92 de start-upuri conduse de femei vor primi finanțare din partea statului. Domeniile în care vor lansa afaceri

30 Dec. 2021, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Dec. 2021, 12:44 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 30 decembrie 2o21, Comitetul de Supraveghere al Programului „Femei în Afaceri”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a aprobat finanțarea nerambursabilă a 92 de start-upuri conduse de femei. Astfel, 92 de femei din 24 de raioane ale republicii, vor primi finanțare nerambursabilă din partea statului pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri.

Valoarea totală a granturilor va constitui 11,46 milioane de lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 16,5 milioane de lei și va contribui la crearea sau menținerea a 285 locuri de muncă. La cel de-al VIII-lea Apel de proiecte investiționale au fost depuse în format online 277 de aplicații ale companiilor conduse de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, o parte din companiile selectate pentru finanțare vor dezvolta afaceri inovative: reciclarea obiectelor uzate; fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale stomatologice (proteze, coronițe dentare, etc.); producerea de sucuri  din plante cerealiere (pe suc de iarbă de grâu congelat și preambalat); cultivarea condimentelor, plantelor aromatice (cultivarea șofranului); conservarea fructelor și legumelor (criogenarea); prestarea serviciilor de învățământ specializat pe cursul soroban și aritmetică mentală.

Potrivit informațiilor, 59% din afacerile selectate pentru finanțare vor activa în mediul rural, iar pentru 6 companii contribuția proprie în valoare de 10% va fi  acoperită de Organizația Internațională a Muncii, în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare din raioanele Cantemir și Căușeni.

Cele mai multe afaceri, circa 50% vor fi lansate în domeniile: servicii fotografice și cinematografice; servicii educaționale; contabilitate și consultanță; învățământ în domeniul sportiv; activități de producere și difuzare a programelor de televiziune; întreținerea și repararea autovehiculelor; servicii în domeniul de sănătate și asistență socială; întremare a sănătății în cadrul unei saline artificiale; etc.). 33% își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (fabricarea de mobilă, a jucăriilor din lemn; prelucrarea fructelor și legumelor; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și accesorii; industria alimentară/ fabricarea produselor de panificație, a pastelor și condimentelor; construcția acoperișurilor și sistemelor de scurgere; fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice; etc.), iar 16 la sută sunt din agricultură și zootehnie (creșterea legumelor în seră; apicultură; cultivarea plantelor aromatice, medicinale; fermă de porcine).

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău