(VIDEO) Moldoveanca care își dorește să o altfel de educație. Antreprenoarea a deschis „Tainele Copilăriei”

13 Apr. 2022, 15:17
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Apr. 2022, 15:17 // Oameni şi Idei //  MD Bani

După nașterea primului copil, fiind în străinătate, Olesea Cebotari și soțul său au înțeles că Republica Moldova are nevoie de suflu nou în domeniul educației. Așa a apărut Centrul „Tainele Copilăriei”.

Instituția se bazează pe competențe, iar copiii sunt îndemnați să își continue activitatea, chiar dacă întâmpină dificultăți, dar și să își dezvolte spiritul critic. În același timp, mămicile își pot lăsa micuții zilnic sau pe ore, iar cât ei vor avea ocupații, femeile se pot ocupa de alte chestiuni personale sau profesionale.

„Prin gândire critică și creativă, oferim copiilor ocazia să dezvolte și să împărtășească ideile proprii. Ariile de învățare specifice centrului nostru sunt educația prin scriere și citire, educația literar-artistică, ore de meditație, pregătire pentru școală, activități didactice, ateliere de creație, ateliere gastronomice și educația zi de zi. Educatorii lucrează cu fiecare copil individual. Dezvoltăm atenția, memoria, gândirea logică. Prin activitatea centrului nostru, soluționăm problemele mămicilor. Mămicile își pot lăsa copilașii, de la 1 anișor, în deplină siguranță, pe parcursul unei zile sau pe ore”, relatează Olesea Cebotari.

În cadrul centrul mai funcționează și Școala Părinților, iar Olesea Cebotari are și o afacere în domeniul agricol. Antreprenoarea susține că dragostea pentru frumos și pentru țară a motivat-o să își înceapă businessul.

„La baza afacerii a stat dragostea față de țară, față de frumos, față de copii, de tineri, de viitor la noi acasă. Pentru ca femeia să reușească în toate domeniile sale de activitate, are nevoie să fie bine organizată, să fie disciplinată în ceea ce își planifică și să aibă o echipă bine structurată. Mesajul meu pentru toate femeile din țară este de a înlătura frica și de a face contacte, relații de prietenie, de a păși sigur în antreprenoriat, deoarece doar acolo ne putem dezvolta profesional, ne putem dezvolta personal și doar acolo putem găsi roadele muncii noastre. Motto-ul meu este: Cu cât muncesc mai mult, cu atât mai mult noroc am. Așa că îi îndemn pe toți să muncim mai mult și atunci ne vom bucura de rezultate fructuoase”, afirmă încrezătoare femeia de afaceri.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) Swiss Cooperation in Moldova.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO