VIDEO Reinvent Moldova: Olesea Gălușcă deschide seria cu o perspectivă inovatoare asupra industriilor creative

02 Feb. 2024, 17:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2024, 17:09 // Actual //  Lupu Eduard

Primul episod al emisiunii „Reinvent Moldova”, difuzată la RLIVE TV în fiecare zi de marți de la 15:30 și prezentată de Otilia Cotruța, consultant PR și Comunicare, a adus în prim-plan o viziune îndrăzneață asupra viitorului Republicii Moldova prin intermediul industriilor creative. Aceasta a fost prezentată de Olesea Gălușcă, Manageră Industria Creativă, Proiectul Tehnologiile Viitorului. Discuția a oferit o radiografie detaliată a sectorului creativ moldovenesc, un domeniu în plină expansiune care promite să redefinească economia și identitatea țării din aspectul recunoașterii potențialului economic. Interviul va fi redifuzat sâmbătă, la 09:00, iar duminică, începând cu ora 15:00.

Republica Moldova, odată cunoscută mai ales pentru vinurile sale (care, de altfel, sunt din ce în ce mai recunoscute pe plan global) își croiește acum un nou drum pe harta globală prin industrii creative și servicii, produse, concurențiale pe plan internațional. De la design, media digitală și interactivă, până la producție de film și tehnologii avansate, sectorul creativ moldovenesc cunoaște o dezvoltare rapidă, susținută de liberalizarea economiei și integrarea în lanțurile valorice internaționale.
Olesea Gălușcă a evidențiat diversitatea și complexitatea serviciilor oferite în Moldova, inclusiv design de produs și identitate, vlogging, blogging, producție cinematografică, și dezvoltarea jocurilor video. Această paletă largă de servicii subliniază potențialul enorm al Moldovei de a inova și de a excela pe scena internațională.

Un punct forte al discuției a fost industria software a Moldovei, un lider în contribuția la PIB și la ocuparea forței de muncă, datorită unei forțe de muncă competitive și stimulentelor fiscale. Această performanță remarcabilă demonstrează capacitatea Moldovei de a se adapta și de a prospera într-o economie globalizată.

Centrul de excelență Artcor și MEDIACOR, primul centru de producție digital-media din țară, au fost prezentate ca exemple de infrastructuri care sprijină inovația și dezvoltarea în industriile creative. Aceste platforme oferă spații de co-working, studiouri de înregistrări, și acces la programe educaționale, stimulând astfel schimbul de idei și know-how între profesioniștii din domeniu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Un proiect în plină dezvoltare, despre care  am primit mai multe detalii și despre care vom scrie separat este Muzeele Viitorului. Contribuția industriei creative la economia națională este impresionantă, cu venituri de aproape 200 de milioane de dolari în 2022 și o creștere semnificativă a numărului de companii și locuri de muncă în sector. Aceste cifre reflectă dinamismul și potențialul de creștere al sectorului în Moldova.

Prin participarea Olesei Gălușcă la „Reinvent Moldova”, telespectatorii au avut ocazia să înțeleagă mai bine cum industriile creative pot juca un rol cheie în modernizarea și internaționalizarea Moldovei. Discuția a oferit nu doar o perspectivă asupra stadiului actual al sectorului, ci și asupra viitorului promițător pe care îl poate avea Moldova prin valorificarea talentului și inovației locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău