„10 LEI” Igor Hîncu, EduJoc: Oferim copiilor posibilitatea de a crea propria poveste utilizând simple cuburi din lemn

07 Feb. 2022, 08:01
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Feb. 2022, 08:01 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

În 2012, Igor Hîncu și soția sa Victoria au lansat compania EduJoc, una dintre primele afaceri sociale din Republica Moldova. Antreprenorii au adus un produs relativ nou pe piața din țara noastră, jucăriile educative, care, pe atunci nu prea se găseau la noi. Acum, ambii promovează educația prin jucării printre părinți și profesori, organizând și diverse traininguri în școli, grădinițe. Despre ce înseamnă o afacere socială, care sunt privilegiile pentru astfel de companii, cum a aflat despre acest model de business și investițiile obținute, reprofilare și împărțirea responsabilităților în cadrul companiei, Igor Hâncu a vorbit în cadrul emisiunii „1O LEI” realizată în parteneriat cu Bani.md.

Modelul de afacere socială l-au descoperit în cadrul unui training organizat la Riga. Potrivit lui Igor Hîncu, antreprenorul social privește dincolo de profit.

„Acest model de business este un model în care poți să faci ceea ce îți place și poți să oferite anumite soluții pe termen lung pentru anumite probleme cu care se confruntă societatea, dar în același timp să-ți asiguri și confortul social. Îți asumi un rol al statului, faci multe proiecte, acțiuni, oferi soluții, dar fără să cauți finanțare. Banii îi ai din profitul pe care îl generează afacerea.”


Prin activitatea sa, EduJoc își propune să rezolve problemele din sistemul educațional, care este deja învechit, dependența de ecrane a copiilor și lipsa de materiale didactice, resurse educative și jocuri. De asemenea, își propun să identifice soluții pentru incluziunea copiilor cu dizabilități.

În atelierul EduJoc din satul Floreni sunt create jucării educative, din materiale naturale, pentru copiii de la 1 la 99 de ani, spune Igor Hîncu. În cadrul emisiunii, antreprenorul s-a prezentat într-un mod inedit, folosind o jucărie despre care spune că este cartea lor de vizită.

„Toate jucăriile pe care le oferim noi sunt jucării care stimulează anumite abilități, contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională. Sunt jucării care nu te plictisesc. Oferim copiilor invitația de a crea propria poveste utilizând simple cuburi din lemn.”

Atunci când au lansat afacerea, Igor și Victoria importau jucării educative din România, iar ulterior, datorită finanțărilor au deschis propriul atelier, dotat cu utilajul necesar pentru producere.

„Antreprenorii sociali sunt umili, dar țintesc sus. Avem urechea ciulită și suntem foarte deschiși la ce ne rezervă realitățile și la ceea ce ne sugerează experții.”

Potrivit lui Igor Hîncu, 90% din profitul obținut de EduJoc este investit în diverse acțiuni precum traininguri gratuite în școli și grădinițe despre dezvoltarea gândirii critice, de relaționare, de creare a poveștilor.

În prezent, în compania EduJoc sunt angajate șapte persoane cu normă deplină și alte câteva persoane angajate part-time sau sezonier. Printre angajați se numără și părinții lui Igor și ai Victoriei. Pe unii i-au adus acasă de peste hotare, iar pe alții i-au oprit să plece.

„Avem patru bunici angajați în companie. Am reușit să-i transformăm din oameni care trăiau cu pensia de la stat în oameni de creație.”

În viziunea cofondatorului EduJoc, antreprenoriatul social are avantajele sale față de antreprenoriatul clasic. De asemenea, el consideră țările slab dezvoltate au nevoie de afaceri sociale. Totuși, multe persoane ezită să lanseze afaceri sociale, întrucât nu sunt atât de „atractive”, nu sunt de acord cu ideea de a reinvesti profitul. De asemenea, nu sunt oferite privilegii pentru antreprenorii sociali.

„Singura facilitate pe care o avem la ora actuală ține doar de angajarea persoanelor social-vulnerabile. Așa putem obține înapoi de la stat taxele pe care le plătim pentru salarii.”

De asemenea, Igor subliniază faptul că în Republica Moldova nu avem un cadru normativ pentru afacerile sociale, iar oamenii nu înțeleg ce presupune un business social.

De asemenea, potrivit lui Igor Hîncu, în ultima perioadă au loc tot mai multe campanii de promovare a antreprenoriatului social în Republica Moldova. Iar aceste acțiuni trebuie să fie desfășurate în continuare.

În perioada pandemiei, EduJoc s-a reprofilat, a început să producă boxe de intubare, viziere și alte echipamente pentru medici. În cadrul emisiunii, Igor Hîncu a avut și o provocare de la noi. Pentru a afla mai multe detalii urmăriți interviul integral.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău