din Răciula, Călărași, își amintesc cu lacrimi în ochi cum sovieticii au încercat să închidă mănăstirea din localitate acum 66 de ani. Înarmați cu furci, sape, pietre, sătenii au încercat să apere locașul timp de 10 zile.

Supraviețuitorii evenimentelor din 1959 își amintesc cum unii militari sovietici încercau să se mascheze în preoți, pentru a intra în casa Domnului, însă au fost deconspirați după ce le-au fost observate dungile roșii de pe pantaloni.

Pe 2 iulie, circa 500 de milițieni și ostași cu arme au venit să se confrunte cu oamenii din Răciula. O persoană a fost împușcată, trei – grav rănite, iar alți opt săteni – condamnați pentru revolta lor.

„Era un polițist tânăr. Simion Davin s-a repezit și l-a înfipt. El cu pistolul l-a împușcat. Ne-am uitat cum a răsuflat de câteva ori, i-au pus lumânărica în mână, a bătut clopotul și și-a dat duhul. A venit unul mai mare și a spus așa: Luați-l imediat și duceți-l să îl îngropați, să nu știe nimeni. A doua zi au venit și au închis biserica și cu asta s-a terminat”, povestește Ana Stratan din Răciula.

Tatăl lui Andrei Mocreac a participat la apărarea mănăstirii și a fost condamnat. Bărbatul a relatat că KGB-ul sovietic i-a propus părintelui său se dezică de religie, ca să fie eliberat mai devreme, însă localnicul a refuzat și a petrecut 15 ani prin penitenciare, ajungând și în Siberia. Deși ulterior s-a cerut reabilitarea, nici o instanță nu i-a dat dreptate.

După închiderea mănăstirii, într-o clădire a mănăstirii a devenit depozit, iar altele – casă de cultură și sală sportivă. Apoi a început propaganda în școli, profesorii au interzis copiilor să poarte cruciulițe la gât, să colinde, iar în sâmbăta Paștelui – se organizau evenimente sportive, pentru ca elevii să nu se intereseze de religie, iar de sărbătorile creștine localnicii erau scoși la muncă.

„În ziua de Paște biblioteca lucra. Oamenii veneau de la sfințit, dar eu mă duceam la lucru. Ședeam acolo, nu venea nimeni, dar ședeam acolo, că ne controla. Așa ne băga în cap că nu există Dumnezeu, nu trebuie să credem. Ce le încurca lor, nu îmi închipui. Dar totdeauna, făceam și cu dânșii, făceam și Anul Nou, dar făceam și Crăciunul”, a relatat Parascovia Marin din Răciula.

Mănăstirile din Moldova au început să se redeschidă în 1989, odată ce URSS era pe cale să se destrame. Locașul din Răciula și-a deschis din nou ușile pentru enoriași în 1990, iar în 1994 a fost sfințită biserica de vară.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO