Vremea rece majorează cererea de gaz în Europa

07 Dec. 2022, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2022, 15:33 // Actual //  MD Bani

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au fluctuat miercuri dimineaţa, în condiţiile în care un val de temperaturi scăzute ar urma să ducă la creşterea cererii de gaze şi va demonstra cât de pregătită este Europa pentru iarnă în contextul livrărilor reduse de gaze ruseşti, transmite Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 08.42 a.m. cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau puţin modificate, la 138 euro pentru un Megawatt-oră, după ce au scăzut cu 1%.

Miercuri, cotaţiile la gaze au fluctuat, înregistrat mici scăderi şi creşteri. Europenii au început să-şi încălzească locuinţele şi companiile, în urma temperaturilor scăzute, în special în nordul continentului. De asemenea, producţia de energie eoliană în Marea Britanie este afectată de viteza scăzută a vânturilor, ceea ce va duce la majorarea cererii de gaze pentru generarea de electricitate.

Depozitele de gaze din Europa sunt relativ pline în această perioadă a anului şi livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) continuă să sosească. Dar încă se menţin riscurile deoarece vremea extrem de rece ar putea duce rapid la golirea stocurilor, lăsând continentul expus în cazul reducerii livrărilor, scrie Agerpres.

Traderii urmăresc cu atenţie evoluţia temperaturilor în Europa şi cât de mult se vor extinde temperaturile scăzute în Asia. În contextul livrărilor scăzute din Rusia, Europa este puternic dependentă de gazele naturale lichefiate, pe care regiunea le-a atras cu succes, în urma cererii reduse din partea marilor cumpărători asiatici.

Dar situaţia se schimbă deja, China a majorat luna trecută achiziţiile, după răcirea vremii, iar cererea pentru cărbune şi gaze a crescut.

Liderii europeni i-au îndemnat pe consumatori să facă economii la energie pentru a putea depăşi iarna. În plus, continentul încearcă să îşi extindă rapid infrastructura pentru a putea primi mai multe gaze lichefiate, iar Germania ar urma să inaugureze primul său terminal de import încă de luna aceasta.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2025, 16:44 // Actual //  bani.md

Elveția își reafirmă angajamentul de susținere a Republicii Moldova prin lansarea oficială a Programului de cooperare 2025–2028, cu un buget total de 104 milioane de franci elvețieni (echivalentul a circa 2,1 miliarde lei moldovenești). Noul program are o durată de patru ani și va menține un nivel al finanțării mai mult decât dublu față de perioada premergătoare războiului din Ucraina.

Evenimentul de lansare a avut loc pe 10 aprilie la Chișinău, reunind peste 200 de participanți – oficiali guvernamentali, reprezentanți ai autorităților locale, organizații ale societății civile și parteneri de dezvoltare.

„Elveția va continua să coopereze cu Moldova pentru a promova dezvoltarea durabilă, prosperitatea și stabilitatea, într-un context regional complicat”, a declarat Didier Chassot, Director general adjunct al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Programul este structurat în jurul a trei domenii prioritare:

Guvernare și coeziune socială (30 milioane CHF): Sprijin pentru democrație, stat de drept, implicare civică și autorități locale eficiente.
Dezvoltare și reziliență economică (35,5 milioane CHF): Suport pentru IMM-uri, agricultori, integrarea refugiaților, formare profesională și emanciparea economică a femeilor.

Sănătate și servicii publice locale (36,5 milioane CHF): Acces îmbunătățit la sănătate, apă, servicii de salubrizare și reziliență a sistemului medical.

De asemenea, Programul include un fond de granturi mici de 2 milioane CHF, destinat inițiativelor culturale și proiectelor societății civile.

Elveția va continua să sprijine reformele interne ale Republicii Moldova, răspunzând totodată efectelor indirecte ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Accentul va fi pus pe incluziunea socială, schimbările climatice și consolidarea capacităților de reacție în fața crizelor.

Programul actual vine în continuarea eforturilor anterioare: între 2018–2024, Elveția a oferit peste 133 milioane CHF în sprijin pentru sănătate, dezvoltare locală, ocuparea forței de muncă și ajutor umanitar în contexte de criză (COVID-19, criza energetică, refugiați).