USM, 75 de ani de la fondare. Cum va fi celebrată aniversarea în perioada 24 septembrie – 11 noiembrie

23 Sept. 2021, 20:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 20:46 // Actual //  MD Bani

Universitatea de Stat din Moldova (USM) continuă să-și scrie istoria! La 1 octombrie 2021, USM aniversează 75 de ani de la fondare. Evenimentul va fi celebrat prin organizarea mai multor activități educaționale, științifice și culturale, în perioada 24 septembrie – 11 noiembrie.

Suita activităților va fi inaugurată de lansarea unui site aniversar consacrat celor 75 de ani de la fondarea celei mai mari instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Site-ul va conține informații despre istoria, rectorii, Doctorii Honoris Causa, absolvenții de succes ai USM. O rubrică va fi dedicată mesajelor de felicitare.

În perioada 24-25 septembrie, Facultatea de Litere a USM, în colaborare cu Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi, Ucraina, și cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava, România, cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova organizează Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” (CISL). Membrii Comitetului științific și de organizare au planificat cinci ateliere, care cuprind o vastă tematică de cercetare, abordate într-o măsură mai mare sau mai mică de ilustrul savant E. Coșeriu.

De asemenea, studenții Facultății de Litere vor discuta despre tendințele actuale în învățământul superior din Republica Moldova cu absolvenții Facultății de Litere, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Președintele comisiei parlamentare cultură, educație, tineret, sport și mass-media și Marcela Adam, secretarul aceleiași comisii.

Vineri, 1 octombrie, va avea loc ședința solemnă dedicată aniversării a 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova. Evenimentul va fi transmis în direct de către Realitatea.Live și Privesc.eu. În cadrul ceremoniei va fi lansat de către Î.S. „Poșta Moldovei” plicul poștal cu marcă fixă „Universitatea de Stat din Moldova – 75 de ani de la fondare”, care va fi pus în circulație începând cu 1 octombrie 2021.

În perioada 24 septembrie – 11 noiembrie,  vor fi organizate mai multe activități științifice naționale și internaționale precum: Conferința științifică internațională „Mass-media în postcomunism: moștenire,evoluție, tendințe”, (Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării); Conferință științifică națională cu participare internațională „Intelectualitatea română între ideologie, libertatea academică şi naționalism”, (Facultatea de Istorie și Filosofie); Conferinţa ştiinţifico-practică naţională ,,Reabilitarea victimelor infracțiunii”, (Facultatea de Drept); Conferință ştiinţifică națională cu participare internațională „Integrare prin Cercetare şi Inovare”, (Institutul de Cercetare și Inovare); Seminarul internațional „Psihologia aplicată în contextul schimbărilor societale”, (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Sociologe și Asistență Socială); Simpozionul Științifico-Practic Internațional „Achiziții Publice Durabile: Provocări și Oportunități” (Facultatea de Științe Economice); Lecție publică: Istoria Facultății de Fizică și Inginerie, (Facultatea de Fizică și Inginerie); Conferința științifică internațională „Paradigme moderne în dezvoltarea economiei naționale și mondiale”, ( Facultatea de Științe Economice) etc.

În legătură cu evoluția situației epidemiologice în Republica Moldova și în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19, toate evenimentele organizate de Universitatea de Stat din Moldova se vor organiza cu respectarea strictă a tuturor măsurilor epidemiologice de prevenire a infectării cu virusul COVID-19.

Realitatea Live

Concert jubiliar: Școala de Muzică „Alexei Stîrcea” marchează 60 de ani de activitate
11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!