VIDEO Adrian Dupu dezvăluie ce suprize îi așteaptă pe vizitatori la „Festivalul Tradițiilor Românești”

11 Mai 2023, 17:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Romaniuc Victoria
11 Mai 2023, 17:34 // Oameni şi Idei //  Romaniuc Victoria

Vineri se va da startul „Festivalului Tradițiilor Românești” – cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în Republica Moldova din ultimii ani, care va avea loc la Grădina Botanică din Chișinău. Secretarul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, ne-a oferit mai multe detalii despre cum decurg pregătirile.

„Suntem pe ultima sută de metri. Meșterii au început să ajungă, să-și monteze echipamentele cu care mâine, poimâine și duminică ne vor încânta. Scena pe care vor urca artiști renumiți și îndrăgiți mai are puțin. Vremea ține cu noi. Aștept pe toată lumea mâine, începând cu ora 17, când vom da startul celui mai mare și de amploare eveniment de acest fel pe care l-a văzut Chișinăul. Mă bucur că putem fi prezenți din nou aici cu un eveniment care să ne aducă mai aproape prin cultură, prin tradiții”, a menționat Adrian Dupu.

În premieră, zeci de meșteri și artiști populari care reprezintă toate regiunile geografice din România vor expune și arăta tradițiile alături de meșteșugari din Republica Moldova. Secretarul de stat al DRRM spune că abia așteaptă dechiderea Festivalului.

„Am vorbit cu mulți oameni de cănd am ajuns la Chișinău aseară și toți știau de festival, erau încântați, abia așteptau să vină. Și eu abia aștept să-i întâlnesc, pentru că avem ce să le arătăm. Nu ne vom plictisi în aceste zile. Vom putea să experimentăm cu mâinile proprii olăritul, țesutul, pictatul pe sticlă și multe alte meșteșuguri. De asemenea, vom avea tehnologii moderne, care se vor îmbina foarte frumos cu tradițiile străvechi”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pe parcursul celor trei zile de festival, vizitatorii vor putea vedea cu propriii ochi cum sunt printate ulcioare la o imprimantă 3D. Totodată, aici veți putea interacționa cu roboței în calitate de ghizi, care vă vor povesti despre locurile de unde vin meșterii populari invitati, dar veți avea și posibilitatea să îi programați și să învățați cum funcționează lumea din jurul nostru.

„Legătura culturală dintre noi este de sute de ani, pentru că împărtășim aceeasi cultură și aceleași tradiții. Ceea ce facem noi acum este să ducem mai departe aceste lucruri, să arătăm oamenilor specificul fiecărei zone, dar și faptul că toate au elemente în comun, care ne unesc. De aceea, vom avea meșteri din toate zonele României, dar și din Republica Moldova”, a conchis Adrian Dupu.

Festivalul Tradițiilor Românești deschide „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis.

 

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău