Vrei să ai o gândire critică? Dezvoltă aceste calități

10 Mart. 2021, 06:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2021, 06:30 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Într-o societate în care avem nevoie de cât mai multe abilități, gândirea critică este destul de importantă. Dezvoltă-ți potențialul tău la maxim și vei atinge culmile succesului.

1. Observare

Aceasta este una dintre primele abilități învățate în copilărie. Include posibilitatea de a observa detalii și de a colecta date folosind simțurile. Drept urmare, observațiile noastre conduc la formarea propriilor opinii și la o înțelegere mai profundă a realității.

2. Curiozitate

Interesul pentru lume și oamenii din jurul lor este o trăsătură a multor lideri cu gândire critică dezvoltată. Odată cu vârsta, nu mai urmărim curiozitatea înnăscută, dar această curiozitate ne ajută să fim deschiși la tot ce este nou și ne încurajează să ne aprofundăm cunoștințele.

3. Obiectivitate

Este imposibil să fii 100% obiectiv deoarece suntem puternic influențați de viziunea noastră asupra lumii și de experiența din trecut. Cu toate acestea, încercați întotdeauna să priviți situația cât mai imparțial posibil, să o analizați. Concentrați-vă pe fapte și judecata științifică a informațiilor disponibile. Nu lăsați sentimentele și emoțiile să influențeze asupra rațiunii și logicii.

4. Introspecție

Acestea sunt reflecții asupra structurii proceselor de gândire. Autoexaminarea oferă o idee despre posibilele tale concepții greșite, precum și cât de atent ești. Vă ajută să vă explorați cele mai interioare gânduri, sentimente și senzații.

5. Gândirea analitică

Capacitatea de a analiza informațiile este importantă în orice problemă: la semnarea unui contract, la întocmirea unui raport sau a unui plan de afaceri, chiar și în construirea de relații cu oamenii. Pentru a face acest lucru, trebuie să împărțiți informațiile în părțile sale componente și să evaluați cum funcționează împreună și separat. Analiza ar trebui să se bazeze pe observarea, colectarea și evaluarea dovezilor. Abia atunci puteți trage o concluzie obiectivă.

6. Capacitatea de a identifica concepțiile greșite

Căutați dovezi ale convingerilor și verificați dacă sursele cunoștințelor sunt de încredere. Acest lucru va ajuta la dezvăluirea concepțiilor greșite care trec adesea neobservate și ne denaturează percepția.

7. Capacitatea de a determina semnificația informațiilor

Una dintre principalele dificultăți este înțelegerea informațiilor care sunt deosebit de relevante și semnificative într-o anumită situație. Toate datele primite par valoroase la început, dar acest lucru nu este întotdeauna confirmat. Luați în considerare dacă sursa informațiilor este relevantă, imparțială sau distrage din punct de vedere mai important.

8. Capacitatea de a face presupuneri bazate pe fapte

Nu confunda capacitatea de a face presupuneri bazate pe fapte cu presupuneri simple. De exemplu, dacă citiți că cineva cântărește 118 kilograme, s-ar putea crede că persoana respectivă este supraponderală și are o stare de sănătate precară. Deși pentru a trage o concluzie, trebuie să îi cunoașteți înălțimea și constituția.

9. Empatie

Compasiunea poate părea o exagerare pentru gândirea critică, deoarece sentimentalismul și emoționalitatea ne distorsionează percepția. Dar fără empatie, ne uităm la toate numai în termeni de date și fapte seci. Această viziune se răspândește rapid în toate domeniile și începem să ne îndoim de toate.

Pentru a gândi eficient în mod critic, trebuie să luați în considerare factorul uman. Amintiți-vă că în situațiile cu care vă confruntați, nu contează doar datele, ci și oamenii.

10. Lipsa aroganței

Recunoașteți greșelile și nu vă supraestimați meritele. Cunoașterea propriilor puncte slabe și puncte forte este un element important al gândirii critice. Deci, nu respingeți opiniile altor persoane fără reflecție. Încercați să observați când vă înșelați și fiți pregătiți să vă schimbați opiniile, dacă este necesar.

11. Deschidere către tot ce este nou

Continuați mereu să vă dezvoltați, învățați mereu lucruri noi, chiar dacă pentru moment pot părea inutile, mai târziu la sigur veți avea nevoie de ele.

13. Conștientizarea greșelilor tipice de gândire

Nu vă lăsați confundați de iluzii. Explorează erorile cognitive obișnuite care se strecoară adesea în raționamente și controverse.

14. Fii creativ

O abordare creativă va ajuta la adoptarea unei abordări non-standard pentru rezolvarea oricăror probleme. Nu te agăța de șabloane. Dezvoltați noi interese, astfel încât să puteți privi lucrurile din perspective diferite. Experimentează și pune-te în locul altcuiva.

15. Capacitatea de a comunica eficient

Problemele de comunicare apar adesea din incapacitatea de a evalua situația sau de a privi cazul din cealaltă parte. Pentru asta este gândirea critică. Vă ajută să vă construiți corect propriile judecăți și să le exprimați, precum și să urmăriți cursul gândurilor interlocutorului.

16. Capacitatea de a asculta

Este important nu doar să comunici eficient, dar și să asculți eficient. Participă activ la conversație, ascultă interlocutorul tău. Puneți întrebări pentru a separa clar faptele de presupuneri. Încercați să obțineți mai multe informații și să înțelegeți interlocutorul aprofundând subiectul conversației și clarificând ceea ce nu este clar.

 

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală