VIDEO Sportivi europeni și mondiali: Campionatul european de haltere din Moldova – o competiție organizată impecabil

07 Iul. 2023, 16:20
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2023, 16:20 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Organizare impecabilă, infrastructură performantă, atenție la detalii și suport total din partea autorităților. Acestea sunt impresiile înalților oficiali ai sportului european și mondial despre Campionatul european de haltere, organizat în premieră în Republica Moldova.

„Am participat la două Jocuri Olimpice, circa 20 de Campionate Mondiale și 25 de Campionate Europene, dar din punctul meu de vedere pot spune că pentru prima dată sunt foarte calm, fără griji pentru vreo problemă. Țin să mulțumesc Federației de Haltere din Republica Moldova, comitetul local de organizare și Guvernului Republicii Moldova, în special Ministerului Educației și Cercetării, care au oferit tot suportul pentru acest eveniment. Fără suportul autorităților nu am fi fost în stare să organizăm competiția”, a subliniat secretarul general al Federației Europene de Haltere, Milan Mihajlovic.

Iar președintele Federației Mondiale de Haltere este convins că debutul cu succes la europene oferă țării noastre și dreptul de a găzdui și campionatul mondial.

„Sunt fericit să fiu prezent la Campionatul European de Tineret din Moldova. E un eveniment foarte important! Mi-aș dori ca pe viitor Moldova să organizeze un Campionat Mondial de tineret! Sunt fericit să văd nivelul la care a fost pregătit această competiției. La acest nivel, Moldova poate organiza un Campionat Mondial”, a menționat președintele Federației Mondiale de Haltere, Mohamed Hassan Jaloud.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La rândul său, șeful Federației de Haltere din Republica Moldova susține că organizarea competiției nu ar fi fost posibilă fără aportul autorităților.

„Suportul care ne-a fost acordat de către Ministerul Educației și Cercetării este de 5 milioane de lei. Ne-au dat chiar mai mult decât am cerut. Fără acest ajutor, cu siguranță, nu ar fi fost posibil. Ministerul ne-a acordat această încredere de la bun început și ne-a împins”, a conchis Antonio Conflitti.

Campionatul European de Haltere, destinat tinerilor, are loc în perioada 1-10 iulie la Arena Chișinău. Competiția a adunat aproximativ 400 de sportivi din 38 de state, iar țara noastră este reprezentată de 32 de halterofili.

„Este o mândrie că recorduri europene se stabilesc la competiții internaționale de așa rang, organizate chiar în țara naostră și este o mândrie că autoritățile noastre au reușit să organizeze impecabil un campionat de asemenea anvergură”, a conchis președintele Consiliului A.S.I.C.S., Alexandru Gîscă.

Bugetul pentru organizarea Campionatului European de Haltere este de 10 milioane de lei. Evenimentul va dura până luni, 10 iulie, iar intrarea pe tot parcursul competiției este liberă.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău