(VIDEO) Un bucătar moldovean a vândut o rețetă de morcov caramelizat cu 1000 de euro unui om putred de bogat din China

22 Apr. 2022, 10:39
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
22 Apr. 2022, 10:39 // Au Bani //  MD Bani

Petru Scalețchi, cunoscut în țară drept bucătarul diplomat, care de ceva vreme este stabilit în Franța și este bucătar personal, povestește cum a reușit să-i vândă unui om de afaceri putred de bogat din China o rețetă de morcov caramelizat. Petru povestește că a obținut fără prea mult efort, mai în glumă, 1000 de euro. De asemenea, Petru menționează că exact în următoarele secunde a înțeles că putea cere chiar și 10 000 de euro, scrie Realitatea.md.

Am început să lucrez pe iahturi. Am avut un oaspete din China, aș spune numărul 1 din primii 10 cei mai bogați oameni din China. A venit cu fiica, soția și doi băieți din pază. Am gătit. Fiicei lui i-a plăcut morcovul caramelizat. Peste un timp, m-a sunat managerul de la vila unde erau cazați: spune te rog ce ai gătit, noi de trei zile gătim și fiicei lui nu-i place nimic Dacă fiica lui nu este fericită, el nu este fericit, a povestit Petru Scalețchi în cadrul podcastului Titania, realizat de către jurnalista Tatiana Însurățelu.

Petru Scalețchi a dezvăluit că a refuzat să transmită mai departe pe gratis rețeta care-i aparține. Astfel, ar fi cerut o remunerare mai mult simbolică.

Vrei rețeta, plătește bani. Rețeta este a mea. Vine(omul de afaceri) ulterior pe iaht. Hai te rog gătește morcovul tău caramelizat. Fiicei mele îi place. Am gătit morcov. Seara când trebuia să plece, se apropie și îmi spune:

– Spune te rog rețeta.
– Nu.
– Vrei bani?
– Da.
– Cât vrei?
– Mai în glumă, mai în serios, 1000 de euro.
– O mie de euro? Nicio problemă
– Cheamă un paznic și scoate bani. Eu în gândul meu: De ce nu am spus 10 mii, de ce nu am spus 10 mii!

În prezent, Petru Scalețchi locuiește în Franța pe Coasta de Azur. Anterior acesta a participat la emisiunea „Chefi la Cuțite” din România, cât și emisiunea „Bucătarul diplomat” de la Jurnal TV. Totodată, Petru Scalețchi a gătit atât pentru Ambasadorii Germaniei în Moldova, cât și pentru ambasadorii Statelor Unite ale Americii.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ