Verdictul lui Lukaşenko: Dacă Rusia se prăbuşeşte, vom muri cu toţii!

27 Iun. 2023, 15:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iun. 2023, 15:08 // Actual //  bani.md

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat marţi că „ameninţarea unui nou conflict mondial nu a fost niciodată mai aproape” ca astăzi şi a avertizat că, „dacă Rusia se prăbuşeşte, vom muri cu toţii”, relatează EFE.

În cadrul unei ceremonii de acordare a gradelor de general unor comandanţi militari de rang înalt, liderul belarus a declarat că, „dacă Rusia se prăbuşeşte, vom rămâne sub dărâmături şi vom muri cu toţii”.

Lukaşenko a spus că se încearcă să se „zdruncine” regiunea şi să se „dezorienteze” populaţia pentru a i se impune noi reguli şi o nouă ordine mondială.

„Ţările şi popoarele noastre nu vor mai exista în această ordine”, a adăugat el.

Potrivit lui Lukaşenko, Occidentul ar profita imediat de situaţie dacă în Rusia ar izbucni haosul, aluzie la revolta eşuată a grupului Wagner.

„Situaţia ne-a scăpat de sub control, apoi am crezut că se va rezolva, dar nu s-a rezolvat”, le-a declarat Lukaşenko jurnaliştilor, potrivit agenţiei de presă belaruse oficiale Belta. „Nu există eroi în această poveste”, a spus el.

În opinia sa, tensiunile persistente dintre grupul paramilitar Wagner şi armata rusă au fost prost gestionate, provocând o „confruntare” între cele două părţi la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit AFP.

În acelaşi timp, liderul belarus, care a intermediat un acord între şeful grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, şi Kremlin, care a pus capăt rebeliunii armate a mercenarilor ruşi la sfârşitul săptămânii trecute, a evitat să comenteze detaliile acestuia.

Totodată, Lukaşenko, principalul aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a indicat marţi că ordonase armatei sale să fie „pregătită de luptă” după izbucnirea rebeliunii grupului paramilitar Wagner în Rusia. „Am dat toate ordinele pentru ca armata să fie pe deplin pregătită de luptă”, a afirmat Lukaşenko, citat de Belta.

Această măsură arată îngrijorarea provocată de rebeliunea de vineri şi sâmbătă a grupului Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin urmează, potrivit Kremlinului, să se relocheze în Belarus, după ce a acceptat să pună capăt loviturii de stat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat luni că mercenarii din grupul Wagner, care au luat parte la rebeliune, ar putea să se înroleze în armata regulată sau în alte agenţii de securitate, să se întoarcă la ei acasă sau să plece în exil în Belarus.

Potrivit presei belaruse, avionul lui Prigojin a aterizat marţi pe un aerodrom din apropierea Minskului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

Ceremonia de inaugurare a Trainingul Regional privind combaterea traficului ilicit de bunuri culturale ucrainene
01 Apr. 2025, 11:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 11:00 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În sezonul iulie 2024 – februarie 2025, Republica Moldova a exportat 99,7 mii tone de rapiță, potrivit unei analize prezentate de Iurie Rija, director executiv al Asociației Agrocereale. Deși nu a fost atins recordul absolut din sezonul trecut (272 mii tone), volumul exportat depășește clar media ultimului deceniu, confirmând interesul crescut pentru această cultură oleaginoasă.

Această performanță este alimentată de extinderea suprafețelor însămânțate și de cererea constantă pe piețele externe, într-un context în care rapița rămâne una dintre culturile agricole cele mai rezistente la secetă și cele mai rentabile pentru fermierii moldoveni.

Exporturile de rapiță au generat 902 milioane lei în sezonul curent, în scădere față de peste 2 miliarde lei în sezonul anterior, dar apropiate de nivelul din 2022/2023 (938 milioane lei). Prețul mediu actual este sub cel din 2022/2023 (11,56 lei/kg), dar rămâne semnificativ mai bun decât în perioada de supraproducție din anul trecut (7,48 lei/kg). Cel mai ridicat preț din sezon a fost înregistrat în ianuarie 2025 – 10,27 lei/kg, urmat de o ușoară scădere în lunile următoare.

Luna iulie 2024 a fost perioada de vârf a exporturilor, cu peste 38 mii tone livrate – o treime din totalul sezonului. Ulterior, volumul a scăzut gradual până la 3,3 mii tone în februarie 2025, tendință explicabilă prin caracterul sezonier al recoltării și epuizarea stocurilor.

În topul exportatorilor domină RUSAGRO-PRIM SRL, cu 33.405 tone exportate în 2024 și 10.605 tone în primele două luni și jumătate din 2025. Urmează VADALEX GRAINS SRL (13.702 tone în 2024) și GRANDO INVEST TRADING SRL (11.073 tone în 2024 + 124 tone în 2025). Alte nume importante din sector sunt ANCOM-AGRO, OROMIMEXPO, TRUST ORGANIC și AGRO-NOVA PRIM.

Din punct de vedere al destinațiilor, România a absorbit 63,4 mii tone de rapiță moldovenească, urmată de Bulgaria (21,3 mii tone) și Marea Britanie (7,7 mii tone). Aceste trei piețe au însumat peste 90% din exporturile totale. În ceea ce privește prețul mediu, Germania a oferit cel mai mult – 19,0 lei/kg, însă doar pentru 112 tone. Pe piețele principale, prețurile au fost competitive: Bulgaria – 9,5 lei/kg, România – 9,2 lei/kg, Marea Britanie – 7,8 lei/kg.

„Rapița rămâne o cultură strategică pentru agricultura moldovenească, din grupa I, cu rentabilitate ridicată și rezistență la factorii climatici”, subliniază Iurie Rija. În ciuda presiunilor internaționale și a fluctuațiilor prețurilor, Moldova își consolidează poziția ca exportator regional important, iar interesul investitorilor și al fermierilor rămâne ridicat. Perspectivele pentru anii următori sunt optimiste, mai ales în contextul în care cererea globală pentru uleiuri vegetale și biocombustibili se menține la cote înalte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!