VIDEO: Pe cale de a deveni ruine, Sanatoriul „Moldova” din Odesa este transformat într-un teren de paintball

24 Aug. 2021, 12:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
24 Aug. 2021, 12:39 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Una dintre clădirile Sanatoriului „Moldova” din Odesa, aflat în ruine, ar urma să fie transformat într-un teren de paintball. Despre asta scrie Украинская Служба Информации.

Potrivit sursei citate, organizatorii evenimentului au anunțat că construcția a trei noi terenuri de paintball este deja în curs. Videoclipul arată că încăperea avea anterior o piscină cu apă sărată și căzi.

Sanatoriul, construit la mijlocul anilor 1950, este situat la 200 de metri de aleea Arkadiya, la colțul străzilor Posmitnogo și Genuezskaya.

La 7 august 2008, s-a încheiat un acord de cumpărare și vânzare între Republica Moldova și întreprinderea cu capital străin „SDY-INVEST GRUP SRL”.

Costul total a fost de 73.300.000 lei, care la cursul de schimb la momentul încheierii acordului era de 7.564.499 dolari SUA.

O condiție importantă a acordului este aceea că cumpărătorul transferă prima tranșă vânzătorului în valoare de 36.850.000 lei (puțin mai mult de 50%), iar odată cu semnarea ulterioară a certificatului de acceptare, proprietatea este transferată cumpărătorului. Suma rămasă este transferată de cumpărător în rate egale în fiecare trimestru pentru următorii doi ani.

Republica Moldova a oferit viitorului investitor în imobiliare un model de afaceri civilizat: achiziționați un obiect, începeți să-l dezvoltați și cheltuiți o parte din banii câștigați pentru a achita datoria.

Totuși, Republica Moldova nu a primit niciun ban pentru sanatoriu.

Proprietarul propriu-zis al „SDY-INVEST GRUP SRL” a urmat calea vechilor modele de lucru: neîndeplinirea obligațiilor contractuale, legalizarea schemelor prin instanțe și înstrăinarea multiplă a clădirilor.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală