VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi

21 Mai 2024, 14:15
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Mai 2024, 14:15 // Slider //  Soroceanu Olga

În contextul Zilei Internaționale a Familiei, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a organizat duminică, 19 mai, o sărbătoare plină de culoare și veselie. Evenimentul a inclus o serie de ateliere interactive, jocuri și spectacole artistice, toate concepute pentru a oferi familiilor oportunitatea de a petrece timp de calitate împreună. 

„Primăria municipiului Chișinău vine cu o serie de activități dedicate familiei, astfel ca oamenii dragi, familiile, să vină împreună să se distreze frumos, să afle lucruri interesante, inovative. Pentru noi e important ca fiecare familie să știe că există autoritate, că există Direcția care se îngrijește de protecție și poate oferi suport în situații de dificultate.”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinăului. 

„Vreau să vin cu un mesaj la toate familiile, să aibă pace, sănătate, bunăstare, asta cred că-i cel mai important, iar noi, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, Primăria Municipiului Chișinău suntem în suportul acestor familii, avem create diferite servicii sociale pentru a ajuta familiile, pentru a ajuta copiii.”, a menționat Tatiana Oboroc, șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului. 

Sute de copii, veniţi în parcul Valea Morilor din Chişinău, împreună cu părinţii, au participat la numeroasele activități pregătite special pentru ei. Participanții și-au exprimat încântarea și aprecierea pentru astfel de inițiative.

„Familia este cea care îți aduce un sentiment de fericire și mă bucură foarte mult că avem astfel de evenimente în parc, unde toată lumea are acces să se plimbe, să se joace cu copiii lor, prietenii, cu cei dragi.”, a spus o femeie. 

 „Este foarte plăcut și mulțumim Primăriei pentru că, într-adevăr, a organizat așa un eveniment frumos. Trebuie să ne odihnim câteodată, să venim să mai respirăm aer… pentru că prea multă muncă dăunează și prea multă grădiniță, prea multă școală.”, a afirmat unul dintre participanți.

„Familia e casa noastră, bucuria noastră, e bogăția noastră. Am nepoțele, am copii, să fie sănătoși la toată lumea și la noi”, a conchis o vizitatoare a evenimentului.

Copiii și părinții au fost încurajați să învețe împreună despre importanța protejării mediului înconjurător și despre măsurile pe care fiecare familie le poate adopta pentru a contribui la un viitor mai verde.

„Am avut o masă cu deșeuri reciclabile și am organizat câteva masterclass-uri pentru a vedea dacă copiii acasă împreună cu familiile sortează deșeurile și să știți că ne-am bucurat foarte mult că ei știu regulile de sortare, fiind ghidați de părinți.”, a declarat Tatiana Cucovici, comunicator Regia Autosalubritate. 

Ziua Familiei a fost și o platformă de dialog și conștientizare, unde participanții au putut să învețe despre resursele disponibile pentru susținerea și protecția copiilor. 

„Fiecare familie care se confruntă cu dificultăți, care au copii, se pot adresa la Direcția pentru Protecția Copilului, pentru a comunica cu specialiștii noștri, pentru a identifica o soluție pentru problema cu care se confruntă. Suplimentar, pot depune și sesizări în baza legislației în vigoare pe orice situație de risc, de dificultate. ”, a precizat Zinaida Micleușanu, șefa Direcției pentru Protecţia Drepturilor Copilului, sectorul Ciocana. 

„Noi oferim toată susținerea noastră și încurajăm familiile ca în orice situație dificilă să apeleze fără a avea dubii la Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului”, a sugerat Ludmila Zagoreț, șef interimar Direcția pentru Protecţia Drepturilor Copilului, sectorul Botanica. 

Un eveniment cultural artistic similar dedicat Zilei Internaționale a Familiei a fost organizat și în Parcul „Alunelul”, din sectorul Buiucani. Aceste inițiative evidențiază angajamentul administrației de a promova bunăstarea familiei și de a asigura un mediu sănătos pentru dezvoltarea fiecărui membru al comunității.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO