Zarurile au fost aruncate! Dragu: Investitorii nu-și doresc instituții slabe și manipulabile

13 Mart. 2024, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mart. 2024, 09:58 // Actual //  bani.md

Trebuie să arătăm investitorilor că știm ce facem, au nevoie de încredere. Este vorba stabilitatea prețuirilor. Nu poți spune unui investitor să vină la o inflație de 20-30%. Investitorii mizează pe un cadru macroeconomic și instituții serioase, a declarat guvernatorul BNM, Anca Dragu.

Dragu a adăugat, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, că investitorii caută un cadru instituțional solid și transparent, evitând instituțiile slabe și manipulabile.

Una dintre surprizele plăcute menționate de Dragu este nivelul ridicat de digitalizare din Republica Moldova. Ea a evidențiat că, în cadrul BNM, nu se semnează nimic pe hârtie, iar procesul de circulație a documentelor este digitalizat, facilitând investițiile prin reducerea povară administrativă.

Dragu a identificat domenii cheie de interes pentru investiții în Republica Moldova, cum ar fi digitalizarea, energia și serviciile. Ea a subliniat necesitatea de a transforma balanța de plăți a țării într-un excedent, privind investițiile în sectorul exportabil.

În nouă luni ale anului 2023, intrările de investiții străine directe (ISD) în Republica Moldova au constituit doar 301,2 milioane de dolari, în scădere cu 37,2%, față de ianuarie-septembrie 2022.

Principalele activități economice care au beneficiat de ISD sunt activitățile financiare și de asigurări (34,2% din stocul total al investițiilor directe sub formă de capital propriu), adică în bănci, în sectorul de creditare nebancară şi în asigurări. Comerțul a atras 26% din ISD, industria prelucrătoare – 18,6%, în timp ce sectorul IT şi telecomunicaţiile au o cotă de doar 5,2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 09:33 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz a declarat în cadrul emisiunii „Novaia Nedelea” de la TV8 că premierul a fost „necinstit” și a încercat să împiedice desfășurarea unui concurs transparent pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz.

„Domnul Recean a declarat săptămâna trecută că ar fi fost de acord cu propunerea mea de a organiza un concurs. Dar, să fim sinceri, nu a fost deloc așa. Mai mult, a indus în eroare opinia publică”, a afirmat Tofilat.

Potrivit acestuia, încă din aprilie 2024, trei organizații, inclusiv el, au solicitat organizarea concursului, astfel încât până la 25 iunie să fie desemnați candidații selectați. Însă, Tofilat susține că premierul s-a opus în mod constant acestui demers.

„Pe 18 iunie am discutat cu domnul Recean. Am avut martori. Timp de o oră a încercat să mă convingă să renunțăm la concurs. Noi i-am explicat clar: PAS a promis concursuri transparente în campania electorală, iar strategia de guvernare a întreprinderilor de stat, aprobată acum doi ani, include aceste proceduri. Tot ce am cerut a fost respectarea angajamentelor luate”, a explicat Tofilat.

El a mai subliniat că presiunile asupra organizării concursului au continuat și după ce s-a ajuns la un rezultat. Concursul a fost câștigat de Dorin Junghietu, dar premierul ar fi insistat ca în fruntea compeniei să rămână Vadim Ceban.

„După refuzul ministrului Victor Parlicov de a ignora rezultatele concursului, presiunile s-au intensificat. Bugetul pentru anul viitor al ministerului a fost redus, iar funcționarii au fost amenințați. Mai mult, au fost cazuri în care oficiali din ministere erau criticați doar pentru că apreciau postările mele pe Facebook”, a adăugat Tofilat.

Pe 25 septembrie, urma să fie stabilit un nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz, dar Ceban a rămas interimar, în lipsa unei decizii a Consiliului de Observatori. Acest consiliu are șase membri: patru din partea Gazprom și doi din partea Republicii Moldova, iar deciziile se iau cu cel puțin cinci voturi, ceea ce complică luarea unei hotărâri clare.

Moldovagaz este controlată majoritar de Gazprom (50%), urmată de Agenția Proprietății Publice (35,3%) și Tiraspoltransgaz (13,14%). Conform datelor financiare, compania a înregistrat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, comparativ cu pierderile de 323 milioane de lei în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală