VIDEO Adrian Dupu dezvăluie ce suprize îi așteaptă pe vizitatori la „Festivalul Tradițiilor Românești”

11 Mai 2023, 17:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
11 Mai 2023, 17:34 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Vineri se va da startul „Festivalului Tradițiilor Românești” – cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în Republica Moldova din ultimii ani, care va avea loc la Grădina Botanică din Chișinău. Secretarul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, ne-a oferit mai multe detalii despre cum decurg pregătirile.

„Suntem pe ultima sută de metri. Meșterii au început să ajungă, să-și monteze echipamentele cu care mâine, poimâine și duminică ne vor încânta. Scena pe care vor urca artiști renumiți și îndrăgiți mai are puțin. Vremea ține cu noi. Aștept pe toată lumea mâine, începând cu ora 17, când vom da startul celui mai mare și de amploare eveniment de acest fel pe care l-a văzut Chișinăul. Mă bucur că putem fi prezenți din nou aici cu un eveniment care să ne aducă mai aproape prin cultură, prin tradiții”, a menționat Adrian Dupu.

În premieră, zeci de meșteri și artiști populari care reprezintă toate regiunile geografice din România vor expune și arăta tradițiile alături de meșteșugari din Republica Moldova. Secretarul de stat al DRRM spune că abia așteaptă dechiderea Festivalului.

„Am vorbit cu mulți oameni de cănd am ajuns la Chișinău aseară și toți știau de festival, erau încântați, abia așteptau să vină. Și eu abia aștept să-i întâlnesc, pentru că avem ce să le arătăm. Nu ne vom plictisi în aceste zile. Vom putea să experimentăm cu mâinile proprii olăritul, țesutul, pictatul pe sticlă și multe alte meșteșuguri. De asemenea, vom avea tehnologii moderne, care se vor îmbina foarte frumos cu tradițiile străvechi”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pe parcursul celor trei zile de festival, vizitatorii vor putea vedea cu propriii ochi cum sunt printate ulcioare la o imprimantă 3D. Totodată, aici veți putea interacționa cu roboței în calitate de ghizi, care vă vor povesti despre locurile de unde vin meșterii populari invitati, dar veți avea și posibilitatea să îi programați și să învățați cum funcționează lumea din jurul nostru.

„Legătura culturală dintre noi este de sute de ani, pentru că împărtășim aceeasi cultură și aceleași tradiții. Ceea ce facem noi acum este să ducem mai departe aceste lucruri, să arătăm oamenilor specificul fiecărei zone, dar și faptul că toate au elemente în comun, care ne unesc. De aceea, vom avea meșteri din toate zonele României, dar și din Republica Moldova”, a conchis Adrian Dupu.

Festivalul Tradițiilor Românești deschide „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis.

 

Realitatea Live

13 Apr. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se câștigă cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a 4 euro/oră (12 354 de lei salaiul mediu pentru anul 2023), dacă ar fi inclusă în clasament. Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră,România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022.

Sectoarele din Moldova au avut cele mai mari salarii în trimestrul patru al anului 2023?

informații și comunicații– 31,4 mii lei;

activități financiare și de asigurări – 25,7 mii lei;

producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 19,6 mii lei;

alte servicii – 16,8 mii lei;

sectorul administrație publică, apărare și asigurări sociale – 15,6 mii lei.

Unde sunt cele mai mici salarii?

activități de cazare și alimentație publică – 8,2 mii lei;

agricultură, silvicultură și pescuit – 8,8 mii lei;

activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 9,7 mii lei;

artă, recreere și agrement – 10 mii lei;

operațiuni cu bunuri imobile – 10,4 mii lei.

Pe parcursul anului, numărul mediu al salariaților a crescut cu 0,6%.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

activități de cazare și alimentație publică – cu 26%;

comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – cu 5,5%;

informații și comunicații – cu 4,8%.

Cele mai semnificative descreșteri s-au înregistrat în activitățile:

industria extractivă – cu 8,7%;

tranzacții imobiliare – cu 7,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău