Kolumbo, un vulcan subacvatic situat în largul insulei greceşti Santorini, dă semne de trezire. Ultima dată, a erupt în urmă cu aproape 400 de ani, a relatat miercuri, 25 ianuarie, The Guardian.
Cercetătorii au recomandat monitorizarea în timp real a vulcanului după ce au observat că o cameră magmatică nedetectată anterior se umple treptat cu materie topită.
Ultima dată când vulcanul Kolumbo a erupt, în 1650, au murit 70 de persoane. În contextul creşterii populaţiei şi a activităţilor turistice pe insula Santorini, impactul unei erupţii echivalente din prezent ar putea fi însă mult mai mare.
Kolumbo aparţine familiei de vulcani extrem de explozivi, capabili să expulzeze în atmosferă o coloană de până câteva zeci de kilometri înălţime. De asemenea, este susceptibil să declanşeze un tsunami, o perspectivă deosebit de periculoasă.
🔴GREECE :#VIDEO VOLCANIC ACTIVITY AT UNDERWATER VOLCANO KOLUMBO, NEAR SANTORINI ISLAND
A previously undetected magma chamber is gradually filling with melt prompting monitoring#BreakingNews #Grecia #Kolumbo #Volcano #Volcan #Eruption
📹ArielViera pic.twitter.com/cqtLVemBrd— loveworld (@LoveWorld_Peopl) January 25, 2023
Cu ajutorul unei noi tehnici imagistice – asemănătoare unei ecografii medicale – Kajetan Chrapkiewicz, de la Imperial College London, şi colegii săi au observat materia topită adunându-se la aproximativ 3,2 kilometri sub vulcan. Concluziile lor, publicate în jurnalul Geochemistry, Geophysics, Geosystems, sugerează că, deşi o erupţie nu este iminentă, vulcanul reprezintă o ameninţare serioasă.
Un alt grup de oameni de ştiinţă aflaţi la bordul navei de cercetare Joides Resolution forează în sedimentele din jurul Kolumbo pentru a reconstrui istoria erupţiilor sale din ultimele câteva milioane de ani. Printre altele, cercetătorii speră să înţeleagă legăturile dintre cutremurele şi vulcanii din această regiune şi să analizeze influenţa schimbării nivelului mării asupra amplorii şi frecvenţei erupţiilor.