VIDEO Când este momentul oportun pentru a începe a învăța despre bani? Află cum răspunde Kent D. Logsdon

19 Oct. 2023, 10:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2023, 10:36 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei (BNM) se pregătește să lanseze o campanie extinsă de educație financiară cu ajutorul Proiectului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) finanțat de USAID. Această cooperare va duce, de asemenea, la dezvoltarea Strategiei Naționale de Educație Financiară.

Inițiativa a fost salutată de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, care a ținut să precizeze că în acest mod „statul va permite tinerilor să dobândească o adevărată educație financiară încă de la început”. Declarația a fost făcută în cadrul ediției cu numărul 10 al podcastului „Dă sens banilor”.

În cadrul interviului, ambasadorul a povestit din experiența americanilor.

„Cred că educația financiară este un proces în continuă schimbare pe parcursul timpului, la fel ca și tehnologia care se schimbă constant. De obicei, copiii încep să învețe despre finanțe în jurul vârstei de 5-6 ani, cel puțin așa am făcut eu, când începi să primești o sumă mică de bani și mergi la magazin să cumperi ceva. Dar face parte, de asemenea, din procesul de creștere.

Încă în liceu, în special, cred că majoritatea școlilor americane se asigură că oferă cursuri despre cum să fii un cetățean responsabil și, de asemenea, despre cum să gestionezi banii. Deci, în majoritatea școlilor un astfel de curs este obligatoriu înainte de absolvire, care atestă că știi cum să gestionezi finanțele, și asta înseamnă nu doar cheltuieli și venituri, ci și cum să faci un buget, cum să ai grijă de finanțele tale, să te gândești la cum ar putea arăta o ipotecă, ce faci cu salariul? Este destul de amuzant, pentru că copiii mei au crescut în străinătate, așa că, fiind americani, erau puțin în urma colegilor lor, pentru că nu erau obișnuiți să gestioneze banii, cu siguranță nu erau obișnuiți să lucreze cu dolari americani. Așa că a fost o experiență distractivă pentru noi și am găsit chiar și câteva jocuri, pe care le puteam juca cu ei pentru a-i învăța despre banii americani, pentru că la vârsta la care s-au întors în SUA nu cunoșteau unele dintre aceste concepte”, a precizat ambasadorul.

De asemenea, Kent D. Logsdon a mai vorbit și despre faptul că informarea populației cu privire la finanțe constituie un aspect crucial, în special în timpul unor vremuri incerte.

Cum credeți, când este momentul oportun pentru a începe a învăța despre bani?

Este o întrebare foarte bună. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Cred ca este cu adevărat important pentru noi toți să învățăm despre bani, despre bugetare, să promovăm educația financiară, de aceea eu mă bucur mult că noi, prin intermediul USAID, lucrăm cu BNM ca să vorbim despre educația financiară și să oferim niște instrumente care credem că vor fi utile”, a conchis ambasadorul.

Interviul integral poate fi vizionat mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=cxgILTqa8QE

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău