Wall Street este din nou în alertă, dar de data aceasta vinovatul nu este inflaţia

09 Mart. 2025, 09:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Mart. 2025, 09:09 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Wall Street se confrunta cu o noua perioada de volatilitate, insa de data aceasta nu inflatia este factorul declansator. Investitorii, de la cei mici pana la marile fonduri, se tem de incetinirea cresterii economice a Statelor Unite, ceea ce pune presiune asupra pietelor financiare.

In ultimele doua saptamani, S&P 500 a pierdut toate castigurile acumulate de la alegerea lui Donald Trump ca presedinte, perioada in care investitorii considerau ca agenda sa este una „pro-crestere”. De asemenea, Nasdaq 100, dominat de companiile din tehnologie, a intrat temporar intr-o corectie vineri, dupa ce a scazut cu peste 10% in 17 zile, pe fondul vanzarilor agresive ale investitorilor.

Analistii financiari avertizeaza asupra cresterii riscului de stagflatie – un fenomen economic caracterizat prin stagnare economica combinata cu inflatie ridicata. Inflatia ramane persistenta, somajul a crescut pe fondul reducerilor de personal din sectorul federal initiate de administratia Trump, iar cresterea economica a incetinit comparativ cu ritmul anterior.

„Piata este foarte confuza in privinta politicilor tarifare ale lui Trump”, a declarat Jeremy Siegel, profesor de finante la Universitatea din Pennsylvania. Acesta considera ca incertitudinea actuala ar putea duce la o corectie si mai mare, in contextul in care investitorii incep sa isi reevalueze optimismul excesiv.

Pietele financiare au fost zguduite in special de scaderile semnificative in sectorul tehnologic. Nvidia Corp. a pierdut aproape 1 trilion de dolari din capitalizarea sa de piata in doua luni, iar un indice Bloomberg al celor mai mari sapte companii tech – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia si Tesla – a scazut cu peste 12% in ultimele trei saptamani.

„Aceasta este o piata extrem de dificila”, a declarat Thomas Thornton, fondatorul Hedge Fund Telemetry. Acesta avertizeaza ca investitorii raman prea dornici sa cumpere, iar o corectie autentica se produce doar atunci cand toata lumea incearca sa iasa de pe piata si nu mai exista doritori sa cumpere.

Pentru prima data din 2022, majoritatea investitorilor individuali cred ca preturile actiunilor vor continua sa scada in urmatoarele sase luni, potrivit unui sondaj realizat de American Association of Individual Investors. Doar 20% dintre respondenti sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia pietei.

„Fiți pregătiți pentru mai multe ‘Trump pumps’ și ‘Trump dumps’”, a declarat Dennis Dick, trader la Triple D Trading. „Presedintele nu inceteaza sa vorbeasca, iar asta creeaza un mediu de tranzactionare extrem de imprevizibil.”

Startul anului 2025 a determinat analistii sa-si reevalueze previziunile optimiste pentru piata bursiera. Estimarile initiale indicau ca S&P 500 va incheia anul la 6.511 puncte, ceea ce ar fi insemnat o crestere de 13%. In realitate, indicele este deja in scadere cu 2% de la inceputul anului, ceea ce ridica semne de intrebare asupra viitorului pietelor financiare.

„Interpretarea optimista asupra primului an al administratiei Trump era gresita”, sustine Barry Bannister, strateg-sef la Stifel, Nicolaus & Co. „Trump este un disruptor si, pentru a construi o noua ordine, trebuie mai intai sa o darame pe cea veche. Asa ca era de asteptat sa vedem turbulente majore.”

Cu investitorii nesiguri si volatilitatea in crestere, pietele financiare ar putea avea un an mai dificil decat se anticipase initial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 11:37 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina nu va fi obligată să restituie Statelor Unite ajutorul financiar și militar oferit după invazia rusă, în cadrul acordului privind resursele minerale, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. „S-a ajuns la un acord prin care în document nu va fi inclusă asistența acordată anterior semnării lui”, a transmis Șmîhal pe canalul său de Telegram, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. Potrivit premierului, echipele juridice lucrează în prezent la textul acordului, astfel încât acesta să respecte angajamentele europene ale Ucrainei și să nu contravină Constituției și legislației naționale.

Anterior, președintele american Donald Trump estimase că sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022, a însumat circa 350 de miliarde de dolari. Casa Albă insista ca Ucraina să returneze aceste sume în cadrul unei înțelegeri ce ar include concesii majore privind resursele naturale. În urma negocierilor din aprilie, Kievul reușise să reducă suma revendicată la 100 de miliarde de dolari.

Totuși, în cadrul noii formule agreate, Washingtonul va considera acești 100 de miliarde de dolari drept contribuția americană la un viitor fond special de reconstrucție a Ucrainei și a renunțat să mai ceară rambursarea lor sau să-și asume noi angajamente de investiții.

Pe 17 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum care confirmă intenția de a încheia un acord privind exploatarea resurselor minerale. Donald Trump anunțase semnarea oficială a acordului pentru 24 aprilie, însă acest lucru nu s-a materializat. A doua zi, liderul de la Casa Albă a cerut „semnarea imediată” a documentului, într-un mesaj postat pe rețeaua sa Truth Social.

Negocierile privind acordul au fost tensionate încă din februarie, după ce un conflict verbal între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Casa Albă, a amânat discuțiile. Ulterior, administrația americană a prezentat Kievului o variantă de acord mult mai dură, incluzând solicitări precum „dreptul de primă ofertă” la investițiile în toate proiectele de infrastructură și resurse ale Ucrainei, precum și acces prioritar la achiziționarea materiilor prime.

Zelenski a reiterat în repetate rânduri că ajutorul militar american nu trebuie considerat o datorie a Ucrainei. El a subliniat că sprijinul de aproximativ 100 de miliarde de dolari a fost acordat sub formă de granturi și că nu va accepta semnarea unui acord care ar împovăra „zece generații de ucraineni” cu datorii.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi