Moldova Tourism Forum, cel mai mare eveniment dedicat domeniului turismului, s-a desfășurat în data de 29 și 30 septembrie.
Forumul este cea mai importantă platformă de comunicare pentru membrii industriei, partenerii din sectorul public și privat și reprezentanți ai comunității internaționale implicați în dezvoltarea sectorului turismului.
Evenimentul a fost organizat de Agenția de Investiții din Moldova, în colaborare cu Ministerul Culturii, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM) și partenerii strategici USAID și Suedia.
Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: „Consider că o industrie, un sector precum turismul ar trebuie să continue să se dezvolte, să crească și să inoveze. Este important ca toți jucătorii cheie să fie adunați în același loc, evident, aici, în Moldova. De asemenea, este necesară și expertiză din întreaga lume, să fie cunoscute tendințele globale, pentru a înțelege să prezentăm și să vindem Moldova. – Cred că de fiecare dată când apar provocări la nivel global și, bineînțeles, în regiune, este mai important ca niciodată, să ne asigurăm că Moldova are cea mai bună gândire, cele mai bune idei, pentru a ne asigura că sectorul continuă să crească.”
Tema ediției a fost inspirată din ospitalitatea gazdelor din întreaga țară, pe parcursul crizei refugiaților ucraineni.
Campania „O țară mică cu inima mare” a fost și un studiu de caz pentru repoziționarea Moldovei pe harta globală.
În ultimele luni, Activitatea de Susţinere a Competitivității în Industria Uşoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE în Moldova, finanțat de USAID, a implementat o serie de programe pentru consolidarea rezilienței sectorului turismului în Moldova și dezvoltarea durabilă a acestuia.
Proiectul a implementat un program de granturi în valoare totală de 1.152 de mii de dolari SUA.
Suportul financiar a fost destinat susținerii activității Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM), dar și pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii (IMMM) din zonele rurale, pentru implementarea de soluții de sporire a rezilienței, inclusiv pentru eficientizare energetică și soluții bazate pe energie regenerabilă
Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: Vreau doar să reiterez cât de incredibil este răspunsul sectorului turismului la invazia brutală a Ucrainei de către ruși și la criza refugiaților. Practic, toate aceste pensiuni le-au oferit facilități, i-au găzduit, i-au hrănit și i-au îmbrăcat pe refugiați. A fost cu adevărat o poveste uimitoare și cred că a arătat cu adevărat ce este Moldova. Cred că a fost important pentru noi să recunoaștem toate aceste contribuții și să continuăm să căutăm modalități de a ajuta aceste pensiuni să continue să crească, pentru a construi reziliența. Am oferit granturi pentru 40 de pensiuni pentru a le ajuta în moduri diferite, i-am ajutat să aibă mai multe surse de energie regenerabilă și altele. Este o modalitate de a ne asigura că industria trece printr-o perioadă dificilă și apoi are și capacitatea de a crește și de a deveni din ce în ce mai competitivă în viitor.
Începând cu anul 2013, USAID Moldova a susținut dezvoltarea sectorului turismului, pentru dezvoltarea economică a țării și competitivitatea în regiune
Dezvoltarea industriei contribuie la crearea unui mediu favorabil afacerilor, la crearea locurilor de muncă și sporirea nivelului de trai în mediul rural.
Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: Există o mulțime de motive (pentru a sprijini sectorul turismului). Primul motiv este să ne asigurăm că există locuri de muncă și venituri disponibile în zonele rurale, unde se practică atât de mult turismul. Așadar, sperăm să dezvoltăm pensiunile, nu doar pentru a stimula acele afaceri, dar și pentru că ajută comunitățile din jurul lor. O mare parte a fost asociată cu sprijinirea sectorului vinicol, vezi, știi ce se întâmplă în ceea ce privește dezvoltarea unui brand de vin și cât de vechi este. De asemenea, dezvoltarea cramelor duce către noi oportunități turistice. Cred că am reușit să ajutăm ambele sectoare să se dezvolte. De asemenea, este foarte important din punct de vedere cultural, la fel cum turismul vinicol este o modalitate prin care Moldova poate arăta lumii toate lucrurile uimitoare despre cultura sa.
Datorită suportului USAID, în 2014, a fost lansat brand-ul turistic de țară — Pomul vieții.
De atunci, Moldova a devenit cunoscută, pe plan mondial, ca o destinație turistică autentică, cu locuri pitorești și experiențe turistice de aventură ușoară.