Piața imobiliară din China se clatină. Acțiunile Evergrande, unul dintre dezvoltatorii imobiliari care s-a îndatorat peste măsură, se prăbușesc. Tranzacțiile cu titlurile companiei au fost suspendate vreme de 17 luni, la Bursa din Hong Kong. Iar la reluare, cotațiile s-au prăbușit cu 86,67%, încă de la deschidere.
Piața imobiliară se clatină puternic, în China, în condițiile în care acțiunile unuia dintre marii dezvoltatori, Evergrande, s-au prăbușit. Compania imobiliară este una dintre cele mai îndatorate, astfel că investitorii și-au pierdut încrederea. De altfel, tranzacționarea acțiunilor Evergrande a fost suspendată, la Bursa din Hong Kong, pentru 17 luni. Acest lucru s-a întâmplat din cauza că dezvoltatorul chinez nu și-a publicat rezultatele financiare.
Conform publicației Le Figaro, tranzacțiile au fost reluate luni, 28 august, la Bursa din Hong Kong. Însă revenirea nu a fost de bun augur. Cotația titlurilor Evergrande s-au prăbușit imediat după deschidere, cu 86,67% la deschidere.
Tranzacționarea „a fost reluată astăzi (luni, ora 01:00 GMT) la ora 09:00”, se arată într-o notă publicată pe site-ul Bursei din Hong Kong. Ridicarea suspendării a venit după ce, vineri, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că și-a îndeplinit obligațiile privind publicarea rezultatelor.
Rezultatele anuale pentru 2021 și 2022 au fost în cele din urmă publicate luna trecută.
Acum, creditorii Evergrande urmează să voteze asupra datoriei sale offshore. Iar acest lucru va duce la una dintre cele mai mari restructurări, a unei companii, din China. Planul de restructurare, propus de dezvoltator, oferă creditorilor posibilitatea de a alege între a-și schimba datoria cu noi titluri de valoare.
Aceștia pot alege între titlurile emise de companie sau acțiuni la două subsidiare, Evergrande Property Services Group și Evergrande New Energy Vehicle Group.
La începutul acestei luni, compania a depus o cerere de faliment în SUA. A fost o măsură menită să-i protejeze activele din această țară pe perioada restructurării.
Piața imobiliară se clatină în China
Prăbușirea Evergrande este este emblematică pentru criza imobiliară din China. Pierderile sale nete pentru perioada ianuarie – iunie s-au ridicat la 33 de miliarde de yuani (4,53 miliarde de dolari). Informația a fost confirmată într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori din Hong Kong.
În aceeași perioadă a anului trecut, pierderile au fost de 66,4 miliarde de yuani, dublă.
Grupul de firme a acumulat datorii uriașe, iar acest lucru stârnește îngrijorare pe piețe. Evergrande estimează că datoria sa totală se ridică la 2.388,2 miliarde de yuani (328 miliarde de dolari). Este o scădere față de anul trecut, când s-au înregistrat aproape 340 de miliarde de dolari.
Problema socială provocată de criză
Suspendarea proiectelor Evergrande a dus la proteste în mai multe provincii chineze. Viitorii proprietari de locuințe s-au arătat nemulțumiți pentru că nu se pot muta în casele care le-au fost promise.
Mulți au refuzat să-și mai plătească ratele lunare. Iar acest lucru a dus la înrăutățirea situației financiare a grupului.
Suspendarea lucrărilor este și un factor de instabilitate socială. În China, proprietarii plătesc, în general, pentru o proprietate înainte să fie construită, creditând dezvoltatorul. Iar la 30 iunie 2023, împrumuturile grupului se ridicau la 624,77 miliarde de yuani (86 miliarde de dolari). Iar această situație subminează capacitatea grupului de a-și rambursa datoriile. În aceste condiții piața imobiliară se clatină, în China.
Și alte afaceri sunt în pericol
Evergrande a fost cel mai puternic dezvoltator imobiliar din China, iar în timp și-a diversificat afacerile. A investit în ape minerale, într-un club de fotbal și în vehicule electrice.
Confruntată cu aceste probleme, conducerea companiei și-a propus să se concentreze pe „atenuarea riscurilor” și a promis că „se va strădui să asigure livrarea de bunuri imobiliare”. Grupul se bazează și pe diviziile sale de mașini electrice și de servicii imobiliare pentru a-și asigura creșterea.
Fondat în 2019, producătorul de automobile Evergrande NEV și-a declarat de la început ambiția de a rivaliza cu americanul Tesla. Mai mult, la vremea respectivă își propunea să depășească compania fondată de Elon Musk, în cinci ani. Situația de la compania mamă, i-a subminat serios planurile și fluxul de numerar.