Când te îndrăgostești de vedete și titani ai societății, ai nevoie de bijuterii bune. Și fosta CEO a Theranos, Elizabeth Holmes, deținea unele dintre cele mai bune.
Așadar, când Holmes a taxat un produs de 2.000 de dolari de la un magazin de bijuterii către Theranos, nu a fost ieșit din comun. Cu excepția faptului că persoana care a gestionat finanțele la Theranos timp de peste un deceniu, So Han Spivey, a început să pună întrebări.
Spivey, care poartă și numele Danise Yam, a fost primul martor pe care guvernul l-a chemat miercuri în procesul de fraudă al lui Holmes. Potrivit unui dosar al instanței, avocații lui Holmes îi cer judecătorului să-l blocheze pe Spivey pentru a nu depune mărturie despre Holmes folosind fonduri corporative pentru achiziții extravagante.
Spivey a lucrat la Theranos din 2006 până în 2017. Într-un interviu cu procurorii federali din iulie, ea „și-a amintit că i-a cerut lui Holmes detalii despre o cumpărătură de 2.000 de dolari de la un magazin de bijuterii și de ce Theranos ar trebui să plătească pentru aceasta”, potrivit unui dosar în instanță.
Holmes a avut un salariu de șase cifre și o miză de proprietate în start-up-ul ei, Theranos, care a fost evaluat cu până la 4,5 miliarde de dolari. Detaliile stilului său de viață luxos și dacă averea și avantajele sale ca CEO sunt relevante pentru jurați a fost o bătălie controversată.
Odată ce a devenit miliardară pe hârtie, Holmes a fost adesea condus cu detalii de securitate grele. Foștii angajați își amintesc că, atunci când nu era condusă cu șofer, își conducea propria mașină – cel mai recent Range Rover.
Holmes își petrecea timpul în hoteluri de lux și se bazat pe mai mulți asistenți plătiți de Theranos pentru a-și desfășura cumpărăturile fastuoase, inclusiv: decorarea casei, bijuterii, haine și cumpărături.
Miercuri, fosta șefă a finanțelor a evidențiat o perioadă în 2009, când spune că compania s-a luptat să facă salarii pentru vânzători și că trebuie să „aleagă” pe cine să plătească. De asemenea, Spivey a mărturisit că au luat un împrumut susținut de Sunny Balwani, fost președinte Theranos și pentru o vreme iubitul lui Holmes.
În mai, judecătorul Edward Davila al Curții Districtuale din SUA a decis că va permite procurorilor să demonstreze că Holmes se bucura de un stil de viață comparabil cu alți CEO din Silicon Valley. El a temperat hotărârea prin interzicerea referințelor la anumite achiziții și mărci.
Amintim că în martie 2018, Comisia americană pentru Valori Mobiliare și Burse a pus oficial sub acuzare pentru fraudă atât compania Theranos, cât și pe Elizabeth Holmes. Tânăra antreprenoare demisionează din funcția de director general al companiei pe care o fondase. Nu are voie să mai conducă o companie listată la bursă până în 2028.
Saga Theranos s-a încheiat oficial în septembrie 2018, cu un e-mail către acționari în care era anunța închiderea companiei.
Elizabeth Holmes trebuie să răspundă acum în instanță pentru faptele de care este acuzată: a înșelat investitorii. Procesul a început la 31 august și ar putea dura cel puțin 13 săptămâni. Ea riscă 20 de ani de închisoare, plus despăgubiri de milioane de dolari.