VIDEO Când este momentul oportun pentru a începe a învăța despre bani? Află cum răspunde Kent D. Logsdon

19 Oct. 2023, 10:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2023, 10:36 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei (BNM) se pregătește să lanseze o campanie extinsă de educație financiară cu ajutorul Proiectului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) finanțat de USAID. Această cooperare va duce, de asemenea, la dezvoltarea Strategiei Naționale de Educație Financiară.

Inițiativa a fost salutată de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, care a ținut să precizeze că în acest mod „statul va permite tinerilor să dobândească o adevărată educație financiară încă de la început”. Declarația a fost făcută în cadrul ediției cu numărul 10 al podcastului „Dă sens banilor”.

În cadrul interviului, ambasadorul a povestit din experiența americanilor.

„Cred că educația financiară este un proces în continuă schimbare pe parcursul timpului, la fel ca și tehnologia care se schimbă constant. De obicei, copiii încep să învețe despre finanțe în jurul vârstei de 5-6 ani, cel puțin așa am făcut eu, când începi să primești o sumă mică de bani și mergi la magazin să cumperi ceva. Dar face parte, de asemenea, din procesul de creștere.

Încă în liceu, în special, cred că majoritatea școlilor americane se asigură că oferă cursuri despre cum să fii un cetățean responsabil și, de asemenea, despre cum să gestionezi banii. Deci, în majoritatea școlilor un astfel de curs este obligatoriu înainte de absolvire, care atestă că știi cum să gestionezi finanțele, și asta înseamnă nu doar cheltuieli și venituri, ci și cum să faci un buget, cum să ai grijă de finanțele tale, să te gândești la cum ar putea arăta o ipotecă, ce faci cu salariul? Este destul de amuzant, pentru că copiii mei au crescut în străinătate, așa că, fiind americani, erau puțin în urma colegilor lor, pentru că nu erau obișnuiți să gestioneze banii, cu siguranță nu erau obișnuiți să lucreze cu dolari americani. Așa că a fost o experiență distractivă pentru noi și am găsit chiar și câteva jocuri, pe care le puteam juca cu ei pentru a-i învăța despre banii americani, pentru că la vârsta la care s-au întors în SUA nu cunoșteau unele dintre aceste concepte”, a precizat ambasadorul.

De asemenea, Kent D. Logsdon a mai vorbit și despre faptul că informarea populației cu privire la finanțe constituie un aspect crucial, în special în timpul unor vremuri incerte.

Cum credeți, când este momentul oportun pentru a începe a învăța despre bani?

Este o întrebare foarte bună. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Cred ca este cu adevărat important pentru noi toți să învățăm despre bani, despre bugetare, să promovăm educația financiară, de aceea eu mă bucur mult că noi, prin intermediul USAID, lucrăm cu BNM ca să vorbim despre educația financiară și să oferim niște instrumente care credem că vor fi utile”, a conchis ambasadorul.

Interviul integral poate fi vizionat mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=cxgILTqa8QE

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău