VIDEO Sportivi europeni și mondiali: Campionatul european de haltere din Moldova – o competiție organizată impecabil

07 Iul. 2023, 16:20
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2023, 16:20 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Organizare impecabilă, infrastructură performantă, atenție la detalii și suport total din partea autorităților. Acestea sunt impresiile înalților oficiali ai sportului european și mondial despre Campionatul european de haltere, organizat în premieră în Republica Moldova.

„Am participat la două Jocuri Olimpice, circa 20 de Campionate Mondiale și 25 de Campionate Europene, dar din punctul meu de vedere pot spune că pentru prima dată sunt foarte calm, fără griji pentru vreo problemă. Țin să mulțumesc Federației de Haltere din Republica Moldova, comitetul local de organizare și Guvernului Republicii Moldova, în special Ministerului Educației și Cercetării, care au oferit tot suportul pentru acest eveniment. Fără suportul autorităților nu am fi fost în stare să organizăm competiția”, a subliniat secretarul general al Federației Europene de Haltere, Milan Mihajlovic.

Iar președintele Federației Mondiale de Haltere este convins că debutul cu succes la europene oferă țării noastre și dreptul de a găzdui și campionatul mondial.

„Sunt fericit să fiu prezent la Campionatul European de Tineret din Moldova. E un eveniment foarte important! Mi-aș dori ca pe viitor Moldova să organizeze un Campionat Mondial de tineret! Sunt fericit să văd nivelul la care a fost pregătit această competiției. La acest nivel, Moldova poate organiza un Campionat Mondial”, a menționat președintele Federației Mondiale de Haltere, Mohamed Hassan Jaloud.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La rândul său, șeful Federației de Haltere din Republica Moldova susține că organizarea competiției nu ar fi fost posibilă fără aportul autorităților.

„Suportul care ne-a fost acordat de către Ministerul Educației și Cercetării este de 5 milioane de lei. Ne-au dat chiar mai mult decât am cerut. Fără acest ajutor, cu siguranță, nu ar fi fost posibil. Ministerul ne-a acordat această încredere de la bun început și ne-a împins”, a conchis Antonio Conflitti.

Campionatul European de Haltere, destinat tinerilor, are loc în perioada 1-10 iulie la Arena Chișinău. Competiția a adunat aproximativ 400 de sportivi din 38 de state, iar țara noastră este reprezentată de 32 de halterofili.

„Este o mândrie că recorduri europene se stabilesc la competiții internaționale de așa rang, organizate chiar în țara naostră și este o mândrie că autoritățile noastre au reușit să organizeze impecabil un campionat de asemenea anvergură”, a conchis președintele Consiliului A.S.I.C.S., Alexandru Gîscă.

Bugetul pentru organizarea Campionatului European de Haltere este de 10 milioane de lei. Evenimentul va dura până luni, 10 iulie, iar intrarea pe tot parcursul competiției este liberă.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău