Uniunea Europeană adoptă schema de certificare a securității cibernetice pe criterii comune

04 Feb. 2024, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Feb. 2024, 17:29 // Actual //  bani.md

genția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) marchează un moment istoric, întrucât schema europeană de securitate cibernetică pe criterii comune (EUCC) a fost adoptată ca prima schemă în cadrul UE de certificare a securității cibernetice. Comisia Europeană a aprobat regulamentul de punere în aplicare privind EUCC, subliniind conformitatea acestuia cu schema candidată dezvoltată de ENISA în răspuns la solicitarea Comisiei Europene.

ENISA a beneficiat de sprijinul unui grup de lucru ad-hoc (AHWG), compus din experți din industrie și autorități naționale de certificare a securității cibernetice (NCCA) din statele membre ale UE, în elaborarea schemei candidate. Recunoștința ENISA se îndreaptă către statele membre, Grupul european de certificare a securității cibernetice (ECCG) și Grupul de certificare a securității cibernetice ale părților interesate (SCCG) pentru îndrumare și sprijin.

EUCC, ca prima schemă de certificare a securității cibernetice a UE, deschide calea pentru viitoarele scheme aflate în pregătire. Deși cadrul de certificare a securității cibernetice în Legea UE este voluntar, se așteaptă ca EUCC să înlocuiască treptat schemele naționale conform acordului SOG-IS, contribuind la o piață unică digitală de încredere în UE.

Juhan Lepassaar, directorul executiv al Agenției UE pentru Securitate Cibernetică, subliniază că adoptarea primei scheme de certificare a securității cibernetice reprezintă o piatră de hotar către o piață unică digitală de încredere și este o componentă esențială a cadrului UE de certificare a securității cibernetice în curs de elaborare.

EUCC, conform Actului de securitate cibernetică din 2019, se încadrează în cadrul UE de certificare a securității cibernetice, având ca obiectiv îmbunătățirea securității cibernetice a produselor, serviciilor și proceselor TIC pe piața UE. Schema, bazată pe voluntariat, permite furnizorilor de TIC să prezinte dovezi de asigurare prin intermediul unui proces de evaluare înțeles în mod obișnuit în UE.

EUCC se bazează pe cadrul de evaluare a criteriilor comune SOG-IS, utilizat deja în 17 state membre ale UE, propunând două niveluri de asigurare în funcție de riscul asociat cu utilizarea produselor, serviciilor sau proceselor TIC. Schema cuprinzătoare a fost adaptată nevoilor statelor membre ale UE, facilitând concurența la nivel național, comunitar și global.

Procesul de adopție prevede o perioadă de tranziție, iar organizațiile vor putea beneficia în continuare de certificările existente în temeiul sistemelor naționale selectate. ENISA publică certificatele eliberate conform EUCC, iar organisme de evaluare a conformității (OEC) pot fi acreditate și notificate pentru evaluarea conform EUCC.

ENISA continuă să lucreze la alte două scheme de certificare a securității cibernetice, EUCS pentru serviciile cloud și EU5G pentru securitatea 5G, contribuind la consolidarea securității cibernetice la nivel european și global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 08:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 08:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dmitri Rîbolovlev, fost acționar majoritar al combinatului „Uralkali” și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia, riscă să piardă până la o treime din averea acumulată în țară, după mai bine de un deceniu de investiții eșuate și procese costisitoare în Europa și Statele Unite. După ce a vândut în 2010 pachetul majoritar al „Uralkali” pentru aproximativ 6 miliarde de dolari, Rîbolovlev s-a stabilit în Monaco, unde a investit masiv în artă, startupuri din domeniul biotehnologiilor și alte active occidentale. Însă, aceste investiții s-au transformat într-un coșmar judiciar care durează de peste zece ani.

În 2014, Rîbolovlev a pierdut 600 de milioane de dolari în urma unui divorț răsunător. Un an mai târziu, a început o bătălie legală cu dealerul de artă elvețian Yves Bouvier și casa de licitații Sotheby’s, după ce a achiziționat de la Bouvier 38 de opere semnate de artiști precum Leonardo da Vinci, Gustav Klimt și René Magritte. Miliardarul susține că a plătit aproximativ 2 miliarde de dolari, dintre care 1 miliard în plus față de valoarea reală. În 2023, litigiul cu Bouvier s-a încheiat printr-un acord, iar în cazul Sotheby’s, Rîbolovlev a pierdut procesul. Între timp, acesta a fost vizat de mai multe acuzații penale – spălare de bani, înșelăciune, ascunderea activelor –, fiind chiar reținut pentru o zi în 2018. Abia la 3 martie 2025, instanța din Monaco a anulat toate acuzațiile, scrie The Moskow Times.

În prezent, Rîbolovlev este implicat într-un nou litigiu internațional. În iunie 2025, Curtea Insulelor Cayman a înregistrat o acțiune intentată de structurile financiare ale familiei sale împotriva fondului american Apple Tree Partners, specializat în investiții biomedicale. Miliardarul cere lichidarea fondului ATP Life Science Ventures, acuzând partenerul general – compania controlată de medicul american Seth Harrison – că încearcă să-i preia abuziv 50% din participație, evaluată la aproximativ 1 miliard de dolari. Potrivit afirmațiilor sale, Rîbolovlev a investit în total 2,7 miliarde de dolari în acest fond, dintre care 800 de milioane începând cu anul 2022.

Conflictul a escaladat în mai 2024, când Apple Tree a dat în judecată structurile rusești în statul Delaware, cerând ca acestea să mai verse 500 de milioane de dolari în fond. Miliardarul a reacționat în instanța din Cayman, solicitând dizolvarea parteneriatului, pe fondul unor acuzații de cheltuieli abuzive – peste 1,3 milioane de dolari doar pentru zboruri în perioada 2023–2024 – și a presiunilor pentru a investi în proiecte considerate de el „fără perspectivă”. Reprezentanții fondului Apple Tree au declarat că, fără finanțarea lui Rîbolovlev, cele șapte startupuri biomedicale riscă să intre în colaps, iar 200 de cercetători americani își pot pierde locul de muncă.

Potrivit unor estimări financiare, în urma acestor eșecuri și dispute legale, Dmitri Rîbolovlev ar putea pierde peste 3 miliarde de dolari din avere, echivalentul a circa 30% din ceea ce acumulase în Rusia până în 2010. Verdictul în procesul de la tribunalul din Insulele Cayman este așteptat în prima jumătate a anului 2026.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO