(VIDEO) Spații Sigure UNFPA, la stația de trenuri din Chișinău. Primul ajutor pe care-l vor primi refugiații ucraineni

07 Nov. 2022, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Nov. 2022, 10:15 // Actual //  MD Bani

„Safe Space” (tr. Spații Sigure) face parte din programul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) de răspuns la criza refugiaților și prevenirea violenței în bază de gen. O astfel de zonă unde va fi acordat primul ajutor refugiaților ucraineni, în special femeilor abuzate, însărcinate sau care alăptează, a fost creată la stația de trenuri din capitală. Duminică, 6 noiembrie curent, a avut loc relansarea cursei Kiev-Chișinău sau „Trenul Victoriei”, fiind reiterat scopul în cadrul evenimentului.

Scopul „spațiilor sigure” este de a oferi un mediu de protecție refugiaților aflați în Republica Moldova și de a contribui la coeziunea socială dintre refugiați și comunitățile gazdă. Până în luna iulie a acestui an UNFPA a creat 16 Spații Sigure statice și patru #SpațiiSigure mobile pe întreg teritoriul țării, cel de la stația de trenuri fiind al 17-lea.

„Este primul suport și de bază pe care-l primesc refugiații, femeile gravide, mamele care alăptează, victimele violenței, ajunse în Republica Moldova. Le este acordat suport psihologic. Vrem să ne asigurăm că, odată ce ajung aici, primesc ajutor imediat. În acest sens, colaborăm și cu Ucraina. Mai târziu, sunt refugiații sunt redirecționați către organizații locale”, a explicat reprezentanta UNFPA.

Pe lângă serviciile de bază destinate refugiaților, UNFPA a lansat aici și programe de studiere a limbii române pentru a facilita incluziunea.  Totodată, cel puțin patru echipe mobile pentru femei, tineri și vârstnici au fost înființate în parteneriat cu ONG-urile și organizațiile locale, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

La deschiderea oficială a evenimentului au fost și reprezentanți din conducerea de vârf a țării, șefi ai misiunilor diplomatice, dar și alți parteneri CFM. „Trenul Victoriei” este și un obiect artistic impresionant.

Cele șapte vagoane ale garniturii sunt pictate de artiștii ucraineni și reprezintă regiuni ale Ucrainei dar și acțiunile de rezistență ale localnicilor. Fiecare vagon, cuprinde o imagine simbolistică dedicată regiunilor: Nikolaev, Herson, Zaporojie, Donețk, Lugansk, Harkov și Republica Autonomă Crimeea. De exemplu, vagonul dedicat Republicii Autonome Crimeea, a fost pictat de Andrei Priseajniuc. Artistul i-a dedicat pictura lui Bogdan Ziza- tânărul care a turnat vopsea galbenă și albastră peste clădirea administrației orașului din Yevpatoriya, Crimeea. Pe vagonul dedicat regiunii Zaporojie, artistul Serghei Turkinevich i-a pictat pe locuitorii din Energodar care, cu mâinile goale, au ieșit în stradă să apere țara lor.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 12:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 12:23 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Grupul Banca Mondială l-a numit pe economistul german Ulrich Schmitt în funcția de manager de țară pentru Republica Moldova, începând cu 1 iulie 2025. El o succede pe Inguna Dobraja, care a condus portofoliul instituției la Chișinău din iulie 2021.

„Sunt onorat să reprezint Grupul Banca Mondială în Moldova, unde voi lucra activ cu sectoarele public și privat pentru a găsi soluții de creare a locurilor de muncă, îmbunătățire a capitalului uman și creștere a competitivității”, a declarat Schmitt, subliniind că statutul de țară candidată la UE și agenda de reforme oferă Moldovei „o mare oportunitate de creștere durabilă pe termen lung”, în pofida crizelor generate de războiul din Ucraina.

Conform Cadrului de Parteneriat cu Țara, Banca Mondială își concentrează sprijinul pe trei direcții: climat investițional și locuri de muncă, dezvoltarea capitalului uman și investiții ecologice — în special în infrastructură și agricultură. În paralel, instituția acordă asistență pentru digitalizarea și consolidarea capacităților din sectorul public și privat, în vederea alinierii la standardele europene.

Ulrich Schmitt a fost anterior manager de operațiuni al Băncii Mondiale pentru Myanmar și Thailanda, cu sediul la Bangkok, și deține peste 20 de ani de experiență în cadrul instituției, inclusiv roluri în Europa și Asia Centrală, Sri Lanka, Maldive și China. Schmitt este doctor în managementul resurselor naturale al Universității Tehnice din München.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO