Viața de LUX pe care o avea Elizabeth Holmes, miliardară la 30 de ani și falimentată la 34. Ce spune primul martor

10 Sept. 2021, 17:04
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Sept. 2021, 17:04 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Când te îndrăgostești de vedete și titani ai societății, ai nevoie de bijuterii bune. Și fosta CEO a Theranos, Elizabeth Holmes, deținea unele dintre cele mai bune.

Așadar, când Holmes a taxat un produs de 2.000 de dolari de la un magazin de bijuterii către Theranos, nu a fost ieșit din comun. Cu excepția faptului că persoana care a gestionat finanțele la Theranos timp de peste un deceniu, So Han Spivey, a început să pună întrebări.

Spivey, care poartă și numele Danise Yam, a fost primul martor pe care guvernul l-a chemat miercuri în procesul de fraudă al lui Holmes. Potrivit unui dosar al instanței, avocații lui Holmes îi cer judecătorului să-l blocheze pe Spivey pentru a nu depune mărturie despre Holmes folosind fonduri corporative pentru achiziții extravagante.

Spivey a lucrat la Theranos din 2006 până în 2017. Într-un interviu cu procurorii federali din iulie, ea „și-a amintit că i-a cerut lui Holmes detalii despre o cumpărătură de 2.000 de dolari de la un magazin de bijuterii și de ce Theranos ar trebui să plătească pentru aceasta”, potrivit unui dosar în instanță.

Holmes a avut un salariu de șase cifre și o miză de proprietate în start-up-ul ei, Theranos, care a fost evaluat cu până la 4,5 miliarde de dolari. Detaliile stilului său de viață luxos și dacă averea și avantajele sale ca CEO sunt relevante pentru jurați a fost o bătălie controversată.

Odată ce a devenit miliardară pe hârtie, Holmes a fost adesea condus cu detalii de securitate grele. Foștii angajați își amintesc că, atunci când nu era condusă cu șofer, își conducea propria mașină – cel mai recent Range Rover.

Holmes își petrecea timpul în hoteluri de lux și se bazat pe mai mulți asistenți plătiți de Theranos pentru a-și desfășura cumpărăturile fastuoase, inclusiv: decorarea casei, bijuterii, haine și cumpărături.

Miercuri, fosta șefă a finanțelor a evidențiat o perioadă în 2009, când spune că compania s-a luptat să facă salarii pentru vânzători și că trebuie să „aleagă” pe cine să plătească. De asemenea, Spivey a mărturisit că au luat un împrumut susținut de Sunny Balwani, fost președinte Theranos și pentru o vreme iubitul lui Holmes.

În mai, judecătorul Edward Davila al Curții Districtuale din SUA a decis că va permite procurorilor să demonstreze că Holmes se bucura de un stil de viață comparabil cu alți CEO din Silicon Valley. El a temperat hotărârea prin interzicerea referințelor la anumite achiziții și mărci.

Amintim că în martie 2018, Comisia americană pentru Valori Mobiliare și Burse a pus oficial sub acuzare pentru fraudă atât compania Theranos, cât și pe Elizabeth Holmes. Tânăra antreprenoare demisionează din funcția de director general al companiei pe care o fondase. Nu are voie să mai conducă o companie listată la bursă până în 2028.

Saga Theranos s-a încheiat oficial în septembrie 2018, cu un e-mail către acționari în care era anunța închiderea companiei.

Elizabeth Holmes trebuie să răspundă acum în instanță pentru faptele de care este acuzată: a înșelat investitorii. Procesul a început la 31 august și ar putea dura cel puțin 13 săptămâni. Ea riscă 20 de ani de închisoare, plus despăgubiri de milioane de dolari.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 22:04 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018, scrie Agerpres.

“Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este “condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

“Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală