10 indicii care arată adevărul: NU economisești, ci ești SĂRAC

13 Mart. 2021, 07:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Mart. 2021, 07:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani
Încetați să vă mai amăgiți pe voi și începeți să rezolvați problemele financiare pe care le aveți.

1. Cumpărați cele mai ieftine produse

Atunci când ești într-un supermarket, nu te uiți la compoziția și conținutul de calorii al produsului, dar te interesează doar prețul. Printre punctele importante se poate număra și data de expirare: cu cât este mai lungă, cu atât este mai mare probabilitatea ca produsul să fie consumat înainte de a se expira.

În unele cazuri, cumpărarea de produse ieftine este alegerea potrivită pentru un cumpărător gospodar. Merele sezoniere locale sunt adesea mai gustoase și mai aromate decât cele culese din copac necoapte și aduse de pe un alt continent. Iar cartofii murdari se spală ușor și obțin jumătate din preț.

Dar pe unele produse este mai bine să nu economisiți bani, altfel veți obține o calitate și un gust dubios pentru un amator. În plus, în căutarea ieftinității, cumpărați ceea ce valorează un bănuț, și nu ceea ce doriți. Coșul alimentar conține adesea semifabricate în bani, iar fructele și legumele cu greu apar. Astfel de economii sunt nejustificate și pot afecta negativ sănătatea.

2. Preferi beneficiul de moment

Ai nevoie de detergent pentru rufe. Un pachet de 3 kilograme costă 100 de lei, iar unul de 1 kilogram – 50 de lei. Evident, un pachet mare este mai profitabil, dar să cumpărați unul mic este mai ieftin!

Există o singură modalitate de a o numi economie: dacă aveți probleme de matematică.

Pentru cei care știu să numere, este evident că o astfel de alegere nu va ajuta la economisirea banilor. Dacă utilizați aceleași produse chimice de uz casnic, este logic să cumpărați pachete mari sau să luați un pachet nou cu reducere, chiar dacă cel vechi nu s-a terminat.

Este o altă problemă atunci când nu există suficienți bani pentru a folosi astfel de instrumente. În acest caz, este timpul să nu mai considerați supraviețuirea ca pe o economie și să vă regândiți situația financiară.

3. Nu cumperi ceea de ce ai nevoie

Un lucru este să nu cumperi un nou model de smartphone, deoarece cel vechi încă funcționează excelent. Însă altul este să folosești un dulap lustruit inconfortabil și urât pe care l-ai moștenit de la bunica ta, deși unul nou poate fi achiziționat relativ ieftin.

Când salteaua arată mai mult ca un teren de testare a bombei miniaturale, iar picioarele scaunului sunt înfășurate cu bandă adezivă pentru fiabilitate, aceasta nu reprezintă o economie. Doar faceți o fotografie și priviți-o: astfel de imagini ilustrează articole despre familiile disfuncționale.

O persoană economă, spre deosebire de un cerșetor, îi pasă de calitatea vieții sale, deși evită cheltuielile nerezonabile.

4. Măsori totul în bani

O persoană începe să măsoare totul în bani, se gândește întotdeauna la ei, evaluează oamenii și lucrurile în bani. Cu toate acestea, dacă întrerupeți cursul obișnuit de gândire pentru o secundă, devine evident că valoarea nu este egală cu prețul.

5. Îți este rușine să recunoști că economisești

Acest lucru provine din obiceiul de a măsura totul în bani. Există o mulțime de oameni care se îmbracă în haine de marcă și își tund părul în frizerii, dar trăiesc într-un apartament cu podele putrede și o datorie imensă pentru locuințe și servicii comunale.
Persoanele care economisesc vorbesc cu plăcere și mândrie despre achizițiile profitabile și strategiile de lucru.

6. Cumperi doar la reduceri

În sine, dragostea pentru reduceri nu înseamnă nimic. Problemele încep atunci când nu vă cumpărați singur articolul dorit, deoarece nu există nici o reducere pentru acesta sau pentru că costă mai mult decât trei ani în urmă. A merge fără cizme de iarnă în decembrie, deoarece reducerile încep în ianuarie nu reprezintă o economie. Și dacă vă îmbolnăviți, veți cheltui și pe medicamente.

7. Îți plac lucrurile obținute gratuit, chiar dacă nu sunt potrivite

„În schimb, gratuit” este o frază care deschide linia dintre econom și sărac. Primul se va gândi dacă are nevoie de un lucru gratuit, dacă i se potrivește 100%, iar dacă nu, va refuza sau va cumpăra lucrul necesar la preț complet. Al doilea va fi bucuros să-l obțină gratuit.

8. Nu cheltui bani pe tine însuți 

Cheltuielile pe care le ai se limitează doar la nevoile fizice. Orice lucru care depășește nevoile de bază – hobby-uri, teatre, filme, muzee, sport – este prea scump și poți să trăiești fără ele. Se pot face economii, dar economiile nu înseamnă renunțarea la toate plăcerile.

9. Economisești bani în detrimentul altor resurse

Toată sâmbăta petreci într-o excursie la hipermarketuri, pentru că într-una există reduceri la carne și lapte, în alta – la brânză de vaci, în a treia – la săpun. Aceste treburi durează întreaga zi, nu ai timp să dormi, să petreci timp de calitate cu familia, să mergi la plimbare. Și atunci când calculați economiile, veți observa că nu s-au meritat.

Banii sunt doar o resursă. Ei pot fi câștigați, dar timpul nu-l mai întoarci.

10. Alergi după serviciile ieftine

Atunci când aveți nevoie de un serviciu căutați pe cineva mai ieftin, la final obțineți un rezultat teribil și contribuiți la cercul vicios al veniturilor mici și al calității slabe. Apropo, fii sigur: acest lucru îți va afecta și veniturile într-o zi.

O persoană care economisește cunoaște valoarea banilor și înțelege că calitatea nu poate fi ieftină. Este gata să plătească pentru rezultat, pentru că îi va economisi timp, nervi și bani pentru reluare.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău