(VIDEO) AO „Viitorul din Cobusca Nouă” a reușit să creeze un spațiu cultural comun în localitate

05 Apr. 2024, 16:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
05 Apr. 2024, 16:00 // Slider //  Soroceanu Olga

Într-o lume în care fiecare persoană merită o șansă egală la fericire, există o asociație plină de pasiune și compasiune care se dedică oferirii de lumină și speranță în satul Cobusca Nouă din Anenii Noi. Membrii asociației obștești „Viitorul din Cobusca Nouă” sunt un grup de părinți care cred în puterea educației prin propriul exemplu. Organizația a câștigat un grant din partea fundației HEKS/EPER Moldova și a reușit să creeze un spațiu cultural comun al localității în incinta Instituției Publice Gimnaziul Cobusca Nouă.

„Comunitatea a fost receptivă, ne-a susținut. Fiecare s-a străduit să facă ceea ce poate mai bine, dar noi axându-ne, de fapt, pe lucrări artizanale și bucătăria tradițională. Au fost organizate două ședințe de coasere din biser. În cadrul primei ședințe, participanții au fost inițiați, am făcut master-class-uri unde am demonstrat ce și cum se face… Da, erau persoane, care cunoșteau deja tehnica. Am avut și persoane care au venit pentru prima dată și au realizat cu plăcere aceste lucrări. Prin aceste momente organizatorice, reamintim ceea ce s-a uitat, învățăm generațiile care vin ceva nou.” – Tatiana Racu, părinte, coordonatoarea master-class-ului de lucrări artizanale.

Felicia Ciorba și Sofia Ceban au participat la activitatea de cusut cu mergeluțe din biser și ne-au împărtășit experiența lor: „Îți aduce o plăcere când faci o lucrare cu biser și îți vezi munca, reușita. Această activitate a fost efectuată pentru a uni locuitorii satului. Aș spune că atunci când se adună toți locuitorii în clasă și încep a lucra, se simte așa o armonie.”

Vera Cerniciuc este profesoară de educație fizică și conducătoarea atelierului de gătit din gimnaziu. Aceasta povestește cu entuziasm despre faptul că oameni de toate vârstele s-au implicat în activitățile culinare desfășurate, învățând ce este responsabilitatea și grija pentru cel de alături.

„Am implementat un master-class de pregătire a sarmalelor de trei feluri, a plăcintei.Vreau să vă zic că s-au implicat majoritatea doritorilor, nu am refuzat pe nimeni. Toți cei care sunt interesați, sunt bineveniți la noi în colectiv, în cadrul proiectului. Sper să ne reușească până la sfârșit, să contribuim și noi cu un ajutor mic. Tot ceea ce am pregătit, bucatele noastre, le vom pune în caserole și vom sevi copiii din familii vulnerabile și bătrânii din sat.” – a spus Vera Cerniciuc.

Lucia Cotorobai, managera proiectului „Coeziune socială prin promovarea valorilor naționale” implementat de către organizația „Viitorul din satul Cobusca Nouă” cu suportul HEKS/EPER, susține că activitățile de promovare a tradițiilor și obiceiurilor locale, organizate în incinta gimnaziului din sat, au contribuit la schimbul de valori, cultură, empatie și bună cooperare între generații.

„Au participat persoane vulnerabile, dar care s-au implicat cu plăcere și cu mare drag în activitățile noastre. Avem săli spațioase, bine dotate, încălzite, unde i-am primit, ne-am simțit foarte bine, prietenește. Suntem un sat mic, frumos, cu tradiții și obiceiuri. Acest proiect a fost implementat prin cadrul asociației, care este binevenită… Părinții din sat, locuitorii sunt la curent cu toate transferurile, cu toate procurările, cu ceea ce se face prin intermediul asociației noastre” – a afirmat Lucia Cotorobai.

Scopul proiectului finanțat de către HEKS/EPER Moldova este crearea unui spațiu cultural comun al localității în incinta Instituției Publice Gimnaziul Cobusca Nouă. Acest lucru este realizat pentru a răspunde nevoilor localnicilor deja implicați în confecționarea de covoare, haine și alte accesorii tradiționale, a talentelor locale în bucătăria tradițională, integrarea persoanelor social vulnerabile, a celor cu alte origini culturale, a refugiaților în activități de promovare a tradițiilor și obiceiurilor, oferind totodată posibilitatea de a crea oportunități de angajare și de promovare a imaginii localității.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău