Vaticanul ar putea pierde 116 milioane EUR. Vinde un imobil de LUX din Londra, aflat în centrul unui scandal financiar

09 Nov. 2021, 08:19
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Nov. 2021, 08:19 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Vaticanul ar putea pierde peste 100 de milioane de euro prin vânzarea unui imobil londonez aflat în centrul unui scandal financiar.

Această vânzare, aflată în ultimele etape, către fondul american Bain Capital ar urma să aducă 200 de milioane de lire sterline (233 de milioane de euro), cu aproximativ 116 milioane de euro mai puţin decât cele aproximativ 350 de milioane investite de Vatican în 2014, potrivit cotidianului britanic Financial Times, citat de AFP.

Contactaţi de AFP, reprezentanţii Vaticanului nu au dorit să facă declaraţii cu privire la aceste informaţii, relatează Agerpres.

Clădirea de lux de 17.000 de metri pătraţi, situată în districtul londonez Knightsbridge, pe Sloane Avenue 60, se află în prezent în centrul unui amplu proces pentru infracţiuni financiare la Vatican. Zece persoane, printre care şi influentul cardinal Becciu, fostul prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, sunt judecate pentru fraudă, deturnare de fonduri, abuz de putere şi spălare de bani, fiind suspectate de finanţare opacă, prin intermediul unor oameni de afaceri italieni.

Scandalul datează din 2013, când Secretariatul de Stat al Vaticanului a cumpărat la un preţ supraevaluat această clădire în capitala britanică, alocând în acest scop fonduri din Obolo di San Pietro, un fond de donaţii primite de la credincioşii catolici pentru a finanţa acţiunile de caritate ale papilor şi activitatea acestora.

La vremea respectivă, cardinalul Becciu era responsabil de aceste operaţiuni, deoarece deţinea funcţia de substitut pentru Afaceri Generale, post pe care l-a părăsit în 2018 după ce a fost numit de papa Francisc prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Scandalul a afectat reputaţia Bisericii Catolice şi pe cea a papei Francisc, care a accelerat în ultimele luni reformele financiare interne pentru a lupta împotriva corupţiei.

Realitatea Live

17 Mai 2022, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2022, 17:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc, informează Financial Times.

Potrivit sursei citate, executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual.

Pentru a atinge aceste obiective, costurile s-ar putea ridica la sute de miliarde de euro. Cu toate acestea, cheltuielile ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro generate de reducerea importurilor de combustibili fosili, susţine un plan al Bruxelles-ului denumit „RepowerEU” şi consultat de Financial Times.

Una din propuneri este „introducerea obligativităţii de a avea instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.

Planul iniţial al UE, conform căruia emisiile de carbon trebuiau reduse cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990, cerea o ţintă de 40% pentru regenerabile. Însă războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să încerce să obţină independenţa energetică de Rusia, care este responsabilă pentru 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat miercuri, susţine că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi a atinge independenţa energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă.

Gospodăriile ar urma să plătească, în medie, 309 de euro pe an în plus conform planurilor Comisiei.

„Costurile mai mari cu combustibilul şi efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030”, se precizează în documentul Comisiei citat de Financial Times.

De asemenea, Comisia vrea să urgenteze construcţia de parcuri eoliene şi fotovoltaice prin forţarea statelor membre să desemneze zone „prioritare” cu standarde de mediu mai relaxare şi aprobare rapidă.

„Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”, se precizează în documentul care ar urma să fie publicat miercuri de Comisia Europeană.

Multe din propunerile executivului comunitar vor avea nevoie de aprobarea guvernelor naţionale şi a Parlamentului European.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău