Transnistria, un paradis energetic pe banii Moldovei? Avertismentul Ambasadorului UE

26 Ian. 2025, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Ian. 2025, 16:52 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „7 zile”, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a abordat problema tarifelor extrem de mici pentru resursele energetice în regiunea transnistreană. Potrivit acestuia, situația actuală, în care atât consumatorii casnici, cât și cei comerciali plătesc sume nesemnificative pentru energie, este nesustenabilă și generează vulnerabilități.

„În prezent, regiunea nu este pregătită, deoarece acolo se plătește un preț foarte mic pentru resursele energetice. Este clar că o astfel de situație nu poate continua la nesfârșit. Aceasta ridică multiple întrebări, inclusiv legate de concurență, deoarece întreprinderile de pe malul stâng al Nistrului beneficiază de un avantaj competitiv semnificativ comparativ cu cele de pe malul drept, datorită acestor tarife reduse”, a declarat Mažeiks.

De asemenea, diplomatul a menționat că anumite ajustări au fost deja făcute în ceea ce privește creșterea tarifelor la energie, însă problema rămâne una complexă și necesită atenție atât din partea autorităților de pe malul drept, cât și a celor de pe malul stâng al Nistrului.

Ambasadorul a subliniat importanța unui dialog constant pentru a reduce vulnerabilitățile din regiune și a promova o concurență echitabilă între agenții economici de pe ambele maluri.

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală