„Women with Vision” – proiect educațional pentru femeile refugiate. Beneficiarele împărtășesc impresii

22 Iul. 2023, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2023, 09:50 // Actual //  bani.md

Circa 200 de femei refugiate, care se află pe teritoriul Republicii Moldova, vor avea posibilitatea să-și îmbunătățească cunoștințele antreprenoriale, cu perspectiva de a obține finanțare în valoare de cinci mii de dolari. Este posibil datorită proiectului „Women with Vision”, realizat cu susținerea UN Women Moldova și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

„Acesta este unul dintre numeroasele proiecte pe care le avem pentru a contribui la reziliența economică și integrarea femeilor ucrainene refugiate în Moldova. Așadar, obiectivul principal este de a le sprijini, de a le susține pentru a-și îmbunătăți reziliența economică și de a se integra în societatea moldovenească”, afirmă Dominika Stojanovska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

„Majoritatea sunt femei care au fost active în țara lor și au chiar și experiență!”02:01 MUSCA 02:12”Acest suport inițial o să fie un prim-pas ca să înceapă ceva. O să dezvoltăm proiecte frumoase, de care o să beneficieze inclusiv Republica Moldova”, susține Victoria Morozov, directoarea Asociației „The Moldova Project”.

Încercăm să ne consolidăm eforturile, să implementăm un mediu benefic pentru trai în primul rând, pentru a-și întreține familia, dar cât și pentru a-și satisface nevoile personale și de dezvoltare personală”, declară Viorel Garaz, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Moldova astăzi este o insulă de fericire și o insulă de posibilități, pentru oameni care au venit din Ucraina. Mesajul meu este mai mult motivational și inspirațional, ca oamenii să nu-și piardă această perioadă de timp, dar să găsească oportunități, îndeletniciri, noi profesii”, susține Corneliu Său, fondatorul companiei „Tandem”

Femeile care participă la acest proiect au diferite vârste, vin din diferite medii și domenii de activitate.

„Înainte de război planificam o afacere în croitorie. Dar a început războiul și nu am reușit nimic. Poate circumstanțele sunt în favoarea mea și acum o să capăt experiență, este al doilea proiect în domeniul afacerilor la care particip”.

„Am avut o afacere mică, de comercializare a lucrurilor pentru copii, acum putem inventa altceva, de ce nu!”.

„Sunt osteopată și lucrez într-un sanatoriu, mă gândesc să mă dezvolt, să adun elevi, să-i învăț și pe ei”.

Realizarea proiectului a fost posibilă datorită Asociației „The Moldova Project”, cu susținerea UN Women Moldova și sprijinul financiar al Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară. În cadrul proiectului „Women with Vision” vor fi finanțate 20 cele mai bune idei de afaceri.

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană și-a reconfirmat opoziția față de inițiativa europeană de a reduce plafonul de preț impus exporturilor de petrol din Federația Rusă, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor. Subiectul urmează să fie unul central pe agenda summitului G7 care va avea loc în perioada 15–17 iunie în Canada.

Potrivit surselor, Washingtonul continuă să se opună reducerii actualului plafon de preț, ceea ce subminează speranțele oficialilor europeni că liderii G7 vor aproba o astfel de măsură. Deși decizia finală aparține președintelui Donald Trump, până în prezent nu există niciun semnal că poziția americană, exprimată anterior la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7, s-ar fi schimbat.

În luna mai, la o reuniune similară, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și-a exprimat îndoiala privind necesitatea revizuirii plafonului de preț. Casa Albă a refuzat să comenteze pentru Bloomberg poziția actuală a administrației.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt inițiatoarele demersului de reducere a plafonului, propunere care vizează coborârea prețului maxim de la 60 la 45 de dolari per baril. În absența unui acord cu SUA, sursele Bloomberg nu exclud posibilitatea ca Bruxellesul și Londra să acționeze unilateral, având în vedere că mare parte din petrolul rusesc tranzitează apele europene, iar efectele ar putea fi semnificative chiar și fără sprijin american. Cu toate acestea, un acord multilateral G7 ar avea o forță juridică și politică mai mare, în special datorită capacității de aplicare a sancțiunilor de către Washington.

Totodată, Financial Times a informat recent că în noul pachet de sancțiuni europene – al 18-lea la număr – ar urma să fie inclusă și interdicția totală de utilizare a infrastructurii gazoductului „Nord Stream”, precum și orice altă infrastructură energetică rusească în statele UE.

Summitul G7 din Canada ar putea fi astfel marcat de divergențe majore între aliați privind strategia de reducere a veniturilor energetice ale Rusiei, într-un moment în care războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă de escaladare.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO