Viața de LUX pe care o avea Elizabeth Holmes, miliardară la 30 de ani și falimentată la 34. Ce spune primul martor

10 Sept. 2021, 17:04
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
10 Sept. 2021, 17:04 // Slider //  MD Bani

Când te îndrăgostești de vedete și titani ai societății, ai nevoie de bijuterii bune. Și fosta CEO a Theranos, Elizabeth Holmes, deținea unele dintre cele mai bune.

Așadar, când Holmes a taxat un produs de 2.000 de dolari de la un magazin de bijuterii către Theranos, nu a fost ieșit din comun. Cu excepția faptului că persoana care a gestionat finanțele la Theranos timp de peste un deceniu, So Han Spivey, a început să pună întrebări.

Spivey, care poartă și numele Danise Yam, a fost primul martor pe care guvernul l-a chemat miercuri în procesul de fraudă al lui Holmes. Potrivit unui dosar al instanței, avocații lui Holmes îi cer judecătorului să-l blocheze pe Spivey pentru a nu depune mărturie despre Holmes folosind fonduri corporative pentru achiziții extravagante.

Spivey a lucrat la Theranos din 2006 până în 2017. Într-un interviu cu procurorii federali din iulie, ea „și-a amintit că i-a cerut lui Holmes detalii despre o cumpărătură de 2.000 de dolari de la un magazin de bijuterii și de ce Theranos ar trebui să plătească pentru aceasta”, potrivit unui dosar în instanță.

Holmes a avut un salariu de șase cifre și o miză de proprietate în start-up-ul ei, Theranos, care a fost evaluat cu până la 4,5 miliarde de dolari. Detaliile stilului său de viață luxos și dacă averea și avantajele sale ca CEO sunt relevante pentru jurați a fost o bătălie controversată.

Odată ce a devenit miliardară pe hârtie, Holmes a fost adesea condus cu detalii de securitate grele. Foștii angajați își amintesc că, atunci când nu era condusă cu șofer, își conducea propria mașină – cel mai recent Range Rover.

Holmes își petrecea timpul în hoteluri de lux și se bazat pe mai mulți asistenți plătiți de Theranos pentru a-și desfășura cumpărăturile fastuoase, inclusiv: decorarea casei, bijuterii, haine și cumpărături.

Miercuri, fosta șefă a finanțelor a evidențiat o perioadă în 2009, când spune că compania s-a luptat să facă salarii pentru vânzători și că trebuie să „aleagă” pe cine să plătească. De asemenea, Spivey a mărturisit că au luat un împrumut susținut de Sunny Balwani, fost președinte Theranos și pentru o vreme iubitul lui Holmes.

În mai, judecătorul Edward Davila al Curții Districtuale din SUA a decis că va permite procurorilor să demonstreze că Holmes se bucura de un stil de viață comparabil cu alți CEO din Silicon Valley. El a temperat hotărârea prin interzicerea referințelor la anumite achiziții și mărci.

Amintim că în martie 2018, Comisia americană pentru Valori Mobiliare și Burse a pus oficial sub acuzare pentru fraudă atât compania Theranos, cât și pe Elizabeth Holmes. Tânăra antreprenoare demisionează din funcția de director general al companiei pe care o fondase. Nu are voie să mai conducă o companie listată la bursă până în 2028.

Saga Theranos s-a încheiat oficial în septembrie 2018, cu un e-mail către acționari în care era anunța închiderea companiei.

Elizabeth Holmes trebuie să răspundă acum în instanță pentru faptele de care este acuzată: a înșelat investitorii. Procesul a început la 31 august și ar putea dura cel puțin 13 săptămâni. Ea riscă 20 de ani de închisoare, plus despăgubiri de milioane de dolari.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău