92 de start-upuri conduse de femei vor primi finanțare din partea statului. Domeniile în care vor lansa afaceri

30 Dec. 2021, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Dec. 2021, 12:44 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 30 decembrie 2o21, Comitetul de Supraveghere al Programului „Femei în Afaceri”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a aprobat finanțarea nerambursabilă a 92 de start-upuri conduse de femei. Astfel, 92 de femei din 24 de raioane ale republicii, vor primi finanțare nerambursabilă din partea statului pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri.

Valoarea totală a granturilor va constitui 11,46 milioane de lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 16,5 milioane de lei și va contribui la crearea sau menținerea a 285 locuri de muncă. La cel de-al VIII-lea Apel de proiecte investiționale au fost depuse în format online 277 de aplicații ale companiilor conduse de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, o parte din companiile selectate pentru finanțare vor dezvolta afaceri inovative: reciclarea obiectelor uzate; fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale stomatologice (proteze, coronițe dentare, etc.); producerea de sucuri  din plante cerealiere (pe suc de iarbă de grâu congelat și preambalat); cultivarea condimentelor, plantelor aromatice (cultivarea șofranului); conservarea fructelor și legumelor (criogenarea); prestarea serviciilor de învățământ specializat pe cursul soroban și aritmetică mentală.

Potrivit informațiilor, 59% din afacerile selectate pentru finanțare vor activa în mediul rural, iar pentru 6 companii contribuția proprie în valoare de 10% va fi  acoperită de Organizația Internațională a Muncii, în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare din raioanele Cantemir și Căușeni.

Cele mai multe afaceri, circa 50% vor fi lansate în domeniile: servicii fotografice și cinematografice; servicii educaționale; contabilitate și consultanță; învățământ în domeniul sportiv; activități de producere și difuzare a programelor de televiziune; întreținerea și repararea autovehiculelor; servicii în domeniul de sănătate și asistență socială; întremare a sănătății în cadrul unei saline artificiale; etc.). 33% își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (fabricarea de mobilă, a jucăriilor din lemn; prelucrarea fructelor și legumelor; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și accesorii; industria alimentară/ fabricarea produselor de panificație, a pastelor și condimentelor; construcția acoperișurilor și sistemelor de scurgere; fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice; etc.), iar 16 la sută sunt din agricultură și zootehnie (creșterea legumelor în seră; apicultură; cultivarea plantelor aromatice, medicinale; fermă de porcine).

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!