(VIDEO) Traian în inspecție la Colonița. Află pe ce a cheltuit municipalitatea peste 14 milioane de lei

12 Nov. 2022, 09:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2022, 09:13 // Actual //  MD Bani

Ora de LIVE cu Traian continuă să călătorească prin suburbiile Capitalei. De data aceasta, colegul nostru a ajuns la Colonița, unde a discutat despre realizările, planurile și problemele localității cu Angela Zaporojan, primarul satului.

În perioada 2020-2022, Municipiul Chișinău a investit circa 14,53 milioane de lei pentru dezvoltarea satului Colonița.

„Cea mai mare realizare pe parcursul celor trei mandate este reîntoarcerea grădiniței înapoi în patrimoniul satului, reparația capitală și darea în exploatare a instituției. Astăzi, circa 140 de copii frecventează grădinița „Academia Picilor”. Proiectul a fost finanțat de Fondul Investiții Sociale Moldova, Guvernul României și Consiliul Municipal Chișinău, căruia îi mulțumesc foarte mult. Fiind suburbie, depindem foarte mult de alocațiile care vin de la Primăria Municipală”, a declarat primarul satului.

Satul Colonița este situat la 7 km de Chișinău, la poalele unui deal care poartă același nume. Coloniţa s-a constituit istoric din satul cu aceeaşi denumire, precum şi din localităţile Grecea de Jos şi Ciocana Veche.  O legendă, care circulă printre săteni până în zilele noastre, spune că încă pe timpul domniei Movileştilor, primii locuitori de aici se ocupau cu păstoritul. Existenţa localităţii, pe vremuri – moşie răzăşească, a fost pentru prima dată menționată într-un document datat cu 1605.

„Venind la funcția de primar, eram un pic naivă – credeam că în câteva zile voi schimba totul la 360 de grade. Realizările vorbesc de la sine și oamenii au simțit că, deși există sărăcie, este loc și pentru schimbări. Îmi doresc foarte mult să ajungem la etapa când, pe lângă faptul că vor avea apă și canalizare, oamenii vor dori să rămână aici – să aibă locuri de distracție, de odihnă și să le spună tuturor că la Colonița este bine și sunt de toate”, conchide Angela Zaporojan.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău