Vasile Cherdivară împreună cu fiii săi deţine o plantaţie de 25 ha de legume la Edineţ: „Prăşim cu mâna”

08 Oct. 2024, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Oct. 2024, 15:16 // Actual //  bani.md

Antreprenorul Vasile Cherdivară din Edineţ a decis ca împreună cu fiii săi să se lanseze în agricultură – mai exact să crească legume pe o suprafaţă de 25 de hectare la nordul ţării, raionul Edineţ.

Au început cu câteva hectare, iar în timp s-au extins şi au ajuns acum să producă anual între 1300 şi 1500 de tone de legume, irigate prin metoda de picurare. Au reuşit să se dezvolte datorită granturilor europene obţinute.

„Noi avem 6-7 culturi: avem ceapă, avem varză, ardei, vânătă. Anul acesta avem şi harbuz, cartofi. Ne stăruim ierbicide să dăm minimal și prășim cu mâna”, susţine antreprenorul Vasile Cherdivară.

Cea mai mare piaţă de desfacere a legumelor cultivate la Edineţ este Piaţa Angro din Chişinău, unde ajung între 700-800 de tone de legume, în stare proaspătă.

 

Antreprenorul a accesat un grant european care l-a ajutat să procure sistemul de filtrare a apei pentru irigarea plantaţiilor. Costul total al proiectului a fost de 180 mii de lei, dintre care 40 de mii a fost contribuţia antreprenorului.

Ulterior, bărbatul a accesat fonduri euorpene pentru a construi un depozit de sortare a legumelor.

„Am accesat un credit de 300 de mii de lei. 180 de mii – partea statului și noi am plătit 120 de mii. Important este că ni i-au dat dinainte și noi am făcut un depozit de asamblare, de prelucrare. Curăţăm ceapa acolo când o pregătim pentru vânzare”, afirmă antreprenorul.

Vasile Cherdivară este convins că doar asocierea cu cei care au posibilitatea să ne ajute ca antreprenori, ca ţară, este soluţia pentru a merge înainte.

Realitatea Live

08 Oct. 2024, 13:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Oct. 2024, 13:01 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Companiile chineze au început să oprească livrările de materii prime farmaceutice pentru producția de medicamente în Rusia, a declarat președintele companiei farmaceutice „Akтивный компонент”, Alexander Semenov.

„După ultimul pachet de sancțiuni, există un nivel de coduri TN VED, în care sunt specificate intermediarile, activele și reactivii care sunt deja interziși pentru livrare în Rusia. Ne confruntăm cu aceasta ca producători de substanțe farmaceutice. Aceleași companii chineze impun deja restricții pentru anumite poziții”, a declarat Semenov la forumul BIOPROM-2024, conform „Kommersant”.

Semenov a adăugat că situația livrărilor se va agrava în viitor. El a subliniat că în Rusia este imposibil să se organizeze producția de materii prime fără „preferințe pe termen lung” din partea statului.

Anterior, Semenov a evaluat cota substanțelor rusești pe piața internă la 8-10%. Conform datelor RNC Pharma, dependența producătorilor ruși de materiile prime străine ajunge la 80%. Peste două treimi din importuri provin din China și India.

După începutul războiului din Ucraina, industria farmaceutică din Rusia s-a confruntat cu probleme în importul materiilor prime, ceea ce a condus la creșterea prețurilor medicamentelor. Potrivit statisticilor DSM Group, în 2023 Rusia a importat 12.847 tone de substanțe, comparativ cu 17.199 tone în 2022. Pe fondul deficitului, prețul substanțelor a crescut cu 26% în 2023, atingând 116 dolari pe kilogram.

Din cauza problemelor de livrare a materiilor prime pentru fabricarea medicamentelor și a retragerii de pe piața rusă a producătorilor internaționali de medicamente, numărul medicamentelor disponibile în Rusia a scăzut brusc. În 2023, din sortiment au dispărut 2.200 de poziții comerciale, conform DSM Group. La sfârșitul anului, în farmacii au fost disponibile 19.400 de medicamente, cu 11% mai puțin decât în anul precedent.

Ministerul Sănătății din Rusia a inclus în 2023 158 de medicamente, inclusiv antiseptice de bază, analgezice, hormoni și vaccinuri, în partea închisă a registrului de stat al medicamentelor, în legătură cu care autoritățile prevăd un risc de deficit. Într-un an de război în Ucraina, lista „medicamentelor deficitare” s-a extins cu 58 de poziții, crescând cu 50%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău