„10 LEI” Igor Hîncu, EduJoc: Oferim copiilor posibilitatea de a crea propria poveste utilizând simple cuburi din lemn

07 Feb. 2022, 08:01
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Feb. 2022, 08:01 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

În 2012, Igor Hîncu și soția sa Victoria au lansat compania EduJoc, una dintre primele afaceri sociale din Republica Moldova. Antreprenorii au adus un produs relativ nou pe piața din țara noastră, jucăriile educative, care, pe atunci nu prea se găseau la noi. Acum, ambii promovează educația prin jucării printre părinți și profesori, organizând și diverse traininguri în școli, grădinițe. Despre ce înseamnă o afacere socială, care sunt privilegiile pentru astfel de companii, cum a aflat despre acest model de business și investițiile obținute, reprofilare și împărțirea responsabilităților în cadrul companiei, Igor Hâncu a vorbit în cadrul emisiunii „1O LEI” realizată în parteneriat cu Bani.md.

Modelul de afacere socială l-au descoperit în cadrul unui training organizat la Riga. Potrivit lui Igor Hîncu, antreprenorul social privește dincolo de profit.

„Acest model de business este un model în care poți să faci ceea ce îți place și poți să oferite anumite soluții pe termen lung pentru anumite probleme cu care se confruntă societatea, dar în același timp să-ți asiguri și confortul social. Îți asumi un rol al statului, faci multe proiecte, acțiuni, oferi soluții, dar fără să cauți finanțare. Banii îi ai din profitul pe care îl generează afacerea.”


Prin activitatea sa, EduJoc își propune să rezolve problemele din sistemul educațional, care este deja învechit, dependența de ecrane a copiilor și lipsa de materiale didactice, resurse educative și jocuri. De asemenea, își propun să identifice soluții pentru incluziunea copiilor cu dizabilități.

În atelierul EduJoc din satul Floreni sunt create jucării educative, din materiale naturale, pentru copiii de la 1 la 99 de ani, spune Igor Hîncu. În cadrul emisiunii, antreprenorul s-a prezentat într-un mod inedit, folosind o jucărie despre care spune că este cartea lor de vizită.

„Toate jucăriile pe care le oferim noi sunt jucării care stimulează anumite abilități, contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională. Sunt jucării care nu te plictisesc. Oferim copiilor invitația de a crea propria poveste utilizând simple cuburi din lemn.”

Atunci când au lansat afacerea, Igor și Victoria importau jucării educative din România, iar ulterior, datorită finanțărilor au deschis propriul atelier, dotat cu utilajul necesar pentru producere.

„Antreprenorii sociali sunt umili, dar țintesc sus. Avem urechea ciulită și suntem foarte deschiși la ce ne rezervă realitățile și la ceea ce ne sugerează experții.”

Potrivit lui Igor Hîncu, 90% din profitul obținut de EduJoc este investit în diverse acțiuni precum traininguri gratuite în școli și grădinițe despre dezvoltarea gândirii critice, de relaționare, de creare a poveștilor.

În prezent, în compania EduJoc sunt angajate șapte persoane cu normă deplină și alte câteva persoane angajate part-time sau sezonier. Printre angajați se numără și părinții lui Igor și ai Victoriei. Pe unii i-au adus acasă de peste hotare, iar pe alții i-au oprit să plece.

„Avem patru bunici angajați în companie. Am reușit să-i transformăm din oameni care trăiau cu pensia de la stat în oameni de creație.”

În viziunea cofondatorului EduJoc, antreprenoriatul social are avantajele sale față de antreprenoriatul clasic. De asemenea, el consideră țările slab dezvoltate au nevoie de afaceri sociale. Totuși, multe persoane ezită să lanseze afaceri sociale, întrucât nu sunt atât de „atractive”, nu sunt de acord cu ideea de a reinvesti profitul. De asemenea, nu sunt oferite privilegii pentru antreprenorii sociali.

„Singura facilitate pe care o avem la ora actuală ține doar de angajarea persoanelor social-vulnerabile. Așa putem obține înapoi de la stat taxele pe care le plătim pentru salarii.”

De asemenea, Igor subliniază faptul că în Republica Moldova nu avem un cadru normativ pentru afacerile sociale, iar oamenii nu înțeleg ce presupune un business social.

De asemenea, potrivit lui Igor Hîncu, în ultima perioadă au loc tot mai multe campanii de promovare a antreprenoriatului social în Republica Moldova. Iar aceste acțiuni trebuie să fie desfășurate în continuare.

În perioada pandemiei, EduJoc s-a reprofilat, a început să producă boxe de intubare, viziere și alte echipamente pentru medici. În cadrul emisiunii, Igor Hîncu a avut și o provocare de la noi. Pentru a afla mai multe detalii urmăriți interviul integral.

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 17:55 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii occidentali nu cred că Vladimir Putin își va duce la capăt amenințările cu folosirea armelor nucleare, în contextul răzbiului din Ucraina. Aceștia cred că dictatorul de la Kremlin nu va fi lăsat de aliații săi să folosească armele de distrugere în masă. Ei cred că este vorba despre o cacealma prin care Putin încearcă un nou șantaj la adresa țărilor occidentale, după amenințarea cu tăierea gazelor care nu a mers foarte bine.

Mai mulți analiști consideră că Vladimir Putin joacă la cacealma atunci când amenință cu folosirea armelor de distrugere în masă. Tot în acest context prezintă și mobilizarea celor 300.000 de rezerviști ruși care urmează să fie trimiși în război, pe frontul din Ucraina.

Experții cred că este reacția unui lider care minte sau care nu înțelege în ce situație se află. Aceștia sunt de părere că aliații săi nu l-ar lăsa să folosească armele nucleare și să pună în pericol inclusiv existența statului rus.

Peter Duncan, profesor la Școala de Studii Slave și Est-Europene de la University College London (UCL), este de părere că aliații lui Putin l-ar elimina înainte ca acesta să-și pună în practică amenințările cu folosirea armelor nucleare. În opinia sa, Putin este rupt de realitate, când face se folosește de amenințarea nucleară.

„Pur și simplu nu înțelege nici Rusia, nici ceea ce gândesc oamenii în străinătate, cu alte cuvinte de pretutindeni. Și de aceea fac greșeală după greșeală”, a declarat Peter Duncan.

Profesorul britanic este de părere că acest lucru se datorează în parte faptului că aliații lui Putin și propriul său serviciu de securitate se tem de el și îl induc în eroare. Aceștia îi prezintă o altă situație de fapt decât cea reală, astfel că Putin nu are informații corecte despre ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina.

„Oamenilor le este frică să-i spună adevărul. În special, FSB – Serviciul de Informații al Rusiei – se teme să-i spună adevărul, așa că el nu știe ce se întâmplă”, spune Peter Duncan.

Expertul crede că aliații lui Vladimir Putin vor interveni înainte ca acesta să apese butonul nuclear și probabil chiar îl vor elimina, dacă va încerca să meargă până la capăt. În acest scenariu, profesorul crede că aceștia „ar trebui să atragă oameni din FSB care să-i ajute să-l omoare pe Putin”.

„Încă cred că, dacă Putin ar începe să folosească arme nucleare, sau dacă i-ar ordona lui Șoigu (ministrul Apărării) și Gherasimov (șeful Statului Major al Forțelor Armate) să folosească arme nucleare, nu să le desfășoare, ci să le folosească undeva în Ucraina, cred că este foarte probabil ca [ei] să refuze și apoi să fie nevoiți să meargă împotriva lui Putin și să-l omoare pentru că nu ar fi ascultat de un ordin”, a detaliat Duncan, după cum relatează publicația spaniolă 20 Minutos, conform Rador.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău