Biden încheie războiul comercial cu UE: „Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”

15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  MD Bani

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 13:39 // Actual //  Lupu Eduard

Începând cu 1 octombrie, Fiscul va monitoriza îndeaproape vânzările agenților imobiliari, într-o nouă încercare de a combate evaziunea fiscală. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni de la RLive, evidențiind măsurile stricte care vor fi implementate pentru a asigura conformarea fiscală.

În ciuda colectării a doar 256 de milioane de lei din amenzi pentru evaziune fiscală anul trecut, încasările din conformarea benevolă au depășit un miliard de lei. „Suntem într-o eră în care dezvoltăm instrumente și digitalizăm procesele, astfel încât riscul de a face evaziune fiscală sau costul alternativ este destul de mare”, a explicat Rotaru.

Potrivit ministrului, în prezent, amenzile pentru evaziune fiscală sunt egale cu suma taxelor neachitate, la care se adaugă dobânda de întârziere, ceea ce dublează costul. Un exemplu de dificultate în monitorizarea vânzărilor a fost neeliberarea bonurilor de casă de către comercianți, care era greu de detectat deoarece Serviciul Fiscal verifica aparatele de casă o singură dată pe an sau doar în cadrul controalelor operative.

Rotaru a subliniat că până la 1 iulie, 7 sau 8 tipuri de agenții economici trebuie să se conecteze la sistemul de Monitorizare Electronică a Vânzărilor (MEV), iar până la 1 octombrie, această obligație se va extinde și pentru sectorul HoReCa și agenții imobiliari. „Din moment ce vor fi conectați la MEV, noi vom putea monitoriza aceste vânzări în regim online”, a punctat el.

Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de digitalizare și transparentizare a activităților economice, având ca scop reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la bugetul de stat. Agenții imobiliari și ceilalți operatori economici vizați vor trebui să se conformeze noilor reguli, riscând sancțiuni severe în caz de nerespectare.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău