Zarurile au fost aruncate! Dragu: Investitorii nu-și doresc instituții slabe și manipulabile

13 Mart. 2024, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mart. 2024, 09:58 // Actual //  bani.md

Trebuie să arătăm investitorilor că știm ce facem, au nevoie de încredere. Este vorba stabilitatea prețuirilor. Nu poți spune unui investitor să vină la o inflație de 20-30%. Investitorii mizează pe un cadru macroeconomic și instituții serioase, a declarat guvernatorul BNM, Anca Dragu.

Dragu a adăugat, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, că investitorii caută un cadru instituțional solid și transparent, evitând instituțiile slabe și manipulabile.

Una dintre surprizele plăcute menționate de Dragu este nivelul ridicat de digitalizare din Republica Moldova. Ea a evidențiat că, în cadrul BNM, nu se semnează nimic pe hârtie, iar procesul de circulație a documentelor este digitalizat, facilitând investițiile prin reducerea povară administrativă.

Dragu a identificat domenii cheie de interes pentru investiții în Republica Moldova, cum ar fi digitalizarea, energia și serviciile. Ea a subliniat necesitatea de a transforma balanța de plăți a țării într-un excedent, privind investițiile în sectorul exportabil.

În nouă luni ale anului 2023, intrările de investiții străine directe (ISD) în Republica Moldova au constituit doar 301,2 milioane de dolari, în scădere cu 37,2%, față de ianuarie-septembrie 2022.

Principalele activități economice care au beneficiat de ISD sunt activitățile financiare și de asigurări (34,2% din stocul total al investițiilor directe sub formă de capital propriu), adică în bănci, în sectorul de creditare nebancară şi în asigurări. Comerțul a atras 26% din ISD, industria prelucrătoare – 18,6%, în timp ce sectorul IT şi telecomunicaţiile au o cotă de doar 5,2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!