VIDEO Vinificatorii au făcut totalurile pentru anul 2022

03 Apr. 2023, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2023, 09:46 // Actual //  MD Bani

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID în calitate de partener strategic de dezvoltare, a organizat Conferința Națională a Filierei Vitivinicole cu subiectul „Anul vitivinicol 2022: evaluări și perspective de sustenabilitate”.

Evenimentul, aflat la cea de a VI-a ediție, a reunit vinificatori și experți din industria vinicolă din țară și de peste hotare care au făcut totalurile pentru anul vitivinicol 2022. În cadrul conferinței au fost prezentate și provocările din sector.

În cadrul conferinței, Elizaveta Breahnă, directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului a prezentat rezultatele obținute în anul 2022.

„Anul vitivinicol, din punct de vedere a stării fitosanitare, în primul rând a materiei prime, adică a plantațiilor viticole, din acest punct de vedere a fost un an foarte bun, cu struguri calitativi. Au fost produse vinuri de care au fost apreciate pe parcursul a trei degustări regionale care au avut loc în luna februarie. Au fost recoltați și procesați 280 de mii de tone de struguri și produse 19 milioane decalitri de vin, dintre care 4,5 milioane de  decalitri sunt destinate pentru distilare la obținerea distilatelor de vin. Perspectivele de dezvoltare sunt de a mări suprafețele plantațiilor viței de vie. Foarte multe plantații sunt la o vârstă mai mare de 30 de ani, de a planta anume soiurile care au cerere pe piața internațională, de a crește vânzările vinului îmbuteliat, nu vrac, și de a mări prețul  unui litru de vin la export. În anul 2022, vinul a fost exportat în 68 de țări”, a menționat Elizaveta Breahnă. 

Prezent la eveniment, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu a menționat despre importanța acestui tip de eveniment pentru vinificatori.

„Este un eveniment mult așteptat de toți vinificatorii în care se întâlnesc și trag concluziile, vorbesc despre problemele pe care le-au avut anul trecut și totodată se trasează noi obiective pentru dezvoltarea sectorului în anul curent. De aceea, consider că, este un eveniment de succes, extrem de important pentru sector, în care toți actorii se întrunesc, discută și planifică activități pentru viitor” a declarat Sergiu Gherciu. 

În anul 2022 au scăzut și exporturile de vin, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Față de anul 2021, exporturilor au scăzut cu 14% în volum și 9% în valoare.

„Conferința de astăzi este dedicată industriei sau filierei vitivinicole și vine să comunice rezultatele recoltei din anul 2022, precum e și genericul acestui eveniment, aflat la ediția a VI-a. Deși am avut un an destul de dificil și condiții climaterice nefavorabile, crize globale, sectorul vitivinicol totuși este unul rezilient. Din cauza crizei globale și a războiului din regiune, exporturile au suferit o diminuare, chiar a fost înregistrată cea mai mică rată de export din ultimii 10 ani. Vinificatorii din țară au exportat în jur de 10,4 milioane de decalitri, o scădere cu 14% comparativ cu 2021 și în valoare avem o scădere de 9%. Ne străduim să promovăm și să depunem tot efortul la promovarea vinului moldovenesc și a imaginii țării ca țară producătoare de vinuri și o destinație turistică emergentă. Am lansat și o campanie intitulată 10 ani de revoluție în industria vitivinicolă pentru că Oficiul Național al Viei și Vinului și brandul național de țară a împlinit anul acesta 10 ani” a spus Parascovia Ignat, șefa direcției de Marketing și Dezvoltare a pieței la ONVV.

În 2023 se planifică extinderea plantațiilor de viță-de-vei și creșterea exporturilor de vin îmbuteliat, precum și creșterea prețului unui litru de vin îmbuteliat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO