VIDEO Vinificatorii au făcut totalurile pentru anul 2022

03 Apr. 2023, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2023, 09:46 // Actual //  MD Bani

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID în calitate de partener strategic de dezvoltare, a organizat Conferința Națională a Filierei Vitivinicole cu subiectul „Anul vitivinicol 2022: evaluări și perspective de sustenabilitate”.

Evenimentul, aflat la cea de a VI-a ediție, a reunit vinificatori și experți din industria vinicolă din țară și de peste hotare care au făcut totalurile pentru anul vitivinicol 2022. În cadrul conferinței au fost prezentate și provocările din sector.

În cadrul conferinței, Elizaveta Breahnă, directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului a prezentat rezultatele obținute în anul 2022.

„Anul vitivinicol, din punct de vedere a stării fitosanitare, în primul rând a materiei prime, adică a plantațiilor viticole, din acest punct de vedere a fost un an foarte bun, cu struguri calitativi. Au fost produse vinuri de care au fost apreciate pe parcursul a trei degustări regionale care au avut loc în luna februarie. Au fost recoltați și procesați 280 de mii de tone de struguri și produse 19 milioane decalitri de vin, dintre care 4,5 milioane de  decalitri sunt destinate pentru distilare la obținerea distilatelor de vin. Perspectivele de dezvoltare sunt de a mări suprafețele plantațiilor viței de vie. Foarte multe plantații sunt la o vârstă mai mare de 30 de ani, de a planta anume soiurile care au cerere pe piața internațională, de a crește vânzările vinului îmbuteliat, nu vrac, și de a mări prețul  unui litru de vin la export. În anul 2022, vinul a fost exportat în 68 de țări”, a menționat Elizaveta Breahnă. 

Prezent la eveniment, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu a menționat despre importanța acestui tip de eveniment pentru vinificatori.

„Este un eveniment mult așteptat de toți vinificatorii în care se întâlnesc și trag concluziile, vorbesc despre problemele pe care le-au avut anul trecut și totodată se trasează noi obiective pentru dezvoltarea sectorului în anul curent. De aceea, consider că, este un eveniment de succes, extrem de important pentru sector, în care toți actorii se întrunesc, discută și planifică activități pentru viitor” a declarat Sergiu Gherciu. 

În anul 2022 au scăzut și exporturile de vin, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Față de anul 2021, exporturilor au scăzut cu 14% în volum și 9% în valoare.

„Conferința de astăzi este dedicată industriei sau filierei vitivinicole și vine să comunice rezultatele recoltei din anul 2022, precum e și genericul acestui eveniment, aflat la ediția a VI-a. Deși am avut un an destul de dificil și condiții climaterice nefavorabile, crize globale, sectorul vitivinicol totuși este unul rezilient. Din cauza crizei globale și a războiului din regiune, exporturile au suferit o diminuare, chiar a fost înregistrată cea mai mică rată de export din ultimii 10 ani. Vinificatorii din țară au exportat în jur de 10,4 milioane de decalitri, o scădere cu 14% comparativ cu 2021 și în valoare avem o scădere de 9%. Ne străduim să promovăm și să depunem tot efortul la promovarea vinului moldovenesc și a imaginii țării ca țară producătoare de vinuri și o destinație turistică emergentă. Am lansat și o campanie intitulată 10 ani de revoluție în industria vitivinicolă pentru că Oficiul Național al Viei și Vinului și brandul național de țară a împlinit anul acesta 10 ani” a spus Parascovia Ignat, șefa direcției de Marketing și Dezvoltare a pieței la ONVV.

În 2023 se planifică extinderea plantațiilor de viță-de-vei și creșterea exporturilor de vin îmbuteliat, precum și creșterea prețului unui litru de vin îmbuteliat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău