Escapade de weekend în Ucraina: Ce să facă Moldovenii pentru a nu sta în carantină+ idei de destinații pentru călătorii

11 Iun. 2021, 11:25
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
11 Iun. 2021, 11:25 // Au Bani //  MD Bani

Escapadele de weekend în Ucraina sunt din ce în ce mai populare în rândul cetățenilor Republicii Moldova. În acest sens, Bani.md, a adunat aici cele mai importante și interesante informații pentru pregătirea călătoriilor de weekend.

Acte necesare pentru a nu sta în carantină

Cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, dacă vor prezenta obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală. Aceasta trebuie să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

Totodată, cetățenii moldoveni vor trebui  să  prezinte și rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau certificatul ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS, eliberat în limba engleză sau cu traducere în limba engleză.

Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate, trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată.

Nu uitați de verificarea actelor de identitate

Teritoriul Ucrainei poate fi tranzitat de cetățenii Republicii Moldova cu pașaportul străin.

Cele  mai frumoase locuri din Ucraina

Piața Rynok din orașul Lvov

Piața Rynok se află în inima orașului Lvov (în zona de vest a Ucrainei, n.r.), iar datorită diversității arhitecturale din zonă, este considerată unul din cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Vizitatorii pot admira clădiri construite în stilurile arhitectuale renascentist, baroc, gotic, rococo și chiar modernist,  plasate armonios în interiorul pieței. În toate cele patru colțuri ale acesteia se află fântâni, construite încă din secolul al XVII-lea, pe care au fost proiectate câteva sculpturi ale zeilor din mitologia greacă, Diana, Neptun, Adonuis și Amphitrite.

Plaja din orașul Yalta

Plaja din Yalta, de asemenea, se află printre cele mai frumoase locuri din Ucraina, dar și cele mai cunoscute.  Ceea ce este deosebit la această plajă este faptul că este lipsită de nisip, acesta fiind înlocuit de pietricele foarte fine. Din acest motiv, majoritatea turiștilor o aseamănă cu plajele din Riviera Franceză.

Această plajă este vizitată pe tot parcursul anului, având o faleză lungă ce atrage turiștii să iasă la plimbare.

Orașul Yalta se află în peninsula Crimeea, unde situația politică e delicată din cauza ocupației ruse.

Parcul Sofievca din orașul Umani

Parcul dendrologic Sofievca este situat în nordul orașului Umani (localizat la sud-vest de Kiev)  și este renumit pentru relieful neobișnuit, diversitatea florei și sculpturile antice care îl animă.

Parcul este foarte îngrijit, iar localnicii, dar și turiștii, îl vizitează adesea pentru a scăpa de agitația orașului și pentru a medita în liniște. Acesta este amenajat pe malul lacului Camenca, iar datorită peisajelor, turiștii îl caracterizează ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Orașul Odesa

Odesa este al treilea oraș din Ucraina ca dimensiune, și cel mai fermecător.  Aici se pot găsi muzee, parcuri, plaje și priveliști arhitecturale deosebite. Totuși, activitățile din timpul nopții sunt cele care plasează orașul Odesa pe lista cu cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Mai ales în timpul verii, turiștii se pot relaxa în zone special amenajate la numai câțiva pași distanță de Marea Neagră, sau se pot distra în diversele cluburi care luminează orașul.

Capitala Kiev

Artele și arhitectura orașului Kiev sunt considerate comori naționale. Catedrala Sfânta Sofia este cunoscută pentru mozaicurile și frescele deosebite, care datează încă din secolul al XI-lea, și este doar unul dintre centrele religioase ale Kievului.

Orașul este împânzit de astfel de clădiri, care formează un spectacol arhitectural pentru vizitatori, și care pune Kievul în topul cu cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală